Estonian uppoamisesta 23 vuotta – Katso ISTV:n vaikuttava dokumentti turmasta ja pelastuneiden koskettavat tarinat

Matkustajalautta Estonia upposi 28.9.1994 Utön edustalla matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Laivalla olleista 989 ihmisestä vain 137 jäi eloon.

Matkustajalautta Estonia teki matkaa myrskytuulessa 28.9.1994. Päivämäärä on piirtynyt monen ihmisen mieleen lohduttoman surun mutta myös pelastajien rohkeuden symboliksi.

Katso jutun alussa olevalta videolta ISTV:n videolta, miten pelastuneet taistelivat elämästään.

Tapahtumat etenivät nopeasti

Matkustajalautta Estonia upposi 28.9.1994 Utön edustalla matkallaan Tallinnasta Tukholmaan. Laivalla olleista 989 ihmisestä vain 137 jäi eloon. Onnettomuudessa menehtyi 852 henkeä.

Tuulen voimakkuudeksi mitattiin lähes 30 metriä sekunnissa. Kello 1.14 keulavisiiri putosi mereen ja veti autokannen rampin täysin auki. Alukseen alkoi tulvia rajusti vettä ja se kallistui nopeasti.

Kello 1.50 Estonia katosi meren pinnan alle. Aikaa pelastumiselle jäi hyvin vähän. Silti 137 ihmistä onnistui pelastautumaan kuolemanloukuksi muuttuneelta alukselta.

Matkustajalautta Estonia upposi 28.9.1994 Utön edustalla.

Tuhoon johtaneen onnettomuuden aiheutti se, että keulavisiirin lukitus petti ja visiiri irtosi lopulta kokonaan. Pian raivoisa tuuli puhalsi meriveden suoraan M/S Estonian autokannelle.

Laiva alkoi kallistua ja tuloksena oli yksi merihistorian traagisimmista katastrofeista. Laiva painui syvyyksiin vain noin 30 minuuttia ensimmäisen hätäkutsun lähettämisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?