Näky suomalaiselta pellolta kauhistuttaa Britanniassa

Google Maps -kuva suomalaisesta peltonäystä päätyi useiden ulkomaisten uutissivustojen ihmeteltäväksi. Kyseessä on paikalla yli 20 vuotta ollut taideteos.

Reijo Kelan taideteos Suomussalmella.

5.10.2017 6:32 | Päivitetty 5.10.2017 9:56

Useat ulkomaalaisjulkaisut ovat viime päivinä uutisoineet pelottavaksi kuvailemastaan suomalaisesta peltomaisemasta.

Muun muassa News.com sekä brittiläiset Express ja The Mirror kirjoittavat Google Maps -karttapalvelun Suomussalmelta otetusta Street View -katunäkymäkuvasta.

Kuvassa näyttää siltä, kuin autiolla suomalaispellolla uhkaavan harmaan taivaan alla seisoisi täysin hievahtamatta suuri joukkio ihmisiä.

Jutuissa ihmetellään suomalaispellon pelottavaksi kuvailtua näkyä, ja selitetään kuvassa pellolla paikallaan seisovan joukon taustoja.

Jos Googlen katunäkymä olkiukoista ei näy, voit katsoa sen tästä.

The Mirror kuvailee juttunsa otsikossa näkyä ”zombiearmeijaksi.” The Sun puolestaan kutsuu näkyä ”painajaisten pelloksi” ja pohtii, onko kyseessä kaikkien aikojen karmaisevin Google Maps -kuva. Expressin otsikko kuuluu: ”Google Mapsin mysteeri: Street View paljastaa tämän puistattavan näyn autiolla pellolla Suomessa”.

Todellisuudessa kyseessä on taiteilija Reijo Kelan ympäristö -tai tilataideteos Hiljainen Kansa, joka sijaitsee viitostien varrella sijaitsevalla Käpylän pellolla noin 30 kilometrin päässä Suomussalmen keskustasta.

Suomussalmen kunnan kotisivujen mukaan taideteos on ollut kyseisellä paikalla aina vuodesta 1994 saakka.

Taideteos muodostuu noin tuhannesta variksenpelätintä muistuttavasta turvepäisestä ja puurunkoisesta hahmosta, jotka on puettu miesten ja naisten vaatteisiin. Hahmojen vaatteet vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa.

Ilta-Sanomien tavoittama teoksen isä Reijo Kela kertoo olevansa teoksen saamasta yhtäkkisestä kansainvälisestä mediajulkisuudesta yllättynyt ja huvittunut. Ulkomaiset uutiset teoksesta eivät ole Kelan silmään osuneet.

– Lähinnä asia naurattaa. Tämä tulee toisaalta kyllä yllätyksenä. Mutta toisaalta, onhan teos siellä jo yli 20 vuotta ollut, ja siitä on otettu paljon kuvia ja paljon sitä on ehditty katsoa.

Kela ymmärtää, että Google Mapsissa näkyvä valokuva pellolla seisovasta mystisten hahmojen joukosta saattaa tuntua joidenkin mielestä pelottavalta.

– Ne lähemmäs tuhat hahmoa seisovat pellolla ja ovat hiljaa, ja hiljaisuushan voi olla pelottavaa, hän pohtii.

Kela kertoo, että 1994 nykyiselle paikalleen päätynyt Hiljainen Kansa -teos rakennettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1988 hänen esitykseensä Ilmarin Kynnös, joka käsitteli maaseudun autioitumista ja työttömyyttä Suomussalmella.

– Silloin Suomussalmella oli 973 työtöntä. Alun perin Hiljaisen Kansan ärsykkeenä toimi tämä joukko työttömiä. Nyt se kuvastaa myös ihmisjoukkoa, jolla on paljon ajatuksia, mutta joka on hiljaa, eikä lähde osoittamaan mieltään huutamalla, hän avaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?