Rautatieläisten ay-liikkeeltä kymppi­tonnien tuki demareille – tänään väli­kysymys raide­liikenteestä: ”Ei ole vaikuttanut” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rautatieläisten ay-liikkeeltä kymppi­tonnien tuki demareille – tänään väli­kysymys raide­liikenteestä: ”Ei ole vaikuttanut”

Suurimmat rahasummat menivät Antti Lindtmanille, Antti Rinteelle ja Eero Heinäluomalle.

Julkaistu: 3.10.2017 11:42

Eduskunnassa käsitellään tänään koko opposition välikysymystä raideliikenteen nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Välikysymyksen alla on herännyt keskustelua vaalirahoituksen ja välikysymyksen yhteydestä. JHL:n Raideammattilaisten liitto antoi viime eduskuntavaaleissa Sdp:n ehdokkaille melko avokätisesti vaalirahaa – ja nyt Sdp masinoi välikysymyksen raideliikenteen tilasta.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on Sdp ja kansanedustaja, ex-veturinkuljettaja Harry Wallin (sd).

Eduskuntaan päässeistä demareista 18 sai vaalirahaa Raideammattilaisilta, yhteensä liiton tuki demarikansanedustajille oli 48 075 euroa.

Tukisummat olivat 1 500–5 400 euroa.

Yksi tuensaajista ja välikysymyksen allekirjoittajista on Joona Räsänen (sd), joka sai Raideammattilaisilta 2 140 euroa vaalirahaa.

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat?

– Aina voi näin miettiä, mutta Raideammattilaisten tuki ei ole tässä asiassa vaikuttanut, Räsänen vastasi IS:lle.

– Enemmän kyse on siitä, että erilaiset tahot haluavat tukea ehdokkaita, joihin voi luottaa tiukassa paikoissa ja jotka tekevät johdonmukaisia päätöksiä. Esimerkiksi tästä asiasta en ole syksyn aikana minkäänlaista keskustelua käynyt Raideammattilaisten kanssa, Räsänen jatkoi.

Raideammattilaiset voi olla tyytyväisiä tähän sijoitukseen, kun teitte välikysymyksen raideliikenteestä?

– En tiedä, kannattaako olla kovin tyytyväisiä sijoitukseen, kun Sdp on oppositiossa ja hallitus näitä asioita yleensä hoitaa. Siinä mielessä voi päätellä, oliko hyvä sijoitus vai ei, Räsänen totesi.

Myös tukea saanut varapuheenjohtaja Sanna Marin kiistää, että vaalituella ja välikysymyksellä olisi mitään yhteyttä.

– En näe kytköstä näiden asioiden välillä. Tässä on kyse siitä, että ministeriö esittää kilpailutusmallia raideliikenteeseen ja VR:n pilkkomista. Ministeri Anne Bernerin (kesk) malli ei ole järkevä. Ja tässä on kaikki oppositiopuolueet mukana.

– Totta kai on tärkeää, että vaalirahoitus on avointa ja kaikkien nähtävillä. Tässä välikysymyksessä kyse on asiasta, ei siitä, kuka on rahoittanut yksittäisten kansanedustajien kampanjoita, Marin sanoi.

He saivat tukea Raideammattilaisilta

Sdp:n kansanedustajista suurimman tuen Raideammattilaisilta sai Antti Lindtman, 5 400 euroa. Seuraavaksi eniten liitto tuki Antti Rinnettä, 5 000 euroa, ja Eero Heinäluomaa, 4 000 euroa ja Ilmari Nurmista, 2 535 euroa.

Raideammattilaiset antoivat 2 500 euroa monelle demarille, tämän summan saivat Maarit Feldt-Ranta, Tarja Filatov, Krista Kiuru, Sanna Marin, Sirpa Paatero, Jutta Urpilainen ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi siirtynyt Nasima Razmyar.

Satu Taavitsaisen tuki liitolta oli 2 400 euroa, Joona Räsänen sai 2 140 euroa ja liitto antoi 1 900 euron tuen Jukka Gustafssonille, Lauri Ihalaiselle ja Wallinille.

Ex-veturinkuljettaja Wallin sai lisäksi Veturimiesten liitolta 2 000 euroa.

Pienimmän ilmoitetun vaalituen Raideammattilaisilta sai Johanna Ojala-Niemelä, 1 500 euroa.

Sdp:n nykyisistä kansanedustajista 18 ei saanut Raideammattilaisilta tukea, tai tuki jäi alle ilmoitusrajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?