Migri Eduskuntatalon puukotuksista: ”On surullista, että kukaan päätyy vahingoittamaan itseään” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Migri Eduskuntatalon puukotuksista: ”On surullista, että kukaan päätyy vahingoittamaan itseään”

Venäläismiesten tunteita herättänyt hätähuuto sai Migrin avaamaan suunsa.

27.9.2017 20:11

Maahanmuuttovirasto Migri julkaisi tiedotteen liittyen viime perjantaiseen tilanteeseen, jossa kaksi turvapaikanhakijaa puukotti itseään Eduskuntatalon edustalla.

Ilta-Sanomat tapasi itseään puukottaneet venäläismiehet, jotka kertoivat tekonsa olleen hätähuuto. Suomesta turvapaikkaa hakeneet miehet kertoivat olevansa pariskunta, jota vainotaan kotimaassaan homoutensa vuoksi.

Migrin tuoreen tiedotteen mukaan seksuaalinen suuntautuminen voi yleisellä tasolla olla peruste kansainvälisen suojelun saamiselle.

– Kenenkään ei voida vaatia turvallisuutensa vuoksi salaavan seksuaalista suuntautumistaan kotimaansa viranomaisilta, tiedotteessa sanotaan.

Miehet saivat kuitenkin kertomansa mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen, jonka takia he päätyivät vuodattamaan vertaan suurilla portailla.

Apua on tarjolla

Migri painottaa, että turvapaikanhakijoita autetaan ja tuetaan vastaanottokeskuksissa sekä ohjataan tarvittaessa keskusten ulkopuolisen avun piiriin.

Vastaanottokeskuksia ohjeistetaan suurentuneen itsemurhavaaran tilanteita varten sekä myös mahdollisen itsensä vahingoittamisen jälkeen. Keskusten henkilökunnalle on annettu koulutusta psykologiseen ensiapuun.

– On surullista, että kukaan päätyy vahingoittamaan itseään, Migri summaa.

”Ei anna kattavaa kuvaa”

Viranomaiset ovat antaneet julkisuuteen vain vähän tietoa miesten taustoista. Migrin mukaan se johtuu siitä, että sekä poliisia että maahanmuuttovirastoa velvoittaa salassapitovelvollisuus.

Enemmän miehet ovat kertoneet itse. Migrin mukaan heidän julkisuuteen kertomansa asiat eivät kuitenkaan kerro asiasta kaikkea.

– Julkisuudessa esitetyt tiedot eivät anna kuitenkaan aivan kattavaa kuvaa tilanteesta. Tästä huolimatta viranomaiset eivät voi rikkoa salassapitoa, joka on määrätty laissa.

– Sen (lain) tarkoituksena on suojata hakijoita, ei missään nimessä pimittää tietoa, tiedotteessa todetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?