Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

Vieno Ohvo haluaa kertoa kokemuksestaan varoittaakseen muita vanhuksia huijareista. Pojanpojan mielestä on törkeää, että iäkkäitä ihmisiä yritetään puijata.

23.9.2017 21:18

Perjantai-iltana viiden jälkeen Vieno Ohvon, 80, puhelin soi Espoon Kilossa. Toisessa päässä miehen ääni esiintyi Moilanen-nimisenä poliisina ja alkoi kysellä, onko rouva kadottanut pankkikorttejaan.

– Sanoin, etten tiedä, että pitää mennä katsomaan. Hän uteli sitten, että onko kortteja useampia. Katsoin netistä, että onko tililtä hävinnyt rahaa, mutta kaikki oli tallessa. Hän sanoi siihen, ettei sellaisesta olekaan kyse, vaan, että nyt on käynyt niin, että henkilötunnukseni on päätynyt rikollisten käsiin, Ohvo kertaa tapahtumia seuraavana päivänä kotonaan.

Sen jälkeen valepoliisi kysyi Ohvolta, onko tämä yksin ja kertoi, että pian hänen ovelleen tulee siviilipoliisi. Silloin rouva tiesi heti, että jotain on vialla ja soitti naapurissa asuvalle pojalleen.

– Kun menin katsomaan ovelle, siellä oli vastassa nuori poika sininen lippalakki päässä. Sanoin hänelle heti, että et sinä mikään poliisi ole.

Kun poliisina esiintynyt mies yritti tunkeutua Vieno Ohvon kotiin, hän tiesi heti, ettei mies mikään poliisi ollut.

Kun Ohvon poika ja kylässä ollut pojanpoika tulivat katsomaan, valepoliisi otti jalat alleen. Pojanpoika Antti Ohvo, 22, juoksi miehen perässä 50 metriä ja otti hänestä tiukan otteen kainaloista. Nuori mies yritti kovasti rimpuilla, mutta brasilialaista jujutsua harrastaneen pojanpojan keinot eivät loppuneet tähän.

– Kävimme pitkään pystypainia, mutta lopulta kaadoin hänet maahan ja pidin kiinni kuristusotteella. Vähän hän yritti purra siinä, pojanpoika kuvailee.

Antti Ohvo piteli valepoliisia kiinni noin viisi minuuttia, kunnes poliisi saapui paikalle.

Vielä lauantaina läheisellä tiellä on miesten painista jälkenä epäillyn nappikuulokkeen pätkä. Antti Ohvo korostaa, että jujutsuotteita käyttämällä epäilylle ei syntynyt fyysisiä vammoja, eikä hän lyönyt tätä, vaan piti vain paikoillaan.

Samaan aikaan isoäiti oli ehtinyt soittaa hätänumeroon ja poliisit pääsivät paikalle muutamassa minuutissa.

– Poliisi sanoi, että olen toiminut mallikansalaisen tavoin. Minusta on vain törkeää, että kasikymppistä ruvetaan tuolla tavalla kusettamaan, Antti Ohvo miettii.

Vieno Ohvon onneksi jujutsua harrastanut pojanpoika oli hädän tullen lähellä.

Isoäiti on halukas kertomaan kokemuksestaan varoittaakseen muita vanhuksia valepoliiseista, joita liikkuu ympäri Suomea. Samaan aikaan Ohvoa jo säälittää, miten noin nuori mies on joutunut rikoksen polulle.

– Poliisi sanoi, ettei hän ole täällä aiemmin mitään tehnyt, mutta miehellä on rikoshistoriaa Mikkelissä. Ja kyllä hän vähän savolaisittain mursi.

Tälle tielle Antti Ohvo pysäytti isoäidin kotiin pyrkineen valepoliisin.

Rouva on itsekin kotoisin Savosta ja tietää, että moni savolainen osaa puhua vakuuttavasti kuin Runeberg.

– Hän siinä jo pyyteli anteeksi ryöväysyritystään. En ole varma, soittiko minulle joku toinen henkilö. Ainakin soittaja puhui todella vakuuttavasti ja rauhallisesti, eikä yhtään samalla tavalla kuin tämä poika. Mutta toisaalta kaikki savolaisethan ovat virtuoosipuhujia, Ohvo miettii.

Poliisi kävi myöhemmin illalla vielä jututtamassa rouvaa hänen kotonaan. Silloin hän näki myös epäillyn askarteleman poliisin virkamerkin. Kortti oli laminoitu, mutta sen päälle epäilty oli liimannut kuvansa. Kun mies yritti tunkeutua rouvan asuntoon, hän oli näyttänyt korttia, mutta Ohvo ei ollut sitä edes katsonut.

– Poliisi sanoi, että mies olisi varmaan vienyt jotain muuta, vaikkei olisi pankkitunnuksia saanutkaan. Mutta ei minulla ole täällä mitään arvokasta.

Perhe on pitänyt Kiloa aiemmin rauhallisena kaupunginosana. Tästä lähtien he aikovat kuitenkin pitää huolta, että ovet ovat aina lukossa. Sen suurempaa traumaa välikohtauksesta ei rouvalle syntynyt.

– Ainakin tekijä on kiinni nyt. Olen kuullut varoituksia valepoliiseista aiemminkin ja tiennyt, ettei kannata uskoa, jos joku alkaa pankkitunnuksia puhelimessa kysyä.

Vieno Ohvo on kuullut valepoliiseista aiemmin ja tiesi, ettei kenellekään pidä antaa pankkitunnuksia puhelimessa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta vahvistettiin jo perjantaina Ilta-Sanomille, että valepoliisi jäi rysän päältä kiinni sukulaismiehen esimerkillisen toiminnan ansiosta.

– Hyvää toimintaa kerrassaan, ihan oikein toimittu. Hyvä juttu kun jäi kiinni, komisario Juha Laitinen totesi tuolloin.

Poliisiksi tekeytynyttä miestä epäillään ainakin virkavallan anastamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?