Aavemaiset kasvot metsässä saivat Viitasaaren kummastuksen valtaan – nyt mysteeri on ratkennut

Mysteeriteosten tekijäksi selvisi New Yorkista kotoisin oleva ammattitaiteilija.

Syyskuun alussa ammattitaiteilija David Popa jätti jälkensä viitasaarelaismetsiin, mikä ei jäänyt paikallisilta huomaamatta.

25.9.2017 8:38

”Upea taideteos, kuka on taiteilija?” otsikoi Viitasaaren seutu -paikallislehti uutisensa viime keskiviikkona.

Viitasaarelaisia ihmetyttivät metsään nousseet kaksi hätkähdyttävää taideteosta, joiden tekijästä ei ollut tietoakaan.

Puiden väliin pingotetuille muovikelmuille maalatut kasvot ovat olleet nyt paikoillaan kolmisen viikkoa. Niiden tekijä on yllättynyt töiden saamasta huomiosta.

– Aluksi aioin ottaa ne samantien pois, mutta päätinkin vitsinä jättää ne paikoilleen. Muistan sanoneeni vaimolleni, että ehkä viitasaarelaiset arvostavat näitä, ja lupasin hakea ne pois seuraavalla vierailullani, kaksi vuotta Suomessa asunut David Popa kertoo.

Returning Our Roots syntyi 6. syyskuuta David Popan appiukon metsään Viitasaarelle.

David Popa, 24, on New Yorkista kotoisin oleva ammattitaiteilija, jonka taidetta on ollut esillä esimerkiksi Yhdysvalloissa, Suomessa ja Sri Lankassa. Nykyisin hän asuu Espoossa suomalaisvaimonsa kanssa, ja he odottavat ensimmäistä lastaan.

Taideteokset löysivät paikkansa juuri Viitasaarelta, koska Popan vaimon vanhemmilla on mökki paikkakunnalla. Ensimmäinen työ, Returning Our Roots, valmistui appiukon metsän keskelle. Seuraava, Resting Place valmistui koivikon keskeltä, johon oli näkö- ja kuvausyhteys autotieltä.

Tavallisesti Popa jakaa kuvia töistään sosiaalisen median kanavoissaan. Siksi häntä huvittaakin ajatus, että Viitasaaren metsien keskelle nousseet kokeiluksi tarkoitetut työt saivat osakseen melkoisesti huomiota, vaikka hän ei ladannut niistä yhtäkään kuvaa omiin kanaviinsa. Taiteilija arvelee kiinnostuksen johtuneen myös mysteeristä töiden taustalla.

David Popan seuraava taidenäyttely aukeaa Näsin Kartanon galleriassa Porvoossa lokakuun alussa.

– Viitasaarelaiset tuntuivat rakastavan ajatusta, että heillä oli oma Banksy paikkakunnalla. Monet ihmiset olisivat halunneet pitää tekijän mysteerinä, heidän mielestään ajatus tuntemattomasta taiteilijasta oli jännittävä, hän kertoo viitaten maailman mahdollisesti tunnetuimpaan anonyymiin graffititaiteilijaan.

– Ihmiset ovat varta vasten menneet paikan päälle katsomaan niitä, Popa nauraa.

Sana taiteilijasta teosten takana alkoi kuitenkin kiiriä ja mysteeri ratkesi nopeasti.

Nyt Popa arvelee ottavansa työt pois seuraavan kerran paikkakunnalla käydessään, mikä tapahtuu mahdollisesti talven mittaan.

– Unelmani olisi kiertää ympäri maailmaa tekemässä suuria muraaleja. Ala on niin kilpailtu, että keikkojen saaminen on haastavaa, hän kertoo.

Resting Place -niminen teos syntyi Taimonniemen koivikkoon. Tarkkasilmäisimmät voivat sen nähdä Keiteleentieltä saakka.

Popa on tähän mennessä tehnyt kaksi suurta muraalia talojen seiniin Järvenpäässä.

– Intohimoni on yhdistää taidetta ympäristöön ja tehdä siitä julkista. Ajattelen, että museo- ja galleriamaailma on kuollut ja väistymässä katutaiteen tieltä.

Hän myös suunnittelee tulevaisuudessa kiertävänsä suomalaisia metsiä ja tekevänsä vielä suurempia ja yksityiskohtaisempia installaatioita. Mielessään pyörittelemälleen uudelle taiteen genrelle hänellä on jo valmiina nimikin: seikkailutaide (Adventure Art).

Taiteilijan löytymisestä kertoi ensimmäisenä Viitasaaren seutu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?