Eduskunnan turvallisuusjohtaja: Näin tapahtumat eduskuntatalon portailla etenivät – ”Sitten he tekevät itselleen minkä tekevät”

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savolan mukaan epäilty puukotus eduskuntatalon portailla ei aiheuttanut vaaraa ulkopuolisille.

Eduskuntatalon portailla tapahtui kello yhden aikaan päivällä ikävä ja erikoinen tapaus. Kahden nuoren ulkomaalaistaustaisen henkilön epäillään puukottaneen itseään.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola sanoo, että tilanne tallentui eduskunnan valvontajärjestelmään ja valvontakameroiden nauhoihin.

– Niissä näkyy, että he tulevat paikalle. He ovat lähempänä 20 kuin 30 ikävuotta, mutta tämä perustuu vain minun arvioon. He ovat portailla hetkisen, sitten he tekevät itselleen minkä tekevät.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja sanoo, että eduskuntatalon epäillyt puukottajat saivat nopeasti apua.

Puukotus tapahtui Savolan mukaan portaiden puolivälissä. Tekonsa jälkeen kaksikko istahtaa portaille.

– Menee pari minuuttia, kun turvahenkilöstömme on paikalla. Poliisin saapumiseen kului lyhyt aika ja sitten tuli ambulanssi.

Miehet kuljetettiin nopeasti sairaalaan. Verijäljet siivottiin portailta ja tilanne eduskunnan edustalla on rauhallinen. Poliisi ei epäile rikosta.

Olivatko miehet turvapaikanhakijoita?

Jukka Savolan mukaan miehiltä löytyi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen henkilöllisyyskortit. Poliisilla ei ole tiedossa kaksikon kansalaisuutta. Sitäkään ei ole kerrottu, olivatko miehet saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Poliisin mukaan eduskuntatalon lähettyvillä järjestettiin perjantaina kurdimielenosoitus. Helsingin poliisilaitoksen yleisjohtaja komisario Riku Korpela sanoo poliisin tiedotteessa, että tämänhetkisen tiedon mukaan puukotuksilla ja mielenosoituksella ei ole yhteyttä toisiinsa.

Poliisi oli nopeasti paikalla. Eduskuntatalon turvallisuusjohtajan Jukka Savolan mukaan epäillyt puukotukset eivät aiheuttaneet vaaraa ulkopuolisille.

Savola kiittelee, miten tilanne saatiin hoidettua portailla. Nyt eduskunnan henkilöstö käy käytännössä läpi, olisiko jossain vielä parantamisen tai tehostamisen varaa.

– Tässä nyt toimittiin todella hyvin ja tehokkaasti. Olen kiitellyt henkilökuntaa siitä. Se oli tärkeää myös näiden ihmisten kannalta, että he saivat nopeasti apua.

Ei vaaraa ulkopuolisille

Savola muistuttaa, että tilanteesta ei koitunut ulkopuolisille vaaraa. Portailla ei ollut tekohetkellä muita lähettyvillä.

– Yleisölehterin sisäänkäynti oli 50 metrin päässä. Samoin toinen sisäänkäynti. Siinä ei ollut ketään ihmisiä lähellä ennen kuin henkilökuntamme tuli paikalle.

Poliisi ja ambulanssi olivat nopeasti paikalla epäillyn puukotuksen jälkeen.

Eduskunnan sisällä oli meneillään eduskunnan täysistunto. Puukotukset eivät vaikuttaneet kansanedustajien tai eduskunnan muun henkilökunnan työhön turvallisuushenkilöstöä lukuun ottamatta. Asiasta tiedotettiin päättäjille jälkeen päin.

– Tiedotimme, että tämmöinen on sattunut, eikä tilanne aiheuta vaaraa tai toimenpiteitä heille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?