Ulosmarssi uhkaa sotkea pääkaupunkiseudun bussiliikenteen – kuljettajat väittävät: Luottamusmieheen käytiin käsiksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ulosmarssi uhkaa sotkea pääkaupunkiseudun bussiliikenteen – kuljettajat väittävät: Luottamusmieheen käytiin käsiksi

Yrityksen johto tyrmää luottamusmiesten väitteet ja kutsuu työnseisausta laittomaksi.

Nobina liikennöi kymmeniä pääkaupunkiseudun bussilinjoja.

20.9.2017 19:42

Bussiyhtiö Nobinan työntekijöiden ulosmarssi uhkaa sotkea pääkaupunkiseudun bussiliikenteen huomenna torstaina.

Mielenilmauksen on tarkoitus alkaa torstaina aamuyöllä kello kolmelta ja kestää vuorokauden. Nobina on pääkaupunkiseudun suurimpia liikennöitsijöitä, jonka bussit ajavat kymmeniä eri linjoja.

Roihupellon varikon pääluottamusmies Auror Kiseri kertoo Ilta-Sanomille, että ulosmarssiin johtaneet tapahtumat saivat alkunsa tiistaina.

– Eilen erästä pääluottamusmiestä ei päästetty neuvotteluihin mukaan työntekijän tukihenkilöksi ja hänet poistettiin huoneesta voimakeinoin. Siksi järjestämme mielenilmauksen, hän sanoo.

Ilta-Sanomat tavoitti kyseisen pääluottamusmiehen sairaslomalta, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.

Kiseri ei tiedä tarkkaan, millaisesta tilanteesta on ollut kyse, mutta hän kertoo puhuneensa sekä luottamusmiehen, että tapaukseen liittyvän työntekijän kanssa.

– Oli asian sisältö mikä tahansa, niin väkivaltaa ei suvaita. Työnantaja on aina sanonut niin, emmekä mekään sitä hyväksy.

Kiserin mukaan Nobinalla on ollut pitkään jatkunut käytäntö, että luottamusmies voi olla tukihenkilönä kun työntekijä tarvitsee apua.

Pääluottamusmies arvelee, että ulosmarssin vaikutus tulee näkymään voimakkaasti etenkin pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä, sillä sadat kuljettajat jäävät pois töistä.

– Kukaan ei ole ilmoittanut, ettei osallistuisi tähän. Päinvastoin, valtaosa on ilmoittanut osallistuvansa. Puhutaan varmaankin 800 työntekijästä, Kiseri sanoo.

– Pahoillammehan me olemme asiakkaiden puolesta, mutta tilanne on sietämätön. Toivon, että he ymmärtävät tämän, hän lisää.

Näillä näkymin ei ole mahdollista, että ulosmarssi peruuntuisi. Kiseri ei osaa odottaa yhtiön johdolta toimenpiteitä.

– Meillä ei ole viime aikoina ollut kovin hyvät suhteet sinne suuntaan.

Toimitusjohtaja kutsuu lakkoa laittomaksi

Mieltään osoittavat työntekijät kertovat ilmoittaneensa asiasta työsuojeluvaltuutetulle, mutta Nobinan toimitusjohtaja Tom Ward kertoo kuulleensa asiasta vain huhuja. Hän kutsuu työnseisausta useaan otteeseen laittomaksi.

– Epävirallista tietoa on meillekin tullut, mutta ei mitään virallista. Kun tällaisiin laittomiin työnseisauksiin lähdetään niin yleensä meille ilmoitetaan edellisenä iltana, hän sanoo.

– Tietenkin toivomme, että kuljettajat tulisivat normaalisti töihin. Emme näe, että työnseisaukselle olisi tarvetta.

Toimitusjohtaja Wardin mukaan mielenilmaukseen johtaneet tapahtumat eivät ole menneet aivan niin, kuin pääluottamusmiehet esittävät. Ward sanoo, ettei työnantaja ole yrittänyt estää luottamusmiesten työntekoa.

– Se ei pidä paikkaansa. Köysikujan varikolla on ollut normaali esimies-alainen -palautekeskustelu. Luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu vaativat päästä mukaan keskusteluun.

Wardin saaman tiedon mukaan tilanteessa ei ole käytetty voimakeinoja. Sitä hän pitää kuitenkin totena, että tunteet kuumentuivat molemmin puolin.

– Liikennejohtaja puhui tilanteesta luottamusmiehen kanssa ja kysyi, että käytiinkö sinun päälle. Ei kuulemma käyty. Tällaisissa tapauksissa on aina virallisia selityksiä ja epävirallisia selityksiä, toimitusjohtaja sanoo.

Wardin mukaan yrityksessä työskentelee useita luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja, mutta johdolla on ollut ongelmia vain kahden kanssa.

– Muun muassa jos puhutaan työajoista. Heillä on olemassa normaalit työajat kuin muillakin, mutta he eivät tunnu tätä hyväksyvän. Käsitys on korjattu heille. Henkilökohtainen arvioni on, että tämä on tässä taustalla ja siksi on nähty provokatiivista toimintaa.

Työsuojelupäällikölle on ilmoitettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?