Kotimaa

Oliver Stonen kohutussa Putin-dokumentissa Suomi esitetään osana Neuvostoliittoa

Julkaistu:

Hollywood-ohjaaja Oliver Stonen kohuttu dokumentti Venäjän presidentti Vladimir Putinista jatkaa yllätyksiä.
The Putin Interviews -dokumenttisarjaa esitetään JIM-kanavalla maanantaisin ja tiistaisin kello 21. Suomalaisille katsojille mielenkiintoinen seikka on se, että ohjelman alkutunnuksessa on Neuvostoliiton kartta, jossa Suomi on liitetty osaksi neuvostoimperiumia.

Alkutunnuksessa näkyvässä kartassa Suomea ei ole erotettu minkäänlaisella rajaviivalla Venäjästä. Lisäksi Suomen kohdalla lukee Finnish SSR. Kirjainyhdistelmän perusteella Suomi on sosialistinen tasavalta.

Venäjästäkin punasävyinen kartta tuo esille neuvostomenneisyyden. Venäjän kohdalla lukee ”Russian Soviet Federation”.


Nelonen Median ohjelmistosuunnittelupäällikkö Ville Nylund sanoo, ettei asiasta ole tullut palautetta. Hän ei halua kommentoida asiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oscar-palkitun Stonen dokumentti presidentti Putinista on herättänyt jo ennen ilmestymistä paljon keskustelua ja kritiikkiä.

Huomattavat amerikkalaismediat kuten The New York Times ja The Washington Post sekä tv-kanava CNN ovat teilanneet Stonen Putinin mielistelijäksi, pehmoksi ja ties miksi. Ohjaaja on ollut lähes jokaisessa keskusteluohjelmassa puolustelemassa työtään. Suomessa Helsingin Sanomat kirjoitti Stonen olevan ”hyödyllinen idiootti”.

Kritiikin mukaan Stone varoo esittämästä vaikeita kysymyksiä, vaikka juuri niitä sananvapautta, oppositioita ja ihmisoikeuksia rajoittavalta valtion päämieheltä pitäisi kysyä.

Sarjassa käsitellään kyllä esimerkiksi Syyrian sotaa, Ukrainaa ja Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vaaleihin. Arvostelijoiden mukaan ongelma on kuitenkin siinä, että Stone tyytyy liian usein Putinin ensimmäisiin vastauksiin. Kuvaava esimerkki on kohta, jossa Putin kertoo pokkana, ettei Venäjällä ole tapana puuttua muiden maiden sisäisiin asioihin.


Neliosainen dokumentti on sarja Putinin haastatteluja ja yksinpuhelua. Putinilta kysytään mielipidettä muun muassa Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista.

Stone teki ensimmäiset haastattelut Putinista kesällä 2015. Haastattelut jatkuivat tämän vuoden alkuun. Stone haastatteli Putinia yli kymmenen kertaa.

Putin pääsee dokumentissa esittelemään laveasta muun muassa urheiluharrastuksistaan ja sodanjohtotaidoistaan, IS kertoi aiemmin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt