Itseään Eduskuntatalon portailla puukottaneet Aleksandr ja Nikita IS:lle: Tulimme metsiä pitkin Suomeen

Eduskuntatalon edustalla itseään puukottaneet Aleksandr ja Nikita kertovat tulleensa Suomeen luvattomina rajanylittäjinä tämän vuoden puolella.

IS kertoi aiemmin keskiviikkona, että eduskuntatalon edustalla itseään viime perjantaina puukottaneet turvapaikanhakijat ovat venäläinen homopari Aleksandr ja Nikita.

Nuoret miehet kertovat tulleensa Suomeen vuoden 2017 alkupuolella siksi, että heidän tarkoituksensa oli hakea turvapaikkaa.

Aleksandr, 19, ja Nikita, 22, kuvailevat ylittäneensä Suomen rajan metsiä pitkin luvattomasti sen jälkeen, kun heidät oli hakattu kotimaassaan Venäjällä useita kertoja kadulla. Miesten mukaan venäläiset viranomaiset olivat muun muassa kieltäytyneet toistuvasti käynnistämästä edes rikostutkintaa heitä vastaan kohdistuneista pahoinpitelytapauksista.

IS sai nähdä useita Aleksandrin ja Nikitan hallussa olevia venäjänkielisiä sairaala- ja poliisidokumentteja, jotka vaikuttavat tukevan miesten kertomusta. Erikoiselta vaikuttaa esimerkiksi se, että heidän kertomistaan pahoinpitelyistä kaksi on tapahtunut osoitteissa, joissa on varmasti useita valvontakameroita, mutta Venäjän viranomaisten mukaan kuvatodisteita ei silti ole ollut saatavissa eikä rikostutkintaa ole siksi voitu käynnistää.

Aleksandr ja Nikita eivät halua kertoa itsestään julkisuuteen esimerkiksi tarkempaa kotipaikkaa Venäjällä, joten IS ei myöskään yksilöi heidän kertomustaan tältä osin tarkemmin.

Suomalaisittain ehkä uskomattomimmalta näyttää miesten esittelemä irtisanomispöytäkirja, joka on päivätty vuoden 2016 loppupuolelle. Molemmat miehet kertovat olleensa töissä samassa firmassa, jossa heitä alettiin syrjiä heidän seksuaalisen suuntauksensa vuoksi. Irtisanomisperusteena IS:n näkemässä pöytäkirjassa mainitaan, että ”seksuaalinen suuntautuminen ei ole moraalinormien mukaista”.

Kun IS etsi netistä kyseistä työnantajaa, kävi ilmi, että firma on toiminut miesten kertomalla alalla vielä irtisanomisen päiväyshetkellä. Sittemmin firma näyttää lopettaneen toimintansa. Silmämääräisesti paperi vaikuttaa tyypilliseltä venäläiseltä dokumentilta, mutta ex-työnantajan kommenttien saanti ei ainakaan pikaisella aikataululla näytä enää onnistuvan.

– Mekin olimme ihmeissämme, että he kirjoittivat niin suoraan irtisanomisen syyn siihen paperiin, Aleksandr ja Nikita sanovat.

Aleksandr ja Nikita kertovat antaneensa nämä kaikki todisteet Suomen maahanmuuttoviranomaisille ja sen lisäksi heistä on olemassa noin 40-sivuinen turvapaikkahaastattelu, jossa he ovat kertoneet seikkaperäisesti koko tarinansa.

Kun seurauksena oli silti kielteinen turvapaikkapäätös niin kutsutussa nopeutetussa menettelyssä ja käännytys Venäjälle uhattiin panna toimeen pikavauhdilla, miehet kertovat vajonneensa epätoivoon ja ajautuneensa puukottamaan itseään eduskuntatalon edustalla.

Miesten luvaton rajanylitys Suomeen on aikanaan noteerattu tapahtumahetkellä myös muutamissa suomalaisissa tiedotusvälineissä melko lyhyillä uutisilla. Aleksandrin ja Nikitan luvaton rajanylitys ei ole kuitenkaan ollut osa niin sanottua pakolaistulvaa, jonka aikana Suomeen tuli Venäjältä kevättalvella 2016 yhteensä noin 1 700 henkilöä.

Tuolloin rajanylittäjät olivat nimenomaan kolmansien maiden kansalaisia – ei siis venäläisiä – sillä omien kansalaistensa rajanylityksistä Venäjä pitää aina tiukkaa kuria. Pakolaisvirta tyrehtyi vasta, kun Suomi solmi Venäjän kanssa tilapäisen sopimuksen, jolla Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityksiä rajoitettiin väliaikaisesti puolen vuoden ajaksi.

Miesten mukaan heidän tavoitteenaan eduskuntatalon edustalla oli itsemurha, sillä he uskoivat sen herättelevän Suomen viranomaisia Venäjän seksuaalivähemmistöjen vaikeaan ihmisoikeustilanteeseen. Paluuta Venäjälle he kertovat pelkäävänsä, mikäli heidän käännytyspäätöksensä pannaan täytäntöön ennen kuin heidän valituksensa on edes ehditty käsitellä Suomessa.

– Emme voi mennä Venäjälle odottamaan, hyväksytäänkö valituksemme. Jos palaisimme takaisin, meidät laitettaisiin vuosiksi vankilaan tai tapettaisiin kadulla, he perustelevat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?