Eduskunnan puhemies vaihtuu – paikka menossa Ilkka Kanervalle

Eduskunnassa on IS:n tietojen mukaan syntynyt sopu, että puhemies vaihtuu. Ensi helmikuussa nykyinen puhemies Maria Lohela (sin) menettää pestinsä. Uudeksi puhemieheksi noussee kokoomuksen Ilkka Kanerva. Myös Sdp saa varapuhemiehen paikan.

Puhemiehistö menee uusiksi seuraavien valtiopäivien alussa.

| Päivitetty

Puhemiehistö menee uusiksi seuraavien valtiopäivien alussa. Muutokset johtuvat Perussuomalaisten hajoamisesta ja siitä, ettei sinisten eduskuntaryhmä ole enää toiseksi suurin.

Puhemiehen paikka on perinteisesti ollut eduskunnan toiseksi suurimmalla ryhmällä.

Asiasta käytiin vaikeat neuvottelut, mutta sopuun päästiin viime viikolla. Neuvotteluja jouduttiin käymään, kun huomattiin että joissakin valtiovarainvaliokunnan jaostoissa on oppositioenemmistö.

Keskustan ryhmäpuheenjohtajan Antti Kaikkosen johdolla sovittiin kompromissi, jonka mukaa oppositio vähentää jaostopaikkojaan, mutta Sdp saa varapuhemiehen paikan.

Rytäkässä Lohela tipuu riviedustajaksi oltuaan reilut pari vuotta puhemiehenä.

Eduskuntaryhmiä on informoitu asiasta.

Kanerva vahvoilla puhemieheksi

Ykkösuosikki uudeksi puhemieheksi on Ilkka Kanerva (kok). Toisena vaihtoehtona on joko nykyinen varapuhemies Arto Satonen (kok) tai sisäministeri Paula Risikko (kok).

Keskustan Mauri Pekkarinen saattaa jatkaa ensimmäisenä varapuhemiehenä, mutta paikka saattaa mennä myös Seppo Kääriäiselle (kesk) tai Sirkka-Liisa Anttilalle (kesk).

Sdp ehdokaspörssissä toiseksi varapuhemieheksi vahvoilla ovat edelliskauden puhemies Eero Heinäluoma ja ex-puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Neuvottelut olivat vaikeat paitsi jaostojen osalta, myös siksi, että IS:n tietojen mukaan pääministeri Juha Sipilä oli luvannut kesäkuussa Timo Soinille, että Sininen vaihtoehto saa pitää puhemiehen paikan – kuten kaikki ministeripaikatkin.

Puolen päivän aikaan pääministerin esikunnasta kiistettiin tämä tieto ehdottomasti.

Lisäys 27.9.2017 klo 12.40: Pääministerin esikunnasta kiistettiin ehdottomasti puolen päivän aikaan tieto, että pääministeri Sipilä olisi luvannut puhemiesasioista mitään Timo Soinille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?