Kotimaa

Kansanedustaja Ozan Yanar avautuu uutuuskirjassa kollegan jihad-heitosta

Julkaistu:

Kansanedustaja Ozan Yanar (vihr) kertoo tänään julkaistussa kirjassa omien sanojensa mukaan ensimmäistä kertaa välikohtauksesta eduskunnan istunnossa viime joulukuussa.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen kirjassa Maailmanpoliittinen kansalliskävely Yanar kertoo, että hän koetti saada puheenvuoroa joulukuussa 2016 eduskunnan kyselytunnilla. Vuoro jäi saamatta ja kirjan mukaan turhautunut Yanar tuhahti ja nakkasi kädessään olevan muistiinpanopaperin pöydälleen.

Kirjan mukaan silloin oli kuulunut taaemmalta penkkiriviltä kansanedustaja Jani Mäkelän (ps) ääni.

– Kohta alkaa jihad, Mäkelä sanoi kirjan mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kommentti riepoi kirjan mukaan Yanaria muun muassa siksi, että hän on sanonut julkisuudessa monta kertaa, ettei hän kuulu mihinkään uskontokuntaan.

– Tässä pelataan mielikuvilla. Kun näköiseni henkilö on turhautunut, kohta alkaa jihad, kohta näköiseni henkilö flippaa. Jos nyt reagoin loukkaukseen voimakkaasti, olen tunteellinen ja epärationaalinen kuumakalle, Yanar muistelee kirjassa ensireaktiotaan.

Yanar kertoi olleensa yhteydessä asiasta perussuomalaisten eduskuntaryhmän silloiselle puheenjohtajalle Sampo Terhoon ja eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelaan, minkä jälkeen Mäkelä oli Yanarin mukaan soittanut ja pahoitellut ”sanoneensa tyhmästi”.

Mäkelä kertoo Ilta-Sanomille muistavansa, että hänellä ja Yanarilla on ollut jonkinlainen sanaharkka.

– Siitä on aikaa ja se asia on jo keskusteltu hänen kanssaan ja sovittu. En muista tarkkoja sanamuotoja, Mäkelä sanoi.

Mäkelän mukaan on mahdollista, että hän on pyytänyt anteeksi Yanarilta.