Poliisin erikoisryhmällä salaperäinen tehtävä Helsinki-Vantaalla – tilanteen kuvanneille miehille annettiin kaksi vaihtoehtoa

Lentoasema-alueella oli poliisin erikoisryhmän tehtävä, jonka valokuvaaminen johti outoon jälkipyykkiin.

Lentokoneita kuvaamaan tulleet miehet ottivat kuvan paikalla olleista poliiseista. Myöhemmin poliisi vaati poistamaan kuvat.

28.9.2017 17:54

Kaksi miestä oli valokuvaamassa lentokoneita Vantaalla Tikkurilantien ja lentokenttäalueen lähistöllä keskiviikkoiltana. He havaitsivat kentän vierellä aidan luona raskaasti varustettuja poliiseja.

Ilta-Sanomien saamassa kuvassa, joka on otettu paikalta, näkyy poliisiauto ja kaksi maastopukuista poliisia, joilla on konepistoolit ja kypärät. Lisäksi kuvassa on kolmas henkilö, jolla on siviilivaatteet.

Kuvaajat lähtivät ajamaan pois paikalta, kun poliisiauto pysäytti heidät. Toisen kuvaajan mukaan kaksi siviiliasuista poliisia tuli puhumaan heille valokuvaamisesta ja halusi, että kentän lähellä otettuja kuvia poistetaan kamerasta.

Helsinki-Vantaan tehtävään osallistui poliiseja vaativien tilanteiden erikoisryhmästä.

Ilta-Sanomat sai haltuunsa ääninauhan, jolle oli tallentunut miesten ja poliisien välinen keskustelu. Kuvaaja huomautti ääninauhalla poliisille, että julkisella paikalla saa kuvata poliisia.

– Otatko muistikortin irti vai rupeatko meidän silmien edessä poistelemaan niitä kuvia? poliisimies kysyy tiukkaan äänensävyyn.

Poliisi kehottaa sen jälkeen ”poistelemaan kuvia kaverin nähden”.

Kuvaaja lupautuu poistamaan kuvia, mutta kysyy poliisilta syytä, miksi kuvat pitää poistaa.

– Meillä on semmoinen tehtävä tässä näin, mikä on erityisen arkaluonteinen. Emme voi sen takia antaa kuvia otettavan, kuuluu vastaus.

Poliisi sanoo ääninauhalla, ettei poliisien kuvaamisessa julkisella paikalla ole ”muuten ongelmaa”, mutta hänen mukaansa kyseessä on tehtävä, jota ei saa kuvata.

– Meitä isommat viskaalit ovat tehneet tällaisen päätöksen ja linjauksen.

Ilta-Sanomat pyysi Itä-Uudenmaan poliisilaitosta kommentoimaan keskiviikkoillan tapahtumia Helsinki-Vantaalla. Ylikomisario Maarit Pikkarainen kertoo, että lentoasema-alueella oli poliisin ”rutiinitehtävä”.

– Se ei ole vaarantanut lentoturvallisuutta eikä ketään ihmisiä. En lähde sen tarkemmin kommentoimaan.

Poliisi vaikenee tehtävän tarkoituksesta.

Jos kyseessä oli rutiinitehtävä, miksi ei voi kertoa, mikä se on ollut?

– Se on siinä mielessä rutiinitehtävä, että se on tehtävä, joka meillä toistuu. Se on tehtävä, jota en lähde kommentoimaan.

Pikkaraisen mukaan poliisitehtävä ei liittynyt mihinkään uhkatilanteeseen.

Valokuvan perusteella poliisilla oli paikalla järeä varustus. Minkä takia näin?

– Se on sellainen tehtävä, joka vaatii erikoiskoulutettuja miehiä, mutta on lentoaseman ympäristössä oleva rutiinitehtävä.

Pikkaraisen mukaan kuvan poliisit kuuluvat vaativien tilanteiden erikoisryhmään, Vatiin.

– He ovat perehtyneitä enemmän erilaisiin taktiikoihin. He ovat vähän samantyyppisiä kuin Karhussa.

Kuvaajat pysäytettiin ja kuvien poistamista vaadittiin, miksi toimittiin näin?

– Poliisit ovat puhuneet henkilöiden kanssa. Olen ymmärtänyt, että se on ollut hyvässä yhteisymmärryksessä. He ovat esittäneet toivomuksen kuvien poistamisesta, ettei poliisin taktiikoita paljastettaisi ja ettei työturvallisuus vaarantuisi. Se on ollut peruste.

Poliisin mukaan kyseessä oli ”rutiinitehtävä”.

Jos sanotaan, ”otatko muistikortin irti vai rupeatko meidän silmien edessä poistelemaan niitä kuvia”, esitetään käytännössä vaatimus.

– En osaa sanoa, mitä on sanottu. Jos koetaan, että on esitetty vaatimus ja pakotettu, selvitämme asiaa lisää.

Pikkaraisen mukaan poliisi voi kertoa näkemyksensä kuvaamisesta, vaikka laki salliikin julkisella paikalla kuvaamisen.

– On ollut tehtävä, jossa ei ole haluttu paljastaa taktiikkaa eikä henkilöllisyyksiä, koska kyseessä on erityiskoulutettuja miehiä.

Oliko tehtävä arkaluontoinen, kuten poliisi sanoi ääninauhalla?

– Jos emme halua, että kuvia julkaistaan, sitten se on varmaan arkaluontoinen. Sitä voi varmasti kuvailla silläkin sanalla.

Pikkarainen kertoo, ettei poliisin tehtävään liity rikosepäilyjä.

Katso alla olevalta videolta, miltä näyttävät poliisin erikoisryhmän harjoitukset Arman Alizadin Pohjantähden alla -sarjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?