Seta: Aleksandrin ja Nikitan itsepuukotus on hätähuuto – tilanne Venäjällä hälyttävä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Seta: Aleksandrin ja Nikitan itsepuukotus on hätähuuto – tilanne Venäjällä hälyttävä

Seta ry:n mukaan Aleksandrin ja Nikitan itsepuukotus esille järkyttävällä tavalla sen ahdingon, jossa monet lhbtiq-turvapaikanhakijat ovat.

27.9.2017 16:34 | Päivitetty 27.9.2017 17:03

Viime viikolla eduskuntatalon edessä itseään puukottaneet henkilöt, 19-vuotias Aleksandr ja 22-vuotias Nikita, ovat Suomesta turvapaikkaa hakenut venäläinen miespari.

Miehet kertoivat saaneensa kielteisen turvapaikkapäätöksen niin kutsutussa nopeutetussa menettelyssä ja käännytys Venäjälle uhattiin panna toimeen pikavauhdilla. Seurauksena oli epätoivo, jonka seurauksena miehet puukottivat itseään eduskuntatalon edessä.

Teollaan miehet halusivat kiinnittää huomiota kokemaansa vainoon Venäjällä sekä turvapaikkaprosessiin.

– Tuntuu kuin Suomessa vaiettaisiin tarkoituksella meidän ongelmistamme tai että teidän viranomaisenne eivät ymmärtäisi, että meillä LGBT-ihmisillä on Venäjällä todellinen hätä, Aleksandr ja Nikita kertovat IS:lle.

Miehet ovat valittaneet Suomessa saamastaan kielteisestä turvapaikkapäätöksestä, sillä he pelkäävät henkensä puolesta.

– Emme voi mennä Venäjälle odottamaan, hyväksytäänkö valituksemme. Jos palaisimme takaisin, meidät laitettaisiin vuosiksi vankilaan tai tapettaisiin kadulla, he perustelevat.

”Todellinen uhka”

Aleksandrin ja Nikitan kertoma kokemus on saanut myös ihmisoikeusjärjestö Seta ry:n nostamaan esille seksuaalivähemmistöjen huonon aseman itänaapurissa. Setan keskiviikkona julkaiseman tiedotteen mukaan tapaus tuo esille järkyttävällä tavalla sen ahdingon, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ns. lhbtiq-turvapaikanhakijat ovat lähtömaissaan.

– Monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kuuluvat ovat raportoineet lähtömaiden viranomaisväkivallasta eikä viranomaisiin luoteta, Setan tiedotteessa todetaan.

Itseään puukottaneet miehet ovat Venäjältä Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita.

Yksi tällaisista valtioista, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat joutuneet kokemaan vainoa niin valtion kuin yksityisten ihmisten, perheiden ja yhteisöjen toimesta, on Setan mukaan Venäjä, mistä myös Aleksandr ja Nikita ovat lähtöisin.

– Venäjällä asuvien lhbtiq-ihmisten surkea ihmisoikeustilanne sekä heihin kohdistuva vaino, myös viranomaisten puolelta, ovat todellinen uhka.

Setan pääkaupunkiseudulla toimivan jäsenjärjestön HeSetan toiminnanjohtaja Aaro Horsman mukaan Suomen tulisi olla maa, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville pystyttäisiin takaamaan turvallinen ja yhdenvertainen turvapaikkaprosessi.

– Trauma, jota vuosia koettu vaino ja syrjintä aiheuttavat, ja sen avaaminen osana turvapaikanhakuprosessia huomioidaan tällä hetkellä hyvin vähän jos lainkaan. Peräänkuulutamme vastuunottoa viranomaisilta erityisen haavoittuvassa asemassa olevien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden tukemiseksi. He tarvitsevat kohdennettua psykososiaalista tukea ja turvallisen majoituksen, Horsma toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?