Presidenttiehdokas Huhtasaari linjapuheessaan: Pariisin ilmastosopimus katastrofaalinen, Schengen pitäisi lopettaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti­ehdokas Huhtasaari linja­puheessaan: Pariisin ilmasto­sopimus katastrofaalinen, Schengen pitäisi lopettaa

Laura Huhtasaari taputettiin perussuomalaisten puoluevaltuustossa puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Laura Huhtasaari on Perussuomalaisten presidenttiehdokas.

23.9.2017 17:37

Kansanedustaja, varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari (ps) on valittu yksimielisesti perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi.

Presidenttiehdokas Huhtasaari piti puoluevaltuustolle linjapuheensa valintansa jälkeen.

Valtaosa kymmenminuuttisesta puheesta oli EU-kritiikkiä. Huhtasaari halusi päätösvallan takaisin Brysselistä Suomeen.

– Pariisin ilmastosopimuksen EU-sovellutus on Suomelle katastrofaalinen.

– EU on vienyt meiltä rajavalvonnan ja oman valuutan. Kaiken huipuksi olemme iso nettomaksaja, joka kantaa muiden euromaiden taloussotkuja hartioillaan, Huhtasaari sanoi puheessaan.

Laura Huhtasaari on Perussuomalaisten presidenttiehdokas.

Maahanmuuttokriittinen Huhtasaari halusi myös haastaa nykyisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan.

– Suomen ei tule hyväksyä pakollista taakanjakomekanismia maahanmuutossa. Schengen on aikansa elänyt. Schengen pitäisi lopettaa.

– Supon mukaan Suomeen on juurtunut jihadistinen alamaailma. Radikaali-islamistiset järjestöt elävät omien normiensa ja sääntöjensä mukaan lain ulkopuolella. Haluan turvallisen Suomen takaisin, Huhtasaari totesi puheessaan.

”Presidentti on myös mielipidevaikuttaja”

Presidentin varsinaiseen toimenkuvaan kuuluvaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa Huhtasaari linjasi muutaman lauseen verran.

– Ulkopolitiikassa Suomen linja tulee olla, että pysymme suuvaltojen ristiriitojen ulkopuolella. Meidän tulee säilyttää vahva kansallinen puolustuksemme.

– Suomen pitää ajatella ennen muuta kansallista etua ja jatkuvasti ponnistella viennin eteen. Suomen ei tule hyväksyä epäsuotuisia kansainvälisiä sopimuksia. Rajojen valvonta ja itsemääräämisoikeuden ylläpitäminen ovat imagoa tärkeämpiä, Huhtasaari linjasi puheensa.

Jussi Halla-aho onnitteli ehdokasta.

ISTV kysyi Huhtasaarelta, miksi hän presidenttiehdokkaana puhui paljon EU:sta ja vähän ulkopolitiikasta.

Mikä puheessanne oli turvallisuuspolitiikkaa?

– Alueellinen koskemattomuus ja suomalaisten turvallisuuden turvaaminen, Huhtasaari vastasi.

Puheenne oli valtaosin EU:ta ja vain pari kappaletta ulkopolitiikkaa. Miksi näin?

– Minusta EU on heikentänyt Suomen turvallisuutta sekä taloudellista hyvinvointiamme, esimerkiksi eurojäsenyys on syönyt kilpailukykyämme. Ja EU ei ole pystynyt pysäyttämään hallitsematonta maahanmuuttoa. Se on lisännyt rikollisuutta ja nyt terrorisminaaltokin on tullut EU:hun.

EU-asiat eivät kuulu presidentille, pääministeri johtaa EU-politiikkaa. Miksi kampanjassanne nostitte niin vahvasti EU-asiat esiin?

– Kun kysymys on ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, silloin sisäisellä ja ulkoisella turvallisuudella on selkeä yhteys. Presidentti on myös mielipidevaikuttaja, arvojohtaja, ja valtioneuvoston kanssa tehdään päätöksiä, Huhtasaari vastasi.

”Aina pitää lähteä voittamaan”

Presidentti Sauli Niinistö on johtanut ylivoimaisesti kaikkia mielipidetiedusteluja.

Reilun viikon takaisessa Helsingin Sanomien kyselyssä Huhtasaari oli jaetulla kolmannella sijalla yhdessä Tuula Haataisen (sd) kanssa. Heillä kannatusta oli kolme prosenttia.

– Ajatella – kolmas sija, ja en ollut vielä ehdokas, Huhtasaari kuittasi kannatuslukemansa.

Taistelussa presidentinvaalin kakkossijasta Pekka Haavisto oli HS:n kyselyssä selvästi edellä muita, Haaviston kannatus oli 13 prosenttia.

Huhtasaari uskoo omiin mahdollisuuksiinsa vaaleissa.

– Aina kun lähtee kisaan mukaan, pitää lähteä täysillä ja pitää lähteä voittamaan. Jos haluaa voittaa, pitää ensin päästä kakkoskierrokselle, Huhtasaari sanoi.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidetään tammikuun 28. päivä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?