Kotimaa

Ahvenanmaalla ajetaan kansanäänestystä itsenäisyydestä: ”Miksi emme jatkaisi loppuun asti?”

Julkaistu:

Puoluejohtaja pitää ajatusta Ahvenanmaan itsenäisyydestä realistisena.
Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavan Ålands Framtid -puolueen puheenjohtaja Axel Jonsson näkee Katalonian tilanteella yhtymäkohtia Ahvenanmaahan.

Jonssonin mukaan Ahvenanmaata ja Kataloniaa yhdistää kielikysymys ja emämaan haluttomuus kehittää alueen autonomiaa.

Kataloniassa järjestettiin sunnuntaina veriseksi muuttunut kansanäänestys itsenäistymisestä, ja Ålands Framtid eli Ahvenanmaan tulevaisuus ajaa itsenäisyysäänestystä Ahvenanmaalle. Edellytyksenä on, että parlamentin eli maakuntapäivien enemmistö kannattaa ajatusta.

Merkittävin syy itsenäistymiselle on kieli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jonssonin mukaan ruotsin asema Ahvenanmaalla heikkenee, vaikka Suomi on luvannut pitää maakunnan ruotsinkielisenä. Suomi sitoutui tavoitteeseen vuoden 1921 Ahvenanmaan sopimuksessa, kun Kansainliitto katsoi saaren kuuluvan Suomelle.

Ruotsilla ei useinkaan pärjää, jos asioi Manner-Suomessa sijaitsevien viranomaisten kanssa. Kaupoissa taas tuotteiden kyljessä ei välttämättä lue mitään ruotsiksi, Jonsson kuvaa.

Esimerkkejä riittää

Toinen syy on se, että Ahvenanmaalla menee niin hyvin.

– Nykyinen autonomiamme ja vapautemme ovat toimineet hyvin. Miksi emme jatkaisi loppuun asti? Jonsson kysyy.

Puoluejohtajan mukaan ahvenanmaalaiset ovat hyvinvoiva ja yrittäjähenkinen kansa, ja Ahvenanmaalla olisi riittävä taloudellinen pohja itsenäisyydelle.

Tärkeimmät alat ovat merenkulku sekä matkailuala ja muut palvelut. Itsenäisenä alue voisi tukea siellä toimivia yrityksiä paremmin kuin tällä hetkellä osana Suomea.

 

Nykyinen autonomiamme ja vapautemme ovat toimineet hyvin. Miksi emme jatkaisi loppuun asti?

Jonsson pitää itsenäisyyttä realistisena tavoitteena.

– Se on kiinni vain ahvenanmaalaisten poliittisesta tahdosta ja hyvästä keskusteluyhteydestä ensisijaisesti Ruotsin ja Suomen kanssa.

YK:n jäseninä on useita Ahvenanmaata pienempiä valtioita. Myös Euroopasta löytyy useita mikrovaltioita, jotka ovat vauraampia kuin ympäröivät isommat maat.Itsenäistymisen suurimpana haasteena Jonsson pitää hyvien naapurisuhteiden ylläpitämistä.

– Jokainen haaste olisi myös mahdollisuus ottaa vastuuta ja muovata omaa tulevaisuutta.

Monesta tuntuu, ettei Suomi arvosta

Ahvenanmaalaisten itsenäistymishaluja ei ole mitattu vuosiin, mutta osviittaa voinee hakea maakuntapäivien puolueiden kannatuksesta.

Ålands Framtid on ainoa itsenäistymistä ajava puolue, ja sen kannatus on kymmenisen prosenttia. Jonssonin mukaan myös muissa puolueissa on itsenäisyyden kannattajia.

– Ahvenanmaalaisista tuntuu, ettei Suomen hallitus nykyään pidä heitä kovin suuressa arvossa. Yhä useammat ovat alkaneet pohtia Ahvenanmaan asemaa.

Skotlannissa äänestettiin itsenäisyydestä vuonna 2014, ja skotit sanoivat ei. Oliko se pettymys?

– En usko, että kansanäänestys voi olla pettymys. Demokraattinen tahdonilmaisu on kaunis asia, oli lopputulos mikä tahansa.

Britannia hoiti tapauksen hyvin, Jonsson lisää. Äänestystä ei yritetty kieltää tai mitätöidä. Sen sijaan skoteille luvattiin verouudistuksia ja muuta hyvää, jos he päättävät jäädä. Niitä toteutetaan parhaillaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  2. 2

   Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

  5. 5

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää