Gabriel, Kaapo

Kotimaa

Tellervo näki metsässä pelottavan näyn sinisistä lakanoista, pian hän ymmärsi sen – 6 pysäyttävää yliluonnollista kokemusta

Julkaistu:

Onko ufoja vai ei? Entäpä enkeleitä? Tai voiko vakava tauti parantua tuosta vaan? Ja voiko ruumiista irtaantua?
Tieteellisesti vastaukset ovat selviä: ei, ei, ei ja ei. Silti yllättävän moni uskoo yhteen tai useampaan yliluonnolliseen ilmiöön. Erään tutkimuksen mukaan jopa puolet ihmisistä on kokenut selittämättömiä.

Ristiriitaa korostavat kaksi erisuuntaista kehityskulkua. Rationaalisuus vahvistuu, mutta vastapainoksi uudenlainen henkistyminen lisää suosiotaan – perinteisen uskonnon kustannuksella.
 • Otsikon alla olevalta videolta voit kuunnella kolme selittämätöntä tarinaa yliluonnollisesta. Video on tekstitetty.
Kokemuksellinen suhde ”tuonpuoleiseen” herättää kahdenlaisia pelkoja. Toiset pelkäävät joutuvansa poikkeuksellisen tajunnan tilan armoille, mutta sosiaallisesti merkittävämpi pelko liittyy aiheen arkaluontoisuuteen.

– Aihe on tabu. Kaikki eivät uskalla kertoa kokemuksistaan, koska silloin heidät voidaan leimata hulluiksi, yliluonnollisista kokemuksista väittelevä Jeena Rancken sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yliluonnollisiksi väitettyjä kokemuksia ei voi tieteellisesti arvioida. Mutta kokemusten seurauksia voi.

– Kyseessä voi olla ihmisen koko elämän vaikuttavin juttu, keskeinen tekijä positiivisessa elämänmuutoksessa. Tosin se yöpuolikin on olemassa: vaikutus voi olla myös negatiivinen.

– Negatiivisia tarinoita on vaikea löytää. Kyseessä on tuplatabu.

Ratkaisevaa ei ole kokemuksen sisältö vaan sen tulkinta. Väitöskirjassaan Rancken pohtii, kuinka kokija punoo ”yhteen itselleen merkityksellisellä tavalla oudon kokemuksen, omaelämänkerrallisia aineksia sekä kulttuurin tarjoamia yliluonnollista koskevia tulkintoja”. Lopputuloksena kokijan käsitys todellisuudesta voi muuttua.


Aihepiiri on myös kaupallinen: bisnestä tehdään new age -kursseista astrologeihin ja vaihtoehtohoitojen tarjoajista tv-kanaviin. Suurin selvänäkijöiden palveluita tarjoava amerikkalaisyhtiö tienaa vuodessa jopa 35–40 miljoonaa dollaria.

– On hyvä tunnustaa myös yliluonnollisten kokemusten terapeuttiset mahdollisuudet. Hyväuskoisten koukuttaminen on eri asia.

Skeptikoilla on välillä tapana pitää yliluonnollisiin uskovia köyhinä ja / tai tyhminä. Väitöstutkimus kertoi muuta.

– Haastateltujen joukko oli oikeasti hämmästyttävän heterogeenista, tohtoreita myöten.

Ranckenin ehkä tärkein viesti liittyy lopulta ihmisten kanssakäymiseen, tabujen murtamiseen.

– Miksei tarinoita subjektiivisista kokemuksista voisi kuunnella kunnioittavasti? Kertojan ei pidä kuitenkaan olettaa, että toinen ottaisi kertomuksen elämänsä auktoriteetiksi.

Tutkimus on muuttanut Ranckenin omaa näkökulmaa yliluonnollisiin ilmiöihin.

– Tuntuu että alkuaikoina olin valmiimpi uskomaan yliluonnolliseen. Mutta kun kuulin lisää ja lisää tarinoita, aloin ajatella, että todellisuudessa ihmismielessä on ulottuvuuksia, joita ei tunneta. Jäi auki se, ovatko kokemukset yksioikoisesti yliluonnollisia vai tulkintaa, jonka ihminen kokemukselleen itse antaa.

– Itselläni ei ole huikeita kokemuksia. Joitain intuitioita on ollut, mutta niitä en lue yliluonnollisiksi.

6 yliluonnollista kokemusta (Lainaukset Jeena Ranckenin väitöskirjasta)

Inspiraatio kvanttifysiikkaan

Ilarille tuli fyysisen sairauden yhteydessä aivan uudenlainen tajunnantila. Sen aikana hänen tietoisuutensa yksinkertaisesti muuttui. Kaikki huolet häipyivät, ja hän tunsi itsensä täydellisen rauhalliseksi ensimmäistä kertaa elämässään. Hän nimesi kokemuksen valaistumiskokemukseksi. Hän oivalsi, että kaikki on totta yhtä aikaa, riippuen siitä, mihin virittäydytään, missä todellisuudessa eletään.

Elvytys imaisi takaisin kehoon

Anssi luiskahti 12-vuotiaana linja-auton alle ja loukkaantui vakavasti. Leikkaussalissa hän havahtui siihen, että istui tuolilla ja katseli, kun jotakuta leikattiin. Sitten hän tunsi leijuvansa vaaka-asennossa kasvot alaspäin leikkaussalin kellon vieressä ja näki, että siinähän leikattiin häntä itseään.

Asia tuntui niin luonnolliselta, ettei sitä tarvinnut pelästyä. Sitten hän aisti, että tunnelma muuttui ja hänen kehoaan alettiin elvyttää. Joku puhui sydänäänistä. Elvytys ei ensin aiheuttanut mitään yhteyttä häneen, mutta yhtäkkiä Anssi tunsi, kuinka hänet ”vetäistiin” tai ”imaistiin” takaisin kehoonsa.

