Venäjän media: pommikoneet tekivät harjoituslennon Itämerellä – Suomen ja kolmen muun maan hävittäjät lensivät perään

Venäläisten pommikoneiden perään lensi Suomen, Ruotsin, Belgian ja Yhdysvaltojen hävittäjiä, kertoo venäläinen uutistoimisto.

Tupolev Tu-22M3 nousemassa ilmaan kentältä.

21.9.2017 15:37

Norjanmerelle harjoituslentoja tehneet venäläiset sotilaskoneet saivat poikkeuksellisesti seuraa neljän eri maan hävittäjistä, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass.

Tassin mukaan Venäjän puolustusministeriö kertoo, että strategiset Tupolev Tu-22M3 -pommikoneet tekivät keskiviikkona Itämeren ja Norjanmeren yllä harjoituslentoja, joiden eri vaiheissa ne saivat seuraa Yhdysvaltojen, Belgian, Suomen ja Ruotsin hävittäjistä.

Puolustusministeriön mukaan harjoitukset tehtiin kesän 2017 harjoitusohjelman mukaan. Reitin eri osissa koneita seurasi ensin Belgian F-16 -hävittäjät, sitten Suomen F-18 Hornetit. Seuraavana koneiden perään lähti Yhdysvaltain ilmavoimien F-15 -hävittäjä ja viimeiksi Ruotsin JAS-39. Tass kirjoittaa, että tämä tapahtui 70 minuutin aikana.

Tassin mukaan pisimpään venäläiskoneiden perässä pysyivät yhdysvaltalaishävittäjät, jotka seurasivat koneita 27 minuuttia.

Tassin mukaan Venäjän puolustusministeriö painottaa, että sen lennot tehtiin tiukasti kansainvälisten sääntöjen puitteissa, eivätkä pommikoneet loukanneet muiden maiden ilmatilaa.

Tupolev Tu-22M3 nousemassa ilmaan kentältä.

Se toteaa myös, että pitkän matkan strategisten pommikoneiden lentäjät harjoittelevat säännöllisesti Atlantin, Jäämeren, Mustan meren ja Tyynenmeren kansainvälisessä ilmatilassa.

Kesäkuussa Ilta-Sanomat kertoi, että lentokoneiden tiedustelutoiminta Itämerellä käy nyt yhtä kuumana kuin kylmän sodan kiihkeimpinä vuosina.

Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Saku Joukas totesi, että lentotoiminnan lisääntymistä tulee pitää silmällä.

– Se on signaali, jota pitää seurata. Onko se sitten signaali muusta kuin siitä, että suurvallat, eli Yhdysvallat ja Venäjä, käyvät retorista ja poliittista vääntöä joka foorumilla? Samanlaisia asioita tapahtuu nyt joka puolella. Tämä on yksi näyttämö, jossa niitä tapahtuu, Joukas miettii.

Kesäkuussa Itämerellä nähtiin myös strateginen Tupolev Tu-160 -pommikone, joka kykenee kantamaan 16 ydinohjusta. Sotilasasiantuntija Arto Pulkin mukaan kyse oli Venäjän voimannäytöstä.

– Tu-160 on kuitenkin harvinaisempi tapahtuma. Venäjä tietää, että se varmasti noteerataan. Aina kun ne nähdään ilmatilassa, media herää, mikä on yksi Venäjän tarkoitusperä.

Voimannäyttö on sekä sisä- että ulkopolittiseen tarkoitukseen. Venäjä haluaa välittää signaalinsa valtiollisten toimijoiden lisäksi niin omille kansalaisilleen kuin myös kansainväliselle yleisölle.

Aina, kun Tu-160 -pommikone ei ole operatiivisessa käytössä, ei ole kyse pelkästään miehistön koulutuslennoista, vaan myös voimannäytöstä.

Koneella on mukanaan myös saattohävittäjät, mikä selittää muiden koneiden määrää.

Ilmassa nähtiin myös Beriev A-50 -valvontalentokone, Iljushin Il-22 -signaalitiedustelukone sekä erilaisia hävittäjiä, kuten muun muassa Syyriassa jonkin verran käytetty Suhoi Su-34 -rynnäkköpommittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?