Kommentti: Sattumapuhemies Lohela saa lähtöpassit

Puolivahingossa tuntemattomuudesta eduskunnan puhemieheksi nousseelle Maria Lohelalle käy, kuten politiikassa usein käy. Lähtö tulee mukavista hommista, varsinaisilta kissanpäiviltä. Sattumapuhemies saa lähtöpassit, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

| Päivitetty

Varmaan Maria Lohela itsekin ihmetteli kierrettä, mihin hän keväällä 2015 vaalien jälkeen joutui: Perussuomalaiset sai jytkyssään 38 paikkaa ja siitä tuli eduskunnan toiseksi suurin ryhmä.

Tuloksella sai hallitusneuvotteluissa myös puhemiehen paikan. Se kuuluu toiseksi suurimalle ryhmälle. Lohela näytti valintansa jälkeen pölmästyneeltä.

Saaga loppui viime kesäkuussa, kun puolue hajosi. Uudella sinisellä ryhmällä on 19 edustajaa. Sillä mandaatilla ei puhemiehen nuijaa heilutella – viisi ministeriäkin on herran ihme.

Neuvotteluja vaikeutti se, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) kerrottiin luvanneen kesäkuussa Timo Soinille (sin), että Sininen vaihtoehto saa pitää puhemiehen paikan viiden ministerin lisäksi.

Puolen päivän aikaan pääministerin esikunnasta kiistettiin tämä tieto ehdottomasti.

Eli Lohela tippuu riviedustajaksi, kun seuraavat valtiopäivät alkavat helmikuussa.

Puhemies tottuu ylellisyyteen

Toivottavasti turkulaisedustaja (Nivalasta lähtöisin, kuten Kyösti Kalliokin, joka tosin syntyi Ylivieskassa, anteeksi lisähuomautus) ei ole ehtinyt tottua liikaa mustan auton kyytiin, sillä juuri puhemiehellä se vaara on suurin.

On hyvät edustustilat ja auto kuljettajineen käytössä ympäri vuorokauden. Yms. Hän on valtakunnan hierarkiassa kakkonen, heti presidentin jälkeen.

Lohelan kerrotaan joka tapauksessa suuttuneen. Tämä näkyi viime viikon kyselytunnilla, kun puhemies antoi yllättäen ensimmäisen kysymyksen vihreille. Siinä jotkut näkivät protestia, sillä sopu uudesta puhemiesjaosto alkoi jo selvillä jo loppuviikosta.

Lohelaa ei tavallinen kansalainen taitaisi edes tunnistaa, jos hän kävelisi kadulla vastaan. Hänestä ei saa ex-puhemies, valtioneuvos Riitta Uosukaista tekemällään, mutta valinta on ollut Lohelan oma.

Eikä Lohelaa kannata haukkua. Hän on kielitaitoinen poliitikko, joka ei yritä puhemiehen arvovallalla liikoja. Lisäksi hän on pysynyt eduskunnassa hereillä, toisin kuin Perussuomalaisten edellinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti.

Kova peli edessä

Puhemiespaikoista alkaa nyt jo kannunvalanta.

Uudeksi puhemieheksi on itsestään selvä ykkösehdokas Suomen pitkäaikaisimmaksi kansanedustajaksi äskettäin noussut Ilkka Kanerva (kok). Se voi ottaa lujille nykyisellä toisella varapuhemiehellä Arto Satosella (kok). Osa kokoomusväestä ajaa paikalle naista eli sisäministeri Paula Risikkoa (kok).

Paikka kuuluu kokoomukselle, joka on nyt eduskunnan toiseksi suurin ryhmä.

Sdp pääsee parin vuoden tauon jälkeen takaisin puhemiehistöön ja saa toisen varapuhemiehen paikan. Kun tietää puolueen nykyiset tunnelmat, kisasta voi ennen helmikuuta tulla verinen. Ehdokaspelissä vahvimmilla ovat edelliskauden puhemies Eero Heinäluoma (sd) ja ex-puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd).

Luulisi, että keskusta säilyttää ensimmäisenä varapuhemiehenä Mauri Pekkarisen, mutta sekään ei ole varmaa: osa haluaa Jyväskylän terrierin saliin puolustamaan kepun mainetta ja kunniaa vaalien alla.

Siinä tapauksessa puhemiehistöön nostetaan jompikumpi kahdesta keskustan konkaripoliitikosta, ministerin arvonimen kesällä saanut Seppo Kääriäinen tai Sirkka-Liisa Anttila. Molemmilla on varapuhemieskokemusta entuudestaan.

Sopimuksen, johon kuului myös valtiovarainvaliokunnan jaostojen uudelleenläänityksiä, junaili kepun ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen. Hän tuntuu saaneen tempullaan arvostusta myös muissa ryhmissä, jopa oppositiossa.

Mutta kyllä näistä nimityksistä tappelu saadaan aikaan. Jos joku on varmaa, niin se on aivan varmaa, päättäisi Matti Nykänen.

Lisäys 27.9.2017 klo 12.40: Pääministerin esikunnasta kiistettiin ehdottomasti puolen päivän aikaan tieto, että pääministeri Sipilä olisi luvannut puhemiesasioista mitään Timo Soinille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?