Luvassa kaikkien aikojen itsenäisyysjuhlat: koko Suomi laulaa karaokea ja juo kahvia! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Luvassa kaikkien aikojen itsenäisyysjuhlat: koko Suomi laulaa karaokea ja juo kahvia!

Suomea juhlitaan itsenäisyyspäivän viikolla urakalla ympäri maata. – Juhlavuosi lähti lapasesta ja hyvä niin, sanoo Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen.

20.9.2017 14:43

Itsenäisyyspäivän juhlinta laajenee tänä vuonna monipäiväiseksi. Suomen satavuotisjuhlavuoden takia jo itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla järjestetään tapahtumia ympäri Suomen.

– Edessä on ainutkertainen hetki maamme historiassa, jota juhlistamme ilolla ja arvokkuudella, sanoo Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen.

Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivään 6. joulukuuta. Juhlinta alkaa virallisesti itsenäisyyspäivän aattona tiistaina 5.12, jolloin järjestetään virallinen avaus kello 18 Helsingin Kauppatorilla.

Valtakunnallinen ohje suomalaisille kuuluu itsenäisyyspäivän aattona ja itse juhlapäivänä: kahvita, liputa, valaise.

Työpaikkoja, yrityksiä ja muita arjen yhteisöjä kannustetaan järjestämään sinivalkoinen kahvihetki omalle väelle, asiakkaille tai ystäville itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta kello 14. Tavoitteena on yhteinen sinivalkoinen hetki ja kahvit voi sovittaa myös muuhun kellonaikaan samana iltapäivänä.

Koko Suomi on tarkoitus pukea myös juhla-asuun laajamittaisella liputtamisella. Juhlavuoden kunniaksi liputus alkaa tänä vuonna jo itsenäisyyspäivän aattona kello 18. Juhlaliputus jatkuu sisäministeriön poikkeuksellisella ohjeella yön yli aina itsenäisyyspäivän iltaan kello 22:een asti.

 Juhlavuosi lähti lapasesta ja hyvä niin.

Toivomus on, että satavuotiaasta Suomesta tehdään lippujen ja valaistuksen avulla hetkeksi sinivalkoinen. Julkisten kohteiden lisäksi myös oman kotipihan salossa hulmuavan lipun voi valaista.

– Työmaavalaisin sopii siihen hyvin, Timonen sanoo.

Sinivalkoiset valot on tarkoitus sytyttää itsenäisyyspäivän aattona kello 18.

Itsenäisyyspäiväviikolla Luminous-valotaideteokset valaisevat tunnettuja kohteita ympäri Suomen. Valotaiteilija Kari Kolan Luminous-teos koostuu valoteoksista muun muassa Saanatunturilla ja Turun linnassa. Lisäksi paljastetaan esimerkiksi Talvisodan kansallinen muistomerkki Helsingin Kasarmitorilla.

– Patsaalla on korkeutta 10 metriä ja siitä tulee uusi maamerkki Helsinkiin, Timonen sanoo.

Visualisoitu suunnitelma siitä, miltä Luminous-teoksella valaistu Saana-tunturi tulee näyttämään.

Myös Suomen karaokebaarit on valjastettu juhlintaan. Ne haastavat itsenäisyyspäivän aattona kaikki suomalaiset laulamaan yhdessä ikoniset kappaleet Sininen ja Valkoinen, Olen suomalainen ja Maamme-laulun.

Itsenäisyyspäivän aatto alkaa kello 12 eduskunnan juhlaistunnolla. Myöhemmin päivällä kirjastot kutsuvat suomalaisia viettämään itsenäisyyspäivän etkoja. Ainakin osassa niistä on tarjolla kakkua palanpainikkeeksi.

Pääministeri Juha Sipilä isännöi Säätytalolla valtakunnallista Suomen lasten itsenäisyysjuhlaa. Paikalle pääsee kaksi lasta jokaisesta Suomen kunnasta. Timosen mukaan kunnat saavat itse päättää, ketkä kaksi onnellista juhliin lähettävät. Lasten itsenäisyyspäiväjuhliin osallistuu kaikkiaan 600 lasta.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden teemana on ollut yhdessä. Niinpä myös sen huipennusta, itsenäisyyspäivää, rakennetaan yhdessä. Pyrkimyksenä on vahvistaa suomalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Timonen kertoo, että suomalaisille teetetyn kyselyn perusteella kansalaiset ovat lähteneet innokkaasti mukaan juhlavuoteen. Tapahtumia on järjestetty ympäri Suomen viljalti koko vuoden ajan. Kyselyyn vastanneista 75 prosenttia piti juhlavuoteen osallistumista tärkeänä. Jopa 800 000 suomalaista on tekemässä tai haluaa tehdä jonkinlaista juhlavuoden ohjelmaa.

– Juhlavuosi lähti lapasesta ja hyvä niin, Timonen myhäilee tyytyväisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?