Itseään puukottanut Aleksandr kertoo turvapaikkapuhuttelustaan – ei tiennyt vastausta yhteen kysymykseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Itseään puukottanut Aleksandr kertoo turva­paikka­puhuttelustaan – ei tiennyt vastausta yhteen kysymykseen

Eduskuntatalon edustalla itseään puukottaneet Aleksandr ja Nikita kokevat, että Suomen viranomaiset ovat päättäneet hyvin nopeasti ”olla uskomatta” heitä.

28.9.2017 20:56

Venäjältä rajan yli Suomeen luvattomasti tulleet Aleksandr ja Nikita ihmettelevät Ilta-Sanomille nopeutta, jolla viranomaiset käsittelivät heidän hakemuksensa. Miehet olivat anoneet Suomesta turvapaikkaa vedoten siihen, että heihin kohdistuu Venäjällä vainoa heidän homoseksuaalisuutensa vuoksi.

  • Otsikon alla olevalla videolla Eduskuntatalon puukotustapaus pähkinänkuoressa.

Miesten mukaan heidän turvapaikkapuhuttelustaan ehti kulua vain parisen viikkoa, kun kielteinen turvapaikkapäätös oli jo valmis.

Maahanmuuttovirasto antoi keskiviikkona tiedotteen, jossa se epäsuorasti vahvistaa Aleksandrin ja Nikitan olevan kyseinen mieskaksikko, joka puukotti itseään eduskunnan edustalla.

Nikita ja Aleksandr näyttivät puukolla tekemiään vammoja Ilta-Sanomille.

– Poliisi on kertonut, että Eduskuntatalon edessä perjantaina itseään vahingoittaneet henkilöt ovat turvapaikanhakijoita. He ovat kertoneet itse omasta taustastaan julkisuudessa enemmän, Migrin tiedotteessa lukee.

Maahanmuuttovirasto antaa kuitenkin samalla ymmärtää, että heillä on miehistä tiedossa jotain sellaista, joka on turvapaikkapäätöksen kannalta oleellista, mutta josta viranomaiset eivät voi silti kertoa julkisuuteen vaitiolovelvollisuutensa vuoksi.

– Julkisuudessa esitetyt tiedot eivät anna kuitenkaan aivan kattavaa kuvaa tilanteesta. Tästä huolimatta viranomaiset eivät voi rikkoa salassapitoa, joka on määrätty laissa, Migrin tiedotteessa lukee.

IS kysyi torstaina puhelimitse Aleksandrilta ja Nikitalta, mitä nämä julkisuuteen vielä tulemattomat seikat voisivat olla ja mihin viranomaiset tiedotteessaan ehkä viittaavat. Aleksandrin mukaan yksi maahanmuuttoviranomaisissa epäluuloa herättänyt seikka oli selvästikin ollut se, että hän ei ollut seurannut Venäjän tapahtumia tarkkaan Suomeen tultuaan eikä tiennyt vastausta erääseen hänelle esitettyyn kysymykseen, joka koski hänen henkilökohtaista elämäänsä.

– Heidän mielestään minun olisi pitänyt tietää siitä asiasta, vaikka kyseinen seikka ei edes liity mitenkään siihen, minkä vuoksi me olemme hakemassa turvapaikkaa ja millä olemme sitä perustelleet, Aleksandr kuvailee.

– Tuntuu, että he ovat yksinkertaisesti päättäneet olla uskomatta meitä.

Miesten turvapaikkapäätös oli tehty niin sanotussa nopeutetussa menettelyssä, mikä tarkoittaa sitä, että heidät voidaan käännyttää takaisin kotimaahansa kahdeksan päivän kuluttua kielteisen päätöksen tiedoksi antamisesta. Lisäksi miehille oli annettu maahantulokielto Schengen-alueelle.

Miesten mukaan kielteistä päätöstä oli perusteltu sillä, että turvapaikan saantiperusteita ei ole, vaikka he olivat toimittaneet hakemuksensa tueksi muun muassa rikosilmoitukset ja sairaalatodistukset Venäjällä tapahtuneista pahoinpitelyistä. Hakkaajat olivat nimenomaan ilmoittaneet, että he haluavat ”kitkeä homotartunnan Venäjältä” ja aikovat ”hakata homouden ulos” miehistä.

Venäläismiehet puukottivat itseään Eduskuntatalon portailla viime perjantaina.

Aleksandrin ja Nikitan kertoman mukaan he tunsivat olleensa umpikujassa kielteisen päätöksen saannin jälkeen. He olivat laatineet suunnitelman, jonka mukaan he menisivät eduskuntatalon edustalle tekemään itsemurhan kiinnittääkseen edes siten Suomen päättäjien huomiota Venäjän homoseksuaalien tilanteeseen.

– Olimme hyvin masentuneita. Keräsimme kaikki tavaramme kasaan, laitoimme ne asuntolassa yhteen nurkkaan ja siivosimme lähtiessämme vielä lattiankin, ja sitten lähdimme parlamentin edustalle.

Aleksandrin ja Nikitan vastaanottokeskuksen henkilökortit.

Puukotuksen jälkeen miehet kertomansa mukaan istuivat eduskuntatalon portaille verta vuotaen. Paikalle tuli jo muutamassa minuutissa ihmisiä, jotka potkaisivat heidän maahan heittämänsä veitset vielä kauemmas ja ryhtyivät antamaan heille ensiapua.

Poliisi on kertonut, että he eivät epäile miesten syyllistyneen rikokseen, mutta aikovat silti vielä kuulla miehiä.

– Emme tiedä mitään siitä, aikooko poliisi ottaa meihin yhteyttä vai ei. Vielä tällä viikolla meitä ei ainakaan ole kuultu, Aleksandr kertoi torstaiaamuna puhelimitse miesten asuntolasta.

Kaksikolla on kuitenkin huonoja muistoja hetkestä, kun poliisi kertoi heille tiedon kielteisestä päätöksestä. Nikitan mukaan poliisin asenne oli erikoinen, ja Aleksandr kuvaili tilannetta ”henkiseksi painostukseksi”.

– Poliisi luki muutama lauseen päätöksestä enkä edes ymmärtänyt kaikkea mitä hän sanoi, ehkä siksi, kun on eri kulttuuri ja kieli. Ja sitten hän naurahti… Miten minä olisin siihen voinut reagoida, Nikita kuvaili.

Poliisi ei kommentoi yksittäisiä tapahtumia julkisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?