Video: Rotat valtasivat leikkipihan Espoon Suurpellossa – perheenäiti: ”Tilanne on nyt se, että emme uskalla ulkoilla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Video: Rotat valtasivat leikkipihan Espoon Suurpellossa – perheenäiti: ”Tilanne on nyt se, että emme uskalla ulkoilla”

Julkaistu: 28.9.2017 20:31

Äiti ei uskalla ulkoilla lastensa kanssa rottien vuoksi.

Niitä vilisee pusikossa niin paljon, ettei määrää aina ehdi edes laskea.

Rottia siis. Ne ovat olleet Espoon Suurpellossa riesana jo kauan. Kesän aikana ilmiö räjähti käsiin.

Rottaklaanit voivat paksusti pihoilla ja lasten leikkipaikoilla.

– Kerran seurasin niiden liikkumista viiden minuutin ajan. Sinä aikana laskin, että 15 rottaa juoksi pusikkoon, espoolainen kolmen lapsen äiti kertoo.

Ongelma alkoi piittaamattomuudesta, nyt roskisten edustat vilisevät rottia

Rottia alkoi ilmestyä pihoille noin vuosi sitten. Espoolaisäiti oli kiinnittänyt huomiota siihen, että kaikkien asukkaiden roskapussit eivät aina löytäneet tietään lukittuihin jäteastioihin. Roskapusseja oli jätetty jäteastioiden edustoille, joista linnut ja rotat ne löysivät.

– Osa ihmisistä ei piittaa muista. Rotat löysivät roskapusseista ruokaa. Tilanne on nyt se, että emme uskalla ulkoilla pihoilla, koska ne ovat täynnä rottia. Ne eivät mene piiloon lasten huutamisesta tai aikuisista huolimatta, vaan juoksevat aivan jalkojen vierestä.

Espoolaisäidin mukaan alueella asuvat vanhemmat ovat erittäin huolissaan ilmiöstä.

– Jos lapset leikkivät pihalla, rotat piipittävät siinä vieressä. Ääni kuuluu leikkienkin läpi. Ongelma koskettaa tietysti kaikenikäisiä. Kun menen itse vaikka pihan läpi autolle, valitsen mahdollisimman nopean reitin.

Asiasta on espoolaisäidin mukaan laitettu useita viestejä sekä taloyhtiöiden isännöitsijöille että Espoon terveysvirastoon.

– He ovat laittaneet pihoille rotanloukkuja, mutta muuta ei nähdäkseni ole tehty. Ne eivät auta taltuttamaan rottia, joita täällä on. Rotat tulevat rappukäytäviin ja ilmastointiputkistakin kuuluu ropinaa. Tämä on aivan kamalaa.

Espoolaisäiti on muuttamassa lähiaikoina uuteen kotiin. Myös uusi asunto on Suurpellossa.

– Täytyy toivoa, että alueen ongelmat saataisiin ratkaistua. On ikävää, jos sama ilmiö seuraa mukana, hän sanoo.

Laajamittainen torjuntaohjelma käynnistetty

Suurpeltoa vaivaavaan ongelmaan on jo tartuttu, Suurpellon Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Ari Aaltonen kertoo.

– Olemme käynnistäneet laajamittaisen rottien torjunnan alueen isännöitsijöiden kanssa. Se tuntuu tehoavan ja teho säilyy, jos jokainen taloyhtiö huolehtii alueensa siisteydestä. Asukkaiden pitää laittaa roskat asianmukaisiin roska-astioihin, sanoo Aaltonen.

– Rotta etsii ruokaa ja viihtyy siellä, missä ruoan jätteet ovat näkyvillä. Ei pidä siis heittää ruoan jätteitä maahan, vaan jäteastiaan. Nopea siivous vähentää roskia eikä rotille jää syötävää, hän sanoo.

Torjuntaohjelma on alkanut lupaavasti. Aaltosen mukaan rotat ovat syöneet syöteissä olevaa myrkkyä. Syöntiä seurataan jatkuvasti, jolloin ollaan ajan tasalla siitä, väheneekö rottien määrä.

Aaltonen muistuttaa myös ikuisuusongelmasta, lintujen ruokkimisesta.

– Lintuja ei kannata ruokkia, sillä lintujen ruoka on rottienkin ruokaa. Ruokinnan tähteet joutuvat usein rottien suihin.

Tuttuja muuallakin

Rottaongelmat ovat tuttuja monille suomalaisille. Helsingin vesilaitoksen viemäriverkoston huoltoyksikkö saa vuosittain yksittäisiä ilmoituksia rotista.

Rotta puree helposti reiän peltiin ja kiipeää korkeaan paikkaan. Ruokajätteiden kaataminen vessanpönttöön houkuttaa rottia viemäreihin. Rottien puremat reiät aiheuttavat joskus talojen putkistossa vuotoja.

National Geographic Channel havainnollisti vuonna 2015 videollaan, miten loistavia uimareita rotat ovat ja miten helposti ne pääsevät vaikkapa wc-pytyn vesilukosta asuntoon. Rotta ei ole pelkästään maaeläin, vaan myös loistava uimari. Rotat voivat pidättää hengitystään jopa kolme minuuttia.

Rotan hampaat ovat erittäin vahvat. Rotat purevat läpi vaikka millin paksuisesta pellistä ja niiden hampaat uusiutuvat koko niiden elämän ajan.

Rottien torjunnassa yhteistyö on ehdottoman tärkeää. Koko seutu on myrkytettävä kerralla. Jos niin ei tehdä, rotat siirtyvät vain paikasta toiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?