Sata vuotta Venäjän vieressä – tästä kokemuksesta Nato kehui Suomea

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg painotti Suomen merkitystä sotilasliiton Venäjä-suhteen kehittämisessä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (vas), Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Euroopan unionin ulkoministeri Federica Mogherini ja Suomen pääministeri Juha Sipilä.

3.10.2017 8:30

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg painotti Helsingissä Suomen kumppanuuden merkitystä sotilasliitolle. Yhtenä osa-alueena esiin nousi Suomen kyvykkyys Venäjä-suhteiden hoidossa. Stoltenberg kiitti Suomea sen Venäjään liittyvän tiedon, kokemusten ja analyysien jakamisesta.

– Teillä on erityinen taito tai rooli pelattavana siinä, mitä tulee Naton suhteen kehittämiseen Venäjän kanssa, Stoltenberg sanoi.

Hän huomautti, että Suomella ja sen itänaapurilla on pidempi yhteinen raja kuin kaikilla Venäjän naapurina olevilla Nato-mailla yhteensä. Esiin nousivat myös Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlat.

– Tiedätte minua paremmin, että ne sata vuotta kertovat paljon Suomen ja Venäjän suhteesta niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

Suomi on ”avainpeluri”

Suomen erityinen suhde Venäjään nousi esille toistamiseen Stoltenbergin luetellessa, mitä Nato on tekemässä oman hybridiuhkiin liittyvän kestävyytensä parantamiseksi. Stoltenbergin mukaan Nato on voinut oppia Suomelta paljon sitkeydestä.

– Te olette keskittyneet niin monia vuosia kestävyyteen. Siihen, kuinka suojata omaa yhteiskuntaanne ja sen infrastruktuuria. Tämä on toinen esimerkki, jossa näemme kumppanuuden hyödyntävän sekä Suomea ja Natoa.

Stolternberg muisti myös mainita Itämeren lentoturvallisuuden parantamiseen tähtäävän hankkeen, jossa hän katsoi Suomen olevan ”avainpelurin” roolissa.

Stoltenberg sinutteli Niinistöä

Stoltenberg osallistui Helsingissä Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen avajaisiin yhdessä Euroopan EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Frederica Mogherinin kanssa.

Molemmat painottivat keskuksen avaamisen olevan malliesimerkki EU:n ja Naton yhteistyön etenemisestä. Stoltenberg painotti keskuksen olevan esimerkki myös Naton ja sen kumppanuusmaiden välisen yhteistyön tiivistymisestä.

Stoltenberg ja Mogherini esiintyivät tilaisuudessa välittömästi. Stoltenberg jopa sinutteli omassa avajaispuheenvuorossaan presidentti Sauli Niinistöä.

– Sauli, muistat, että viime marraskuussa vierailit luonani Naton päämajassa. En silloin tiennyt ennen kuin kerroit, että se oli ensimmäinen kerta, kun Suomen presidentti vieraili Naton päämajassa.

Suomi sai keskuksen pystyyn ripeästi

Mogherini puolestaan muisteli ensitapaamistaan Stoltenbergin kanssa ja painotti EU:n ja Naton yhteistyön syventyneen mittavasti kuluneen kolmen vuoden aikana.

– Olemme tuoneet EU:n ja Naton yhteistyön tasolle, jota ei ole aiemmin nähty. Tämän keskuksen avaaminen tänään on yksi erinomainen esimerkki siitä.

Mogherinin mukaan yhteistyöstä kertoo paljon myös se, että keskus avataan maahan, joka ei ole Naton jäsenmaa.

Suomi sai Mogherinilta kiitosta siitä, että keskus on saatu toimintaan reilussa vuodessa. Hän piti sitä tärkeänä askeleena kohti vahvempaa Euroopan unionia.

– Tämä näyttää, että kun meillä on vahvaa poliittista tahtoa, me voimme puskea mahdollisuuksien rajoja unionissa, Mogherini sanoi.

Niinistö: Venäjän pelkoa ei pidä lietsoa turhaan

Tilaisuuden avauspuheen piti presidentti Niinistö. Hän katsoi Mogherinin ja Stoltenbergin läsnäolon olevan selkeä merkki EU:n ja Naton sitoutumisesta yhteisten uhkien torjuntaan. Niinistö peräänkuulutti tarkkaavaisuutta hybridiuhkiin varautumisessa, jotta vastapuolen aikeet ymmärretään oikein ja ajoissa. Samalla hän painotti maltin tärkeyttä.

– Joskus uhka voi olla myös vähäisempi miltä se näyttää. Olen ajoittain ollut hämmentynyt venäläisten uhkaa koskevien debattien pelkoa lietsovasta sävystä. Venäjä pitää ilman muuta ottaa hyvin vakavasti. Samaan aikaan meidän pitää välttää paisuttelemasta uhkia, Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan muunlainen toiminta voisi vain edistää toisen osapuolen tarkoitusta.

– Joskus on vaikea välttää vaikutelmaa, että me käymme informaatiosotaa niiden puolesta, jotka ovat meidät haastaneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?