Kotimaa

Päätös: Pirkko-ilves lopetetaan torstaina heti aamulla – ”Perustelu oli eläinsuojelullinen”

Julkaistu:

Ilves
Elokuvaohjaaja Renny Harlin vetosi Pirkon puolesta.
Mustasaaressa villieläinhoitolassa hoidossa oleva nuori Pirkko-ilves on määrätty lopetettavaksi.

Pirkko lopetetaan torstaina heti aamulla.

Tämä oli lopputulos, kun Länsi-Suomen avi-keskuksen virkaeläinlääkäri Ritva Lemettinen vieraili keskiviikkona iltapäivällä Nordic Wildlife Caren hoitolassa katsomassa Pirkkoa.

– Perustelu oli eläinsuojelullinen, kertoo villieläinhoitolan toimitusjohtaja Markku Harju.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Harju on pettynyt. Hän uskoi, että Pirkko olisi voitu parantaa ja hän oli valmis antamaan sille pysyvän kodin hoitolassaan.

– Sille olisi aiheutunut turhaa kärsimystä ja kipua, Lemettinen sanoo.

Turhaa siinä mielessä, että Pirkkoa ei olisi voitu palauttaa luontoon, koska se on suurpeto ja ihmisen hoivissa olleita suurpetoja ei saa palauttaa luontoon.

Pirkon jalka on murtunut nivelen kohdalta. Haava oli tulehtunut ja lihakset surkastuneet, koska Pirkko ei ollut kyennyt saalistamaan viikkokausiin.

– Nivel on tosi hankala paikka. Kyseessä on vakava loukkaantuminen, joka olisi vaatinut intensiivistä sairaanhoitoa. Se olisi kärsinyt kipua ja stressiä, jota olisi eläimen näkökulmasta voinut puolustaa, jos se olisi voitu palauttaa takaisin luontoon, mutta tämä olisi ollut ihmisen hoivissa lopun ikänsä, Lemettinen selittää.

Harjun villieläinhoitolalla on tuore, viime kesänä saatu eläintarhalupa pitää hirviä ja kotkia, mutta ei ilveksiä. Siksi Pirkko ei olisi voinut jäädä Mustasaareen.

Harju ei olisi saanut ilveslupaa, vaikka olisi sellaista anonut. Tämän vahvisti Ilta-Sanomille tänään Lemettisen esimies, läänineläinlääkäri Matti Nyberg.

– Eläinsuojelulaissa on kielletty ottaa villieläimiä hoidokeiksi, Lemettinen muistuttaa.

Sairaanhoidon jälkeen eläimellä pitää olla mahdollisuus päästä takaisin luontoon.

Pirkon muuttaminen Ähtärin tai Ranuan eläinpuistoihin, joilla on eläintarha- ja suurpetoluvat kunnossa, olisi Lemettisen mielestä aiheuttanut sille lisästressiä ja lisäkärsimystä.

Myöskään Harju ei ollut innostunut tästä vaihtoehdosta.Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Viime vaiheessa Pirkon puolesta vetosi elokuvaohjaaja Renny Harlin, joka Twitteriä kehotti ”kaikkia kavereita taisteluun Pirkko-ilveksen puolesta” ja lupasi itse lahjoittaa sata euroa ”heti”.

Harju kiittää Harlinia myötätunnosta ja kaikkia muitakin Pirkon ystäviä lämpimästä tuesta.

Harjun mukaan ongelma ei ollut raha, vaan juuri säädökset eläintenpidosta ja hoitamisesta. Hän toivoo, että Suomessa tehtäisiin lainsäädännöllisiä parannuksia ja järjestettäisiin villieläinten hoitoon otto kuntoon eri puolilla Suomea.

Mikäli Harju ei olisi suostunut Pirkon lopettamiseen, se olisi tehty virkamääräyksellä.

– Määräys olisi ollut valituskelpoinen, olisi hävinnyt valituksen ja menettänyt vielä eläintarhaluvan, Harju arvioi tukalaa neuvotteluasemaansa.

Koska lopettamisen peruste on eläinsuojelullinen, olisi voitu katsoa, ettei päätöstä vastustava henkilö ole soveltuva pitämään eläintarhaa.

– Ja lopettamiseen olisi kutsuttu mukaan poliisi, Harju lisää kolkosti.

Pirkon lopettaa Vaasan kaupungineläinlääkäri.

Läänineläinlääkäri Matti Nyberg sanoo olevansa tyytyväinen, että ”yhteisymmärrys löytyi”.

Pirkon otti reilu viikko sitten haavilla kiinni Uuraisilla villikissanpentuja metsästä pelastamassa ollut Emma Mäklin.

Poliisin paikalle kutsumat metsästäjät olivat vähällä lopettaa nälkiintyneen, laihtuneen ja koipeaan raahanneen Pirkon saman tien, mutta Mäklin sai puhuttua sen ensin hoitoon eläinklinikalle Jyväskylään (nesteytys, antibiootit), ja sieltä Harju hoiviin Mustasaareen.

Harju on ruokkinut ja lihottanut Pirkkoa. Se on syönyt kokonaisia kanoja ja broilerin rintoja ja kiipeillyt ja roikkunut ja hyllyn päällä seinällä. Hän toivoi, että tulehduksen asetuttua ja Pirkon voimien palattua jalka olisi voitu leikata.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt