Kotimaa

Radioaktiivista ainetta löytyi hengitysilmasta Helsingissä – STUK: Kyseessä pieni määrä ruteniumia

Julkaistu:

STUKin laboratorionjohtaja Maarit Muikku kertoo Ilta-Sanomille, että radioaktiivisen ruteniumin alkuperästä ei ole vielä tietoa.
Säteilyturvakeskuksen eli STUK:n Helsingin valvonta-asemalta 28.9.–3.10. kerätyssä ilmanäytteessä oli rutenium-alkuaineen radioaktiivista isotooppia (Ru-106).

Helsingissä mitattu radioaktiivisen ruteniumin pitoisuus oli 80 mikrobecquerellia kuutiometrissä ilmaa. Määrä on niin pieni, että sillä ei ole merkitystä ympäristön tai ihmisten turvallisuudelle.

– Radioaktiivisen ruteniumin alkuperästä ei tällä hetkellä ole tietoa. Selvitämme juuri tarkempaa ajankohtaa ja sitä, mistä aine on tullut, laboratorionjohtaja Maarit Muikku kertoo Ilta-Sanomille.

Ilmassa olevan ruteniumin, Ru-106, paljastaa mittauksissa sen radioaktiivisessa hajoamisessa syntyvä tytärnuklidi Rh-106, rodium.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyseessä on metallinen aine, jota käytetään esimerkiksi ihosyöpien ja silmän syöpien hoitoon, hän sanoo.

Havaittu syys- lokakuun vaihteessa

Radioaktiivista ruteniumia on syys- ja lokakuun vaihteessa havaittu eri Euroopan maissa kerätyistä ilmanäytteistä. Myös Norjan ja Ruotsin säteilyturvaviranomaiset ovat kertovat, että niiden ilmanäytteissä on mitattu samaa ainetta.

Helsingin lisäksi STUK valvoo ilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia seitsemällä muulla paikkakunnalla. Muiden valvonta-asemien mittaustulokset valmistuvat myöhemmin. Menetelmällä havaitaan erittäin pienet muutokset säteilytilanteessa.

255 mittausasemaa

STUK valvoo ulkoista säteilyä Suomessa paitsi ilmankerääjien keräämistä näytteistä myös automaattisella säteilyvalvontaverkolla, johon kuuluu 255 mittausasemaa.

Mittausasema hälyttää välittömästi, jos säteilytaso kohoaa normaalista taustasäteilystä, joka on 0,05–0,3 mikrosievertiä tunnissa. Ulkoisen säteilyn normaali vaihtelu on suurempaa kuin mitä aiheutuu nyt ilmanäytteestä mitatusta aktiivisuuspitoisuudesta.

Tästä syystä valvontaverkko ei havaitse pitoisuuksia, joita nyt on mitattu ulkoilmasta.

Muikku korostaa ulkoilman radioaktiivisten aineiden valvonnasta sekä ulkoilman radioaktiivisten aineiden mittaustulokset löytyvät STUKin internetsivuilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt