Suomessa alkaa pian salainen harjoitus – ”Nato päättää tiedottamisesta”

Suomen viranomaiset eivät voi kertoa tarkkoja tietoja Naton CMX-harjoituksesta, joka alkaa pian myös Suomessa.

28.9.2017 14:23

Suomi on mukana ensi viikolla alkavassa Naton Crisis Management Exercise 17 (CMX) -harjoituksessa.

CMX17 on Naton konsultaatio- ja päätöksentekoharjoitus, joka järjestetään 4.–11. lokakuuta. Suomesta harjoitukseen osallistuvat muun muassa ulkoministeriö, puolustusministeriö, pääesikunta ja Suomen Nato-edustusto Brysselissä.

– Ulkoministeriö koordinoi ja johtaa osallistumista Suomessa, yksikönpäällikkö Mikko Kinnunen ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksiköstä kertoo IS:lle.

Kinnusen mukaan ulkoministeriö ei voi kertoa julkisuuteen tarkkoja tietoja harjoituksesta, sen skenaariosta tai mihin skenaario sijoittuu maantieteellisesti.

– Nato omistaa tämän harjoituksen, luo sen skenaarion, päättää sen aineiston turvaluokituksesta ja päättää tiedottamisesta, Kinnunen sanoo.

Ulkoministeriö on toimittanut eduskuntaan selvityksen CMX-harjoituksesta, mutta pyytänyt eduskunnan ulkoasianvaliokuntaa ja puolustusvaliokuntaa pitämään salassa selvityksen tiedot.

Harjoituksen skenaariossa jäsenmaa vetoaa Naton perussopimuksen artikla 4:ään ja kutsuu jäsenmaat neuvotteluun, koska kokee turvallisuutensa uhatuksi. Harjoitukseen liittyy myös artikla 5, jonka perusteella jäsenmaat voivat antaa toisilleen myös sotilaallista apua.

– Näissä harjoituksissa skenaariot rakennetaan siten, että koko ajan tapahtuu paljon. Oikeastaan tapahtuu enemmän haastavia asioita kuin tosielämässä voisi tapahtua.

Vuosittainen CMX on skenaariopohjainen päätöksentekoharjoitus, eli niin sanottu karttaharjoitus, johon ei osallistu puolustusvoimien joukkoja.

Kinnusen mukaan harjoituksen skenaarioon liittyy satoja tapahtumia, joilla pyritään kuormittamaan osanottajien päätöksen tekoa. Harjoituksessa pyritään vastaamaan tilanteeseen ”vaikeassa sotilaallisessa ja yhteiskunnallisessa skenaariossa, johon liittyy hybridiympäristö”.

– Hybridivaikuttaminen on vaikuttamista, jota sen kohteen on vaikeaa ymmärtää. Hybridivaikuttaminen on osa harjoituksen skenaariota ja se kohdistuu kaikkiin, jotka ovat mukana harjoituksessa.

Mukana on Naton päämajan ja strategisen tason sotilasesikuntien lisäksi siviili- ja sotilashenkilökuntaa osallistujamaista. Nato-maiden ja Suomen lisäksi myös Ruotsi ja Euroopan unioni ovat mukana. Kumppanimaat voivat osallistua harjoitukseen Naton kutsusta.

Suomi kutsuttiin ensimmäisen kerran CMX:ään vuonna 1998. Tänä vuonna Suomi osallistuu yhdeksännen kerran.

– Suomi osallistuu harjoitukseen Naton kumppanina. Tässä harjoituksessa se tarkoittaa muun muassa sitä, että jos Nato päättää artikla 5:n eli yhteiseen puolustuksen käyttöönotosta, niin kumppanimaat Suomi tai Ruotsi eivät olisi mukana päätöksenteossa eivätkä artikla 5:n mukaiset velvoitteet tai turvatakuut koskisi kumppanimaita.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti viime vuoden helmikuussa CMX-harjoitusten merkitystä Suomelle.

– Se joka vähemmin näkyy, mutta enemmin tuntuu, on niin sanottu karttaharjoittelu, jota esikuntatasolla tehdään. Siinä nimittäin linjataan myös Nato-kumppaneiden asema suhteessa Natoon, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa Mäntyniemessä.

Niinistö muistutti tuolloin, että varsinaisissa sotilaallisissa harjoituksissa kehitetään maanpuolustuskykyä ja harjoitetaan taitoja.

– On väärä johtopäätös ajatella, että niillä luodaan Suomen turvallisuuspoliittista suuntaa. Näin ei niissä tapahdu, vaan kuten totesin, se tapahtuu aivan toisaalla näissä CMX-harjoituksissa, joissa me olemme keskustelleet jo hyvin syvästi Suomen roolista.

Niinistön mukaan rooli tulee olemaan oman alueellisen puolustuksen ja koskemattomuuden turvaaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?