Salaperäinen vinkki sai Nesteen varpailleen – kuka kuvasi säiliöautoja Kaakkois-Suomessa ja miksi?

Viranomaiset saivat Nesteen lähestymään säiliöautojensa kuljettajia viestillä, jossa kehotetaan tarkkaavaisuuteen ja pitämään ajoneuvon ovet lukittuna.

Arkistokuva.

Raskaan liikenteen kuljettajien, erityisesti säiliöautojen kuljettajien, keskuudessa kiertää uhkaava turvallisuusvaroitus. Sen mukaan Kotkan-Haminan alueella on havaittu henkilöitä kuvaamassa säiliöautoja.

Osassa sosiaalisessa mediassa liikkuvissa kehotuksissa mainitaan, että alkuperäinen varoitus on peräisin Suojelupoliisilta ja koskee koko Suomea.

Kuljettajia kehotetaan erityiseen tarkkaavaisuuteen ja lukitsemaan autojensa ovet myös lastaus- ja purkutilanteissa. Mikäli kuljettajat havaitsevat jotain tavallisuudesta poikkeavaa, tulisi asiasta ilmoittaa viranomaisille.

Suojelupoliisi ei vahvista Ilta-Sanomille olevansa tiedon takana. Yleisellä tasolla se kertoo, että viranomaisten ja yritysten kanssa käydyt turvallisuuteen liittyvät keskustelut ovat luottamuksellisia.

Öljynjalostusyhtiö Nesteen turvallisuusjohtaja Pekka Rahkamaa vahvistaa Ilta-Sanomille, että se on lähestynyt kuljettajia viestillä.

Syynä viestin lähettämiseen on hänen mukaansa viranomaisten kanssa tällä viikolla käyty keskustelu, mutta Rahkamaa ei halua yksilöidä, mistä viranomaisesta tai viranomaisista on kyse.

– Tällainen keskustelu on käyty tällä viikolla ja se on ihan rutiininomainen. Keskustelun viesti oli se, että säiliöautoja on kuvattu Kotkan-Haminan-alueella, mutta kuvaamisen syytä ei ole pystytty yksilöimään, Rahkamaa sanoo.

– Haluan korostaa, ettei mikään viittaa siihen, että kuvaaminen kohdistuisi johonkin tiettyyn tarkoitusperään. Tiedetään, että lentokoneitakin kuvataan harrastusmielessä, hän lisää.

Rahkamaa toteaa myös, että mistään kohonneesta valmiustilasta tai muusta ei ole kyse. Hänen mukaansa kuljettajien informoiminen on rutiininomainen asia.

– Haluamme korostaa sitä, että pidetään omasta omaisuudesta huolta ja ovet lukittuna. Kuljettajia pyydetään olemaan meihin yhteydessä, mikäli havaitsevat jotain poikkeavaa, hän sanoo.

Turvallisuuspäällikkö kertoo, että Neste laittoi viestinsä liikkeelle keskiviikkona. Kuvaaminen taas on tapahtunut aiemmin, hänen käsityksensä mukaan tämän viikon aikana.

Rahkamaa toteaa vielä, ettei viranomaisten kanssa käyty keskustelu liittynyt Euroopassa aiemmin tapahtuneisiin terrori-iskuihin, tai mahdollisen terrori-iskun uhkaan.

Säiliöautojen, erityisesti vaarallisia aineita kuljettavien, kuljettajia koskee jo ennestään moni turvamääräys. Niistä kuljettajia on muistutettu aikaisemminkin rutiininomaisesti.

– Esimerkiksi ovien lukitsemisen tärkeydestä. Myös autojen sisällä on arvokasta omaisuutta, esimerkiksi tietokoneita, Rahkamaa sanoo.

Juttua muokattu kello 19.15: lisätty Suojelupoliisin kommentit.

Jutun otsikkoa muokattu kello 20.34: Korjattu Itä-Suomi Kaakkois-Suomeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?