Suomalaissuvun perintökalu paljastui tsaariperheen timanttisormukseksi – vastaavia aarteita voi löytyä monista kodeista

Perheen sukukalleuden todellinen arvo selvisi vasta kansainvälisen yhteistyön jälkeen.

27.9.2017 6:15 | Päivitetty 27.9.2017 11:00

Suomalaisen suvun varsin erikoinen sukukalleus pitää sisällään tarinan, jota on kerrottu sukupolvilta toisille jo liki sadan vuoden ajan.

Kultaa, emalia, briljanttihiottuja timantteja sekä mystiset kyrilliset A.P -nimikirjaimet sisältävä sormus päätyi lopulta asiantuntijoiden arvioitavaksi, jolloin sen todellinen alkuperä selvisi.

Palatkaamme sormuksen tarinan alkuun suvun oman perimätiedon mukaan.

Olipa kerran Venäjän keisarikunnasta Suomen puolelle paennut suku, joka oli jo vuosisatojen ajan suojellut sormusta, jonka perheen jäsen oli saanut haltuunsa kiitoksena hallitsijasuvulta 1600-luvulla.

Siniveriseen sukuun kuuluva jäsen oli tuolloin perimätiedon mukaan onnistunut neuvottelemaan rauhan Puolan ja Venäjän keisarikunnan välille.

Kiitollisuuden osoituksena Venäjän tsaariperhe oli lahjoittanut neuvotteluista vastanneelle suvun päämiehelle sormuksen, joka päätyi tänä syksynä arvioitavaksi helsinkiläiseen huutokauppaan.

Kuullessaan hänelle arvioitavaksi tuodun sormuksen historiikin huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirén hyppäsi kattoon ilosta ja pohti jo mielessään, kuinka kyseinen sormus voisi olla jopa kuusinumeroisen summan arvoinen.

Tarkempia tutkimuksia olisi kuitenkin tehtävä, jotta sen aitous voitaisiin todistaa.

Suomalaisasiantuntija auttoi ratkaisemaan mysteerin

Apuun pyydettiin yksi maailman tunnetuimmista aihepiirin asiantuntijoista, Ulla Tillander-Godenhielm, joka asiantuntijaverkostonsa avustuksella onnistui lopulta jäljittämään sormuksen alkuperän.

1600-luvulle juontava tarina tyrmättiin siinä kohtaa, kun röntgenmitoituksessa sormuksen havaittiin olevan 1800-luvulta.

– Asiantuntijat kävivät läpi tsaariperheen nimiä, jotka olisivat tähän sormuksen A.P -kirjainyhdistelmään osuneet. Yksikään suvun miehistä ei siihen sopinut, mutta lopulta Tillander-Godenhielmin avustuksella löysimme samankaltaisen korun, joka oli peräisin 1800-luvun puoliväliltä, Sirén kertoo.

Venäläisten asiantuntijoiden kanssa tehdyn yhteistyön perusteella kävi ilmi, että sormuksen nimikirjaimet viittasivat suuriruhtinatar Aleksandra Petrovnaan (2.6.1838 - 25.4.1900), joka oli tsaari Paavali I:n (1.10.1754 - 23.3.1801) lapsenlapsenlapsi.

Petrovna taas oli naimisissa tsaari Nikolai I:n (6.7.1796 - 2.3. 1855) pojan, Nikolai Nikolajetviths Romanovin (8.8.1831 - 25.4.1891) kanssa.

Lahja esikoisen synnytyksessä auttaneelle

Suuriruhtinatar oli teettänyt sormuksen kiitokseksi poikansa synnytyksessä avustaneelle kätilölle vuonna 1856.

Tuolloin syntynyt suuriruhtinas Nikolai Nikolajeviths Romanov nuorempi (18.11.1856 - 5.1.1929) nousi myöhemmin korkeaan asemaan Venäjän armeijassa ja toimi sen ylipäällikkönä ensimmäisen maailmansodan aikaan itärintamalla.

