Seurakunnassa toiminut isäpuoli teki perheen elämästä helvetin – uhkaili väliin tullutta lastensuojelua ”Jumalan kostolla”

Isäpuoli tuomittiin neljän vuoden vankeuteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelyistä.

22.9.2017 22:55

59-vuotias eteläpohjalainen mies on tuomittu neljäksi vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta pahoinpitelystä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Baptistiseurakunnassa aktiivisesti vaikuttanut yrittäjä oli pahoinpidellyt vaimonsa poikaa sekä omia tyttäriään vuosien ajan. Miehen nimeä ei julkaista uhrien suojelemiseksi

Tapauksesta kertoi torstaina MTV3.

Perhehelvetti alkoi, kun poika oli ala-asteella. Aluksi isäpuoli oli valittanut pojalle pienistä asioista ja tekemättä jättämisistä, ja pikkuhiljaa valittaminen oli muuttunut huutamiseksi ja halveksimiseksi ja hakkaamiseksi. Isäpuoli oli lyönyt ja potkinut poikaa muun muassa päähän.

Sekä pojan että todistajien mukaan isäpuolta oli ärsyttänyt se, ettei poika ollut hänen oma lapsensa, ja että poika muistutti biologista isäänsä.

Poika pelkäsi isäpuoltaan ja yritti käyttäytyä niin, ettei tämä suuttuisi. Kun äiti oli yrittänyt puuttua lyömiseen, mies hermostui äidille. Neljännellä luokalla poika oli huostassa kummitätinsä luona. Sieltä hän kuitenkin palasi kotiin ja joutui kohtaamaan entistä aggressiivisemman isäpuolen.

Väkivalta oli viikoittaista ja se jatkui, kunnes poika 15-vuotiaana muutti pois kotoa.

Isäpuoli oli kieltänyt lapsia kertomasta kotiaisoista ulkopuolisille. Kun pojan käsi murtui isäpuolen väkivallan seurauksena, poika kertoi lääkärille käden jääneen Citymarketin liukuovien väliin.

Käräjäoikeudessa oli esitetty todisteeksi äänitallenne, jossa mies huusi ja käyttäytyi erittäin aggressiivisesti. Myös todistajat olivat kertoneet miehen olevan äkkipikainen ja aggressiivinen.

Poika sekä hänen pienet siskonsa joutuivat myös todistamaan usein äitiin kohdistunutta väkivaltaa. Tyttäret olivat kertoneet isän usein lyövän äitiä sekä vetävän tätä hiuksista.

Isä oli lyönyt myös pieniä tyttäriään. Lyönnit olivat kohdistuneet päähän ja takaraivoon.

Myös tyttöjä oli kielletty puhumasta kotiaisoista. Kun tytöt olivat oikeuspsykologin haastattelussa kertoneet kotiasioista ja perheväkivallasta, he olivat jälkeenpäin peruneet puheitaan, koska olivat pelänneet isän reaktiota. Isä oli muun muassa uhannut lyödä äitiä, jos tytöt kertoisivat.

Tytöt olivat kertoneet haastattelussa myös, että isä ottaa syliin, lohduttaa ja pyytää anteeksi suuttumistaan ja lyömistään.

Pahoinpitelyt olivat tapahtuneet vuosina 2014–2015, kun tytöt olivat iältään 4–6- ja 6–7-vuotiaita.

Kun lastensuojelu sai selville perheen tilanteen, tytöt otettiin huostaan. Mies hermostui päätöksestä ja kohdisti poikkeuksellisen kovaa vihaa sosiaalityöntekijää kohtaan. Viranomaiset olivat pitäneet miestä erittäin arvaamattomana. Tappouhkauksen lisäksi mies oli myös uhannut heitä ”Jumalan kostolla” sekä lähettänyt heille kukkalähetyksen, jossa oli ollut siteerauksia Raamatusta.

Oikeus piti vakavimpana rikoksena törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Se katsoi myös poikaan kohdistuneen pahoinpitelyn erittäin vakavaksi. Syyte laittomasta uhkauksesta hylättiin.

Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ajoittui vuosiin 2007–2014 ja seksuaalinen hyväksikäyttö 2014–2015.

Seksuaalirikoksien osalta tuomio on määrätty salassa pidettäväksi 60 vuoden ajaksi.

Tuomittu määrättiin maksamaan pojalle 3000 euroa ja molemmille tyttärille 500 euroa korvausta kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta.

Mies vastusti heti vangitsemista ja piti sitä kohtuuttomana henkilökohtaisten olosuhteidensa vuoksi, sillä vangittuna pitäminen tuhoaisi hänen aloittamansa yritystoiminnan. Mies oli kertonut perheen kodin olevan yrityslainan vakuutena.

Mies oli valittanut keväällä saamastaan käräjäoikeuden tuomiosta Vaasan hovioikeuteen, mutta elokuussa hän peruutti valituksensa. Hovioikeus päätti syyskuun puolivälissä, että käräjäoikeuden tuomio jää voimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?