Seuraavaksi Anssi muisti havahtuvansa heräämishuoneessa. Hän sai hoitajilta selville, että leikkauksessa oli ollut kriittinen tilanne, jolloin häntä oli pitänyt elvyttää.

Ufosta nousi vieterimies

Saimi oli ollut tansseissa toisella paikkakunnalla, ja hän käveli pitkähköä matkaa asemalta kotiin. Oli ihana kesäaamu 1940-luvulla. Yhtäkkiä alkoi kuulua metallinen vihlova ääni, joka voimistui. Saimin sydän alkoi hakata ja hikikarpalot valua.

Hän näki jonkin vehkeen laskeutuvan läheisen kirkon pihalle. Siitä nousi kuin vieterillä kumipukuinen, miehen kokoinen hahmo. Hahmo loikkasi kirkkomaan aidan yli kuin sammakkoasennossa, ja kirkas valo häikäisi silmiä.

Saimi ei uskaltanut puhua kokemuksesta kenellekään, ettei häntä luultaisi hulluksi. Vasta myöhemmin hän totesi, että tapaus muistutti ufokokemuksia, joista ihmiset alkoivat jossakin vaiheessa kertoa.

Ääni ennusti kuoleman

Erja oli teini-ikäisenä ulkona, kun hän kuuli yhtäkkiä äänen, joka sanoi: ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan.” Ääni tuli yläviistosta vasemmalta, ja se oli sukupuoleton. Erjalle tuli sanoista heti enkeli mieleen.

Pian hän näki kaksi miestä, jotka juoksivat häntä kohti ja tulivat kertomaan, että Erjan isä oli kuollut sairauskohtaukseen. Erjasta oli helpottavaa, että hän tiesi siitä jo ennen miesten tuomaa viestiä.

Siniset lakanat metsässä

Joka kerta metsään lenkille mennessään Tellervo alkoi nähdä sairaalasängyn sinisine lakanoineen Se tuntui pelottavalta, ja hän vaihtoi jo reittiäkin, mutta aina vain sama näky ilmaantui hänen silmiensä eteen.

Jonkin ajan päästä Tellervo joutui yllättäen vaikeaan leikkaukseen, joka vei hänet pitkäksi aikaa sairaalasänkyyn, jossa oli siniset lakanat.

Enne WTC-turmasta


Lahja meni päivällä pitkäkseen sängylle ja näki yhtäkkiä lentokoneen, joka meni sisään lähellä asuvan naapurin ikkunasta. Näyssä lentokone tuli matalalla ja kaartoi. Seinään jäi suuri aukko, eikä lentokone tullut pois.

Hän kertoi tästä näystä heti perheelleen. Viikko sen jälkeen New Yorkissa tapahtui World Trade Centerin terrori-isku, jossa lentokoneet lensivät rakennusten seinään.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

  2. 2

   Pornotähden asianajajalta kova uhkaus presidentti Trumpille – ”Se on varoituslaukaus”

  3. 3

   Huutokauppakeisarissa nähdään uusi hahmo: Veera kohtaa heti kovat vaatimukset – ”Aika lailla joka ilta onnistun”

  4. 4

   KalPa ja Tappara jatkoerässä, HIFK taipui jatkoilla, TPS voitti 7–0! IS seuraa puolivälieriä

  5. 5

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  6. 6

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  7. 7

   Hurja epäily: Mies tunkeutui väkivalloin asuntoon ja ampui kohti pakenevia asukkaita

  8. 8

   Muistatko Peppi Pitkätossua näytelleen punapään? Rooli leimasi näyttelijän pysyvästi – näin Astrid Lindgrenin suosikkielokuvien lapsitähdille kävi

  9. 9

   Tulivuori Etna liukuu kohti merta

  10. 10

   Kärnä vahvistaa: Puigdemont on poistunut Suomesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  2. 2

   Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

  3. 3

   Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

  4. 4

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  5. 5

   Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

  6. 6

   Tuntematon sotilas oli yleisön suosikkielokuva: Aku Louhimiehen ääni murtui kiitospuheen lopussa – ”En ole ollut viisas käyttämässäni vallassa”

  7. 7

   Kimi Räikköseltä loistava suoritus aika-ajoissa – Bottas täräytti seinään

  8. 8

   Loviisalainen kalastaja keksi uudenlaisen tavan kypsentää kalaa

  9. 9

   Amerikkalaisennuste: Kylmä sää jatkuu Suomessa jopa kesäkuuhun asti

  10. 10

   33 aluetta, joilla tapahtuu Suomessa eniten asuntomurtoja – katso oman asuinalueesi tuore tilanne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  5. 5

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  6. 6

   Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

  7. 7

   Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

  8. 8

   Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

  9. 9

   Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

  10. 10

   Kuvat voivat järkyttää: Hiustenvärjäys syövytti teinitytön päänahan kuolioon – tutun kampaajan virhe jätti pysyvän kaljun

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viimeisillään raskaana oleva Hanna Pakarinen julkaisi suloisen kuvaparin vauvavatsastaan – tumma asu luo otokseen optisen illuusion

  2. 2

   Pornotähden asianajajalta kova uhkaus presidentti Trumpille – ”Se on varoituslaukaus”

  3. 3

   Huutokauppakeisarissa nähdään uusi hahmo: Veera kohtaa heti kovat vaatimukset – ”Aika lailla joka ilta onnistun”

  4. 4

   KalPa ja Tappara jatkoerässä, HIFK taipui jatkoilla, TPS voitti 7–0! IS seuraa puolivälieriä

  5. 5

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  2. 2

   Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

  3. 3

   Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

  4. 4

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  5. 5

   Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  5. 5

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  6. Näytä lisää