Kuolleen tyttöystävänsä muistoksi jo 12000 km pyöräilleen miehen matka oli katketa Suomeen – iloinen yllätys pelasti

Taiwanilaisen pyöräilijän seikkailu jatkuu. Kiitos kuuluu suomalaisten ystävällisyydelle.

23.9.2017 18:28

Taiwanilaisen Rio Jui Ti Wangin elämä hymyilee jälleen. Kemissä varastettu pyörä on löytynyt ja kempeleläisen yrityksen tiloihin on kerätty huone täyteen tarvikkeita, joita maailmanmatkaaja tarvitsee pitkää reissua jatkaakseen.

31-vuotiaan taiwanilaispyöräilijän seuraava pysähdyspaikka on napapiiri ja joulupukin konttori. Siellä hän haluaa ottaa kuvia joulupukista ja lähettää kortin Venäjälle perheeseen, joka auttoi häntä itärajan takana.

31-vuotias Rio Jui Ti Wang on reissannut maailmalla vuoden. Edessä on vielä yhdeksän vuoden pyöräilymatka.

– Tapasin viisilapsisen perheen äidin. Isä oli kuollut ja lapset ikävöivät häntä kovasti. Äiti auttoi minua vaihtamaan valuuttaa ja antoi ruokaa. Kiitokseksi lupasin lähettää lapsille kuvia joulupukista, Rio kertoo.

Alun perin Rio ei ollut edes tulossa Suomeen, mutta yksinhuoltajaperheen tarina sai hänet tekemään ylimääräisen 2 500 kilometrin mutkan Lappiin.

Rio Jui Tin matka alkoi vuosi sitten Taiwanista. Hän pyöräili Kiinasta Mongoliaan ja sieltä Kazakstanin läpi Venäjälle. Seuraava etappi oli Viro, mutta venäläisperhe muutti suunnitelmat. Viron sijasta hän polkaisi Kotkaan.

Taiwanilaispyöräilijä Rio Jui Ti Wang pääsee jatkamaan matkaansa lahjoitusten turvin.

Matkalla pohjoiseen Rio Jui Ti pysähtyi pikaisesti Kemiin, pysäköi pyöränsä ja alkoi etsiä wifiä. Parissa minuutissa pyörä katosi, vaikka se oli pysäköity poliisilaitoksen lähelle. Varas vei mukanaan kaikki reissaajan tavarat. Vain päällä olleet vaatteet ja puhelin säilyivät.

– Koska oli lauantai, poliisilaitos oli kiinni. Minun piti odottaa maanantaihin asti ennen kuin sain tehtyä ilmoituksen varkaudesta. Soitin ystävilleni Ouluun ja he hankkivat minulle yöpaikan Kemistä.

Rio Jui Ti ei voinut uskoa epäonneaan todeksi, sillä hän oli saanut Suomesta ihan toisenlaisen kuvan. Hänelle kerrottiin, että suomalaiset ovat juroja, mutta rehellisiä. Pyörää ei tarvitse lukita, jos käväisee kaupassa.

”Tarina kolahti minuun heti”

Seuraavaksi maailmanmatkaajan piti päästä Helsinkiin hakemaan uutta passia. Sinne hän matkusti peukalokyydillä. Suurlähetystössä osattiin odottaa huomiota saanutta pyöräilijää.

– He tiesivät pyörävarkaudesta ja odottivat minua. Sain uuden passin ilmaiseksi, Rio naurahtaa.

Lapin poliisin somepäivitys pyörävarkaudesta sai laajasti huomiota. Oulussa sen luki yrittäjä ja harrastajapyöräilijä Vesa Kaski, jonka sydän heltyi heti taiwanilaisen tarinalle.

– Tarina kolahti minun heti. Itse pyöräilen paljon, mutta voin vain haaveilla tuollaisesta matkasta. Ajattelin, että ainakin voin yrittää auttaa miestä matkan jatkumiseksi, kattoremontteihin erikoistuneen perheyrityksen toimitusjohtaja kertaa tapahtumien kulkua.

Rio Jui Ti Wangin tarina sai harrastajapyöräilijä ja yrittäjä Vesa Kasken käynnistämään keräyksen maailmanmatkaajan hyväksi.

Kaski alkoi puuhata kerätystä ja se onnistuikin odottamattoman hyvin. Mukana on Kasken oma yritys Sanerall Oy, Kärkkäinen Oy sekä monia yksittäisiä oululaisia ja kemiläisiä ihmisiä.

Maailmanmatkaaja-Rion takana on nyt 12 000 pyöräiltyä ja 1 000 käveltyä kilometriä. Kemissä varastettu pyörä on jo kolmas. Kaksi edellistäkin varastettiin. Kiinassa hän joutui kävelemään ja liftaamaan uutta pyörää odotellessaan.

Matka kuolleen tyttöystävän muistoksi

Rion matkan taustalla on edesmennyt tyttöystävä Mia, joka kuoli liikenneonnettomuudessa. Taiwanilainen nuori nainen ei suostunut Rion kosintaan, vaan vaati tätä lähtemään maailmalle ennen avioitumista.

Mian kuoleman jälkeen Rio työskenteli kolme vuotta Australiassa, kaksi vuotta Japanissa ja yli vuoden Uudessa Seelannissa. Japanissa hän näki unen elämänsä rakkaudesta Miasta, joka sanoi, että Rion pitäisi lähteä matkalle maailman ympäri.

– Kun heräsin, uni tuntui niin todelliselta, että päätin lähteä pyöräilemään kymmeneksi vuodeksi. Lähdin liikkeelle samana päivänä kun täytin 30 vuotta.

Mian muistoksi Rio aikoo pyöräillä Italiaan. Mia oli katolinen, joten Vatikaanissa käynti on tärkeä osa reissua.

Vaarallisimmat hetket Kazakstanissa

Vuoden aikana Rio on ehtinyt kokea jo monenlaista. Ihmiset ovat olleet enimmäkseen auttavaisia ja ystävällisiä. Venäjällä hän heräsi teltassa siihen, että varkaat kaivelivat ulkopuolella olevia tavaroita. Rosvojen mukaan lähti muun muassa ukulele, jota hän soitteli omaksi ilokseen.

 En anna yhden kemiläisen pyörävarkaan pilata kaikkien mainetta.

Kazakstanissa poliisi vei matkaajan passin ja se palautettiin vasta maksusta. Kazakstanissa pyöräilijä koki myös reissunsa tähän asti vaarallisimmat hetket.

– Olin laittamassa ruokaa teltan ulkopuolella, kun huomasin kaksi isoa sutta aivan lähellä. Ne olivat niin lähellä, että pystyin katsomaan niitä silmiin. Se oli pelottavaa, hän kertoo.

Rio odottaa jo malttamattomasti matkansa jatkoa. Rovaniemeltä hän aikoo palata takaisin etelää kohti. Parin vuoden Euroopassa kiertelyn jälkeen kohteena on Etelä-Afrikka.

Kemissä hän aikoo piipahtaa vielä sen verran, että poliisi palauttaa löytyneen pyörän ja hän saa pakattua lahjoituksena saamansa tavarat sen selkään.

– Suomalaiset ovat mukavia ja rehellisiä ihmisiä. En anna yhden kemiläisen pyörävarkaan pilata kaikkien mainetta, iloisesti hymyilevä Rio lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?