Selvitys: Suomessa syntyneitä tyttöjä on viety ympärileikattavaksi ulkomaille

Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa rikos. Samoin tytön vienti ulkomaille silvottavaksi.

Ujuni Ahmed on toinen selvityksen kirjoittajista.

22.9.2017 9:16

Suomessa syntyneitä tyttöjä on viety ympärileikattavaksi Suomen ulkopuolelle, kertoo tuore selvitys.

Selvityksessä haastateltiin neljää tyttöä, jotka ovat nyt iältään 18–23-vuotiaita. Ympärileikkaukset heille tehtiin 6–10-vuotiaina Egyptissä, Somaliassa, Iranissa ja Syyriassa.

– Nyt on hyvä puhua, missä ollaan mokattu, kun näiden tyttöjen tapaukset eivät ole nousseet esille. Asioista pitäisi puhua oikeilla nimillä. Kulttuurisensitiivisyys voi olla ongelma, jos sitä liikaa korostetaan, toinen selvityksen kirjoittajista, Fenix Helsingin puheenjohtaja Ujuni Ahmed, sanoo.

Fenix ry:n puheenjohtaja Ujuni Ahmed.

Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa rikos. Samoin tytön vienti ulkomaille silvottavaksi.

Esimerkiksi Helsingissä on tehty lastensuojelussa kiireellisiä sijoituksia koska on epäilty, että suunnitteilla on tyttöjen ympärileikkaus. Kyse on yksittäisistä sijoituksista.

– Onhan sairaaloissakin törmätty tyttöihin, jotka ovat Suomessa syntyneitä ja jotka on ympärileikattu, Ujuni Ahmed sanoo.

Kansalaisjärjestöjen ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta on tullut esiin aiemminkin epäilyjä siitä, että Suomesta olisi viety tyttöjä ulkomaille silvottavaksi on tullut aiemminkin ilmi. Viranomaisten tietoon tapauksia ei ole tullut eikä rikosilmoituksia asiasta ole tehty.

Selvityksen tekeminen oli haastavaa. Moni tyttö kertoi kokemuksistaan, mutta harva oli valmis haastateltavaksi edes nimettömänä. Leimautumisen pelko yhteisön sisällä ”vasikkana” on selvityksen mukaan edelleen suuri.

Tekijöinä ovat usein perheenjäsenet ja heitä halutaan selvityksen mukaan suojella.

Haastateltavat korostivat sitä, että voivottelu heidän kohdallaan on turhaa ja tapaus on ”ollutta ja mennyttä”. Yksi naisista oli käynyt gynekologilla aikuisiässä.

Fenix ry on perustettu edistämään omien sanojensa mukaan toisen polven maahanmuuttajien asemaa Suomessa.

Tyttöjen ympärileikkauksella tarkoitetaan kulttuurisista tai muista ei-hoidollisista syistä tehtävää sukuelinten osittaista tai täydellistä poistamista. Useimmiten tytöt leikataan neljän ja kymmenen ikävuoden välillä.

Suomessa arvioidaan olevan tuhansia aiemmassa kotimaassaan ympärileikattuja naisia, mutta virallista lukumäärää ei tiedetä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos alkaa kerätä tietoa avausleikkauksista.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 200 miljoonaa ympärileikattua tyttöä tai naista. Euroopassa heitä arvioidaan olevan noin puoli miljoonaa ja WHO:n mukaan noin 180 000 tyttöä on vaarassa joutua ympärileikattavaksi vuosittain.

Fenixin selvitys luovutetaan lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilalle perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?