Mitä iäkkäälle pariskunnalle tapahtui Savukosken erämaassa? Nämä 10 kysymystä ovat yhä vastausta vailla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mitä iäkkäälle pariskunnalle tapahtui Savukosken erämaassa? Nämä 10 kysymystä ovat yhä vastausta vailla

Iäkkään pariskunnan outo katoaminen Kemihaaran erämaa-alueelle herättää useita kysymyksiä siitä, mitä oikein tapahtui. IS listaa kymmenen avointa kysymystä.

2.10.2017 6:00 | Päivitetty 2.10.2017 12:45

Lapin poliisi odottaa suru-uutista Savukoskelta. Viranomaiset etsivät Kemihaaran erämaa-alueelle kadonnutta iäkästä naista, eikä hänen uskota olevan enää hengissä.

Vapaaehtoiset etsijät löysivät miehen ruumiin perjantaina iltapäivällä. Hän oli vähissä vaatteissa. Noin puolen kilometrin päästä löytyi pariskunnan vaatteita, tulitikut, kompassi ja kartta.

Kaksikko oli ollut ainakin reilusti yli viikon kateissa. Heistä tehtiin tiettävästi viimeinen varma havainto 16. päivä lauantaina. Tuolloin retkeilyreitillä ollut mies tapasi pariskunnan Keskirovan alueella. Hän oli ohjeistanut pariskunnan oikeaan suuntaan ja antanut avuksi kartan ja muita retkeilyvälineitä.

Iäkäs pariskunta katosi Kemihaaran erämaa-alueella Savukoskella viime kuun puolivälissä.­

Kun mies kyseli lainaamiaan varusteita takaisin Kemihaaran parkkipaikalla, pariskunnan matkailuauto oli tyhjä. Lapin poliisilaitos sai heistä katoamisilmoituksen sunnuntaina 24. päivä syyskuuta.

Poliisi ei epäile rikosta, mutta muuten outoon katoamiseen liittyy toistaiseksi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Ilta-Sanomat listaa kymmenen avointa kysymästä oudosta katoamismysteeristä.

1. Milloin pariskunta meni alueelle?

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Marko Ijäs sanoo, että poliisilla ei ole tietoa, milloin pariskunta meni erämaa-alueelle.

– Poliisin tietojen mukaan he eivät ilmoittaneet lähdöstään kenellekään.

2. Mitä reittiä he kulkivat?

Pariskunnan reitistä ei ole tarkkaa tietoa. Heidän tiedetään lähteneen Kemihaaran lähtöalueelta. Heidät kohdattiin Keskirovan kohdilla kymmenen kilometrin päässä autosta ja mies löydettiin viiden–kuuden kilometrin päästä.

– Kohtaaminen oli kaukana sisällä erämaassa. Mies löydettiin lähempänä Kemihaaraa. Se viittaa siihen, että pariskunta noudatti tapaamansa miehen antamia ohjeita, Ijäs sanoo.

3. Miten he leiriytyivät?

Pariskunta oli matkailuautolla liikkeellä, mutta siitä ei ole tietoa, miten he leiriytyivät puistossa. Kemihaaran erämaa-alueella on autiotupia, mutta poliisin mukaan pariskunnalla ei ollut mukanaan makuupusseja tai telttoja.

– Poliisin käsityksen mukaan heillä ei ollut yöpymiseen tarkoitettuja välineitä.

4. Mitä pariskunta söi?

Erämaassa ei ole kauppoja tai kioskeja, joten siitä ei ole tietoa, mitä he söivät.

– Meillä ei ole tietoa, että heillä olisi ollut reppuja tai kantamuksia, joten ei heillä ollut paljoa muonaakaan, Ijäs sanoo.

5. Yrittivätkö he soittaa apua?

Viranomaisten mukaan pariskunnalle ei yritetty soittaa sinä aikana, kun he olivat erämaa-alueella. Ijäs ei kommentoi sitä, yrittikö pariskunta itse soittaa jollekin vai ei.

6. Miksi mies riisuutui?

Mies löytyi noin 500 metrin päässä pariskunnan vaatteista. Ijäs sanoo, että poliisi ei löytänyt pelkästään miehen vaatteita, vaan kasassa oli myös naisen vaatteita.

Poliisin apuna kadonneen pariskunnan etsinnöissä on ollut mm. helikopteri.­

– Mies oli riisunut merkittävästi vaatteitaan, Ijäs toteaa.

Syy on epäselvä.

7. Miten mies kuoli?

Poliisi käynnisti miehen löytymisen jälkeen kuolemansyyntutkinnan. Ruumiista ei löytynyt esimerkiksi väkivallan merkkejä. Poliisi ei tiedota tutkinnan tuloksista.

– Tällä hetkellä kaikki viittaa hypotermiaan. Ruumiin lämpötilan laskiessa arviointikyky voi heikentyä, mikä voisi osin selittää riisuutumista, Ijäs sanoo.

8. Milloin mies kuoli?

Viranomaiset eivät vielä tiedä, kauanko mies oli kuolleena maastossa.

– Totuus selviää oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa, Ijäs sanoo.

9. Missä nainen on?

Pariskunnan nainen oli vielä sunnuntai-iltana kateissa. Poliisi etsi häntä miehen ruumiin löytöpaikan läheisyydestä muun muassa koirien ja lennokkien avulla.

– Hätäetsinnät lopetettiin keskiviikkona. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilöitä ei enää uskota löydettävän elossa, Ijäs sanoo.

10. Miksi pariskunta eksyi?

Ijäs uskoo, että pariskunta eksyi. Pariskunnan uskotaan pyrkineen takaisin autolleen Kemihaaran lähtöalueelle. Miehen ruumis löytyi reittipolun ulkopuolelta.

– Eksyminen tässä on kyseessä, mutta mistä syystä? Sitä ei voi sanoa. Eikä sitä tiedä, saadaanko sitä ikinä selville. He eivät ole siitä todennäköisesti ole kertomassa. Todennäköisesti asia jää mysteeriksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?