Suomalaismies sai kahdeksan vuoden tuomion ja pakeni maasta – epäillään nyt Norjassa kahden lapsen isän murhasta

Suomalaismiestä epäillään perheenisän murhasta Norjassa. Epäilty sai aiemmin Suomessa kahdeksan vuoden tuomion, mutta hän pakeni viranomaisia ulkomaille.

Henkirikos paljastui Hellerudissa Oslossa 15.6.2017.

Henkirikos on saanut kesän mittaan kohtuullisen paljon näkyvyyttä norjalaismedioissa. Asian selvittämiseen on tarvittu myös suomalaisviranomaisten apua.

Henkirikos paljastui 15. kesäkuuta, jolloin omaiset löysivät 54-vuotiaan miehen kuolleena kotoaan Hellerudissa Oslossa. Turkkilaistaustainen mies oli asunut jo useita vuosia Norjassa, ja hän oli saanut maan kansalaisuuden, kertoo norjalaislehti Aftenposten. Norjalaislehti VG:n mukaan uhri on kahden lapsen isä.

Silminnäkijöiden mukaan uhrin kodissa oli järkyttävät tunnelmat.

– Huomasin, että joku oli kuollut. Perhe meni asuntoon, jonka jälkeen kuulimme paljon huutoa ja itkua. Siellä oli kaaos jonkin aikaa, todistaja kertoi VG:lle.

Tapahtunut oli järkytys perheelle, omaisten avustaja Anne Kristine Bohinen kertoi.

– Tämä oli järkytys perheelle ja he käyvät suruprosessia läpi. He toivovat, että asia saadaan ratkaisua mahdollisimman nopeasti, Bohinen kertoi VG:lle jo kesäkuussa.

Asia on kuitenkin yhä poliisin tutkittavana. Esimerkiksi tekotapa ja motiivi teolle eivät tiettävästi selviä norjalaisviestimistä. Poliisin tutkinnanjohtaja ja oikeudellinen edustaja Sturla Henriksbø kommentoi tekoa vaitonaisesti IS:lle.

– Tutkinnallisista syistä poliisi ei kerro sitä, kuinka murha on tehty tai mikä teon motiivi on, Henriksbø kertoo IS:lle.

Hän vahvistaa kuitenkin Ilta-Sanomille, että murhasta tai avunannosta murhaan epäillään 54-vuotiasta turkkilaistaustaista miestä, jolla on Suomen kansalaisuus. Miehen kiinnisaamiseksi tarvittiin Suomen poliisin apua.

IS:n tietojen mukaan Norjan oikeusviranomainen antoi miehestä pohjoismaisen pidätysmääräyksen 25. kesäkuuta. Mies otettiin seuraavana päivänä Helsingissä kiinni. Hän halusi osaltaan selvittää asiaa, ja mies otettiin säilöön. Mies luovutettiin oikeuden päätöksellä heinäkuussa Norjaan, ja hän on ollut siitä lähtien tutkintavankeudessa.

Aftonposten-lehden mukaan myös Norjan poliisiviranomaiset olivat selvittämässä asiaa Suomessa. Lehden mukaan he tekivät ensimmäisen puhuttelun miehelle Suomessa.

Murhasta tai avunannosta murhaan epäillään myös toista miestä. Henriksbøn mukaan toinenkin epäilty on turkkilaistaustainen, mutta hän on asustellut Virossa. Hänet otettiin Bulgariassa kiinni, jonka jälkeen mies luovutettiin Norjaan. Norjalaislehti VG:n mukaan hän on 40-vuotias. Myös hänet on vangittu.

– Olemme erittäin tyytyväisiä hyvään kansainväliseen yhteistyöhön, jonka avulla epäillyt pystyttiin nopeasti pidättämään. Sen jälkeen pystyimme lähettämään tutkijat ja tekemään kuulusteluja niissä maissa, joissa pidätykset tehtiin, Henriksbø sanoi Aftonpostenille.

VG:n mukaan molemmat miehet saapuivat Norjaan vain hetki ennen henkirikosta ja he myös poistuivat maasta nopeasti epäillyn rikoksen jälkeen. Poliisi selvittääkin kuumeisesti, miksi miehet olivat maassa, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Poliisin arvion mukaan epäillyt tekijät ja uhri tunsivat toisensa ainakin joltain osin. Molemmat miehet kiistävät syyllisyytensä.

Poliisi yrittää selvittää miehen liikkeitä tapahtuneen jälkeen. Esimerkiksi uhrin valkoinen auto löytyi bingosalin edustalta Ensjøssa. Poliisi ei kommentoinut VG:lle sitä, ajoivatko miehet kyseisellä autolla.

– Tutkimukset ovat edelleen käynnissä.

– Poliisin arvion mukaan tutkimukset kestävät ainakin tämän vuoden loppuun asti, Henriksbø kertoo IS:lle.

Epäilty suomalaismies pakeni Suomen viranomaisia

IS:n tietojen mukaan henkirikoksesta epäilyllä suomalaismiehellä on vakavaa rikostaustaa Suomessa. Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen törkeästä huumausainerikoksesta ja väärennysaineiston hallussapidosta kahdeksan vuoden vankeuteen vuoden 2011 marraskuussa.

Oikeuden mukaan hän toi kahden muun miehen kanssa Hollannista Suomeen 10 kiloa amfetamiinia, jota myytiin edelleen eteenpäin. Mies odotti tuomiota vapaalla jalalla, sillä käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Hovioikeus määräsi miehen heti vangittavaksi, mutta hän lähti viranomaisia pakoon ulkomaille. Miehestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys, minkä lisäksi hän päätyi Interpolin etsintäkuulutettujen listalle.

Mies ehti olla yli vuoden paossa, kunnes hän jäi kiinni Venäjällä vuoden 2013 tammikuussa. Tämän jälkeen hänet luovutettiin Suomeen suorittamaan vankeusrangaistustaan. Mies on syyllistynyt aiemmin myös ainakin perusmuotoiseen huumausainerikokseen, josta hän sai päiväsakkoja.

Norjan murha

Norjan rikoslain mukaan tahallisesta henkirikoksesta käytetään nimitystä drap. Suomessa tahalliset henkirikokset luokitellaan surmiksi, tapoiksi tai murhiksi. Norjassa niistä kaikista puhutaan käytännössä murhina.

Norjassa murhasta on tuomittava vähintään kahdeksaksi vuodeksi ja enintään 21 vuodeksi vankeuteen. Tuomiota on mahdollista pidentää viidellä vuodella kerrallaan, jos henkilön arvioidaan olevan vaarallinen vielä silloin, kun hänet pitäisi päästää vapaaksi.

Norjassa murha vanhenee 25 vuodessa. Sen sijaan Suomessa murha ei vanhene rikoksena koskaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?