Ukrainan suurlähettiläältä poikkeuksellinen Venäjä-varoitus Suomelle – ”Suomen kansalaiset ovat levittäneet vahingollisia ajatuksia ”

Suurlähettiläs varoittaa Suomea Venäjää myötäilevästä propagandasta.

Suomen Ukrainan suurlähettiläs Andrii Olefirov kirjoitti varoituksen, jonka mukaan Suomessa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti Johan Bäckmanin (oik.) tekemisiin.

22.9.2017 21:11

Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Andrii Olefirov kirjoittaa harvinaisen suoria sanoja ja poikkeuksellisen varoituksen Suomelle.

Asia koskee Itä-Ukrainan separatistialueita, tasavalloiksi julistautuneita Donetskia ja Luhanskia, sekä suomalaisia putinisteja.

Lähettilään kirjoitus julkaistiin Ukrainan Suomen lähetystön sivuilla.

– Huolimatta kansainvälisen yhteisön ponnistuksista Venäjän federaation sotilaallisen aggression Itä-Ukrainassa aiheuttaman tilanteen ratkaisemiseksi, jotkut Suomen kansalaiset ovat levittäneet vahingollisia ajatuksia kannattamalla jatkuvaa hyökkäystä Ukrainan suvereniteettiä ja alueellista yhtenäisyyttä vastaan, Olefirov kirjoittaa.

– Erityishuomiota tulisi kiinnittää Johan Bäckmanin ja Venäjän aggressiota kannattavien apuriensa tekemisiin, lähettiläs toteaa.

Ukraina nimitti Olefirovin Suomen-suurlähettilääksi elokuussa 2014.

Suomalainen Bäckman esiintyy usein Venäjän mediassa Suomen asiantuntijana.

Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Markku Mantila luonnehti häntä alkuvuodesta Helsingin Sanomissa toteamalla, että vaikka Bäckmanilla on yleisöä Venäjällä, ei hänellä ole Suomessa uskottavuutta vakavasti otettavana toimijana.

– Mutta hän yrittää silti sekoittaa pakkaa. Aika kömpelöä, Mantila sanoi.

Bäckman on myös esiintynyt avoimesti esiintynyt Itä-Ukrainan separatistien hallitsemien maakuntien, Donetskin ja Luhanskin virallisena edustajana Suomessa. EU, YK tai mikään valtio ei ole tunnustanut Donetskin ja Luhanskin tasavaltoja.

– Hiljattain Bäckmanin tukijat ovat päättäneet järjestää niin sanotun ”Kansainvälisten asiantuntijoiden konferenssin” levittääkseen ideaa itsensä itsensä julistaneista ”tasavalloista” Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, lähettiläs Olefirov kirjoittaa.

– ”Konferenssi” mainitsee muun muassa aiheet ”Nato hybridiuhkana Pohjoismaissa; russofobia ja Naton propaganda länsimaisessa valtavirtamediassa, Naton vaikutusoperaatiot pohjoismaisten journalistien parissa, Donetskin kansantasavallan infopuolustus ja Donetskin kansantasavallan tunnustaminen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Olefirov muistuttaa myös, että Bäckman on aiemmin tänä vuonna pyrkinyt aiheuttamaan sekaannusta perustamalla yhdistyksen, jonka nimi on hyvin samankaltainen kuin Helsingissä toimintansa aloittanut Euroopan hybridiosaamiskeskus. Bäckmanin yhdistyksen nimeksi tuli Euroopan riippumaton hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys.

Asiasta on kirjoittanut muun muassa Helsingin Sanomat. HS kertoi joulukuussa, että Bäckman yritti alunperin rekisteröidä yhdistyksensä nimellä Eurooppalainen hybridiosaamiskeskus. Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan nimi muistutti liiaksi tiistaina perustettavaa EU:n hybridiosaamiskeskusta.

Olefirovin mukaan Bäckmanin tiimi on perustanut hybridikeskukselle valesivut, jonka verkko-osoite on lähes sama kuin oikean hybridikeskuksen sivujen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?