Alanko-Kahiluoto oli paikalla heti eduskuntatalon puukotuksen jälkeen: ”Toinen piteli vatsaansa”

–Toinen henkilö vietiin paareilla ambulanssiin ja selvästi näytti, että toinen piteli vatsaansa, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo. Aino-Kaisa Pekosen mukaan kansanedustajat eivät olleet varmoja, onko rakennuksesta turvallista poistua.

Eduskuntatalon edustalla tapahtui perjantaina iltapäivällä puukotustilanne.

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ei nähnyt puukotusta, mutta oli juuri poistumassa valtiosalista, kun hän huomasi ihmisten katselevan ikkunoista eduskuntatalon portaiden suuntaan.

Puukotustilanne oli tuolloin jo ohi, mutta eduskuntatalon edusta oli täyttynyt poliiseista ja ambulansseista.

– Henkilöt, jotka olivat tässä osallisina, kaksi nuorta miestä, olivat siinä portailla, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Tilanne oli hänen mukaansa rauhallinen.

– Toinen henkilö vietiin paareilla ambulanssiin ja selvästi näytti, että toinen piteli vatsaansa ja oli loukkaantuneen näköinen.

– Joku sanoi, että vaikuttaa siltä, ettei siinä ole kolmatta osapuolta, että he ovat puukottaneen toisiaan tai itseään, hän kertoo.

Alanko-Kahiluodon mielestä talossa töissä olevien olisi tullut saada tieto tapahtuneesta talon sisältä. Tällä kertaa uutinen tavoitti täysistunnossa istuneet edustajat tiedotusvälineiden välityksellä. Eduskuntatalossa työskentelee yli tuhat ihmistä.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sattui kävelemään valtiosalin ikkunoiden luokse siinä vaiheessa, kun loukkaantuneita kannettiin ambulansseihin.

– Seisoin 50 – 60 metrin etäisyydellä. Huomasin, että jotain oli tapahtumassa.

Ensin Östman kertoo ihmetelleensä, että mitä ulkona oikein tapahtuu. Hän kertoo epäilleensä aluksi, että kyseessä olisi jonkinlainen harjoitus.

– Sitten huomasin, että ihmisiä kannettiin ambulansseihin. Se tuntui hieman ikävältä, joskin tätä on pelätty, että tällaista alkaa tapahtua enemmänkin. Väkivalta on tullut kaduille, Östman sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén saapui eduskunnan portaille, kun potilaat olivat jo ambulansseissa hoidettavina.

– Ensihoitajat laittoivat potilasta kuljetuskuntoon, mutta hengenhätää ei tuntunut olevan, Packalén kuvailee tilannetta.

Hän kertoo ensimmäisen ajatuksensa olleen, että tapaus on kohdistunut eduskunnan väkeen.

Eduskunta ei viestittänyt asiasta henkilöstölle

Vasemmiston eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

Vasemmiston eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kertoo myös hämmentyneensä siitä, että eduskunta ei viestittänyt asiasta henkilöstölle.

– Vasta kun ihmiset poistuivat istuntosalista niin kaikki olivat todella hämmentyneitä siitä, mitä on tapahtunut. Kukaan ei varmaan vielä siinä tilanteessa tiennyt, mitä on tapahtunut ja miksi on tapahtunut, Pekonen sanoo.

Monet kerääntyivät hänen mukaansa katselemaan ikkunoista portaiden suuntaan.

– Oli vähän sellainen tunnelma, että onko rakennuksesta turvallista poistua, Pekonen sanoo.

– En osaa kuvitella millainen olo on ihmisellä joka puukottaa itseään. Eduskunnan veriset portaat konkretisoivat tänään tämän pahan olon, Pekonen kirjoitti Twitterissä pian tapahtuneen jälkeen.

En osaa kuvitella millainen olo on ihmisellä joka puukottaa itseään. Eduskunnan veriset portaat konkretisoivat tänään tämän pahan olon ☮️— Aino-Kaisa Pekonen (@akpekonen) 22. syyskuuta 2017

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savolan tietojen mukaan kaksi ulkomaalaistaustaista miestä on vahingoittanut itseään.

Miehet istuivat Savolan mukaan eduskuntatalon portaiden alimmalla tasolla. Sitten he vetäisivät puukot esille.

– Kumpikin puukotti itseään, Savola kertoo.

Hänen mukaansa ainoa asia mikä miehiltä löytyi, oli vastaanottokeskusten keltaiset laput.

Miehet toimitettiin sairaalahoitoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?