Asiantuntija Ulla Tillander-Godenhielm oli avainasemassa ratkaisemassa sormuksen mysteeriä.

Tsaarin aikaisella Venäjällä oli varsin tavallista, että siniveriset palkitsivat heitä auttaneita ihmisiä erilaisin lahjoin. Useimmat näistä olivat juuri koruja, nuuskarasioita tai kelloja, joita koristeli lahjan antajan nimikirjaimet.

Korun tekijä on tunnettu kultaseppä Aleksander Hau Pietarista, joka vastasi myös muista Petrovnan lahjakoruista.

– Sormus oli ollut iät ja ajat tämän suomalaisperheen hallussa. Viime vuodet sitä oli säilytetty pankkiholvissa. Suku tiesi sen olevan arvokas, mutta tarkka historia sen takana oli jostain syystä unohtunut. Äidillä ja edesmenneellä isoäidillä sen tiedetään kuitenkin olleen jo 1900-luvun alulta lähtien, Sirén kertoo.

Kansainvälisesti merkittävä löytö

Tsaariperheeltä peräisin oleva sormus on uskomattoman harvinainen löytö, joka on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten. Asiantuntijalausunnon perusteella sormuksen uskotaan menevän huutokaupassa vähintäänkin 10 000–15 000 eurolla.

– Tässä on kyseessä kansainvälisesti mielenkiintoinen löytö, jonka hinta voi helposti nousta jopa 20 000 euroon. On erittäin harvinaista, että tällainen sormus tulee esiin.

Tsaariperheeltä peräisin oleva sormus on uskomattoman harvinainen löytö, joka on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten.

Sormus on tarkoitus huutokaupata seuraavan viikon torstaina huutokauppa Helanderilla. Ostajia on tulossa ulkomailta asti ja myös sormuksen omistajat ovat olleet varsin tyytyväisiä kuullessaan sen arvon.

Asiantuntijoilla ei vielä kuitenkaan ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka sormus linkittyy sen nykyään omistavaan perheeseen. Sen provenienssi, eli todistettava alkuperä, päättyy tällä hetkellä Zagoryansky-Kisel -sukuun, johon kuuluva vara-amiraali vaikutti aikanaan myös Suomessa

Löytyykö piirongista tsaarinhelyjä?

Vaikka nyt löytynyt sormus onkin harvinainen, ei se ehkä ole ainoa laatuaan Suomessa. Sirén muistuttaa, että tsaariperhe vieraili vuosien aikana useita kertoja Suomen suuriruhtinaskunnassa, jolloin lahjoja on voitu antaa monenlaisille ihmisille.

– Tsaari on voinut antaa esimerkiksi kalastajalle omasta mielestään pienen lahjan, joka onkin tänä päivänä löydettäessä erittäin arvokas esine, Sirén kertoo.

Kaikki tsaari­perheeseen liittyvät esineet ovat kiinnostavia ja niille riittää ostajia. Pelkästään heihin liittyviä valokuvia on myyty huutokaupassa yli tuhannen euron kappalehintaan. Samoin esimerkiksi pelkkä kiitoskirje tai kortti, joka sisältää tsaarin allekirjoituksen, voi olla tuhansien arvoinen.

– Eikä sen esineen tarvitse olla mikään timanttinen sormus. Jos esi-isä on saanut esimerkiksi kultakellon, joka on aikojen saatossa myyty, niin pelkästään se rasia, jossa kello on tullut on tällä hetkellä todella arvos esine, toimitusjohtaja muistuttaa.

Kyse voi parhaimmillaan olla niinkin mitättömästä esineestä kuin alle sentin kokoisesta pinssistä, jolla on sidos tsaariperheeseen.

Sellaisenkin pinssin hinta voi kohota tuhansiin euroihin.

Korjaus: 27.9.2017 klo 11.00: Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, sormuksen tarina liittyy Venäjän keisarikuntaan, ei suuriruhtinaskuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?