Budjettikeskustelussa lentää sanansäilä: ”Vihreät ovat kuin vesimeloneja”

Julkaistu: , Päivitetty:

Politiikka
Budjettikeskustelu on alkanut kiihtyä debattiosuuden aluksi.
Budjettikeskustelun debatti alkoi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) puheenvuorolla.

Orpo puuttui opposition kahteen keihäänkärkeen: tuloerojen kasvuun ja lomarahojen leikkaukseen.

Orpon mukaan laskelmissa tuloerojen kasvua selittää etenkin tupakkaveron nosto.

– Parinkymmenen vuoden aikana tuloerot eivät ole kasvaneet, Viimeisimmän hallituksen aikana tuloerot ovat hieman kasvaneet. Suurin selittävä tekijä on, että tupakkavero nousee, Orpo totesi.

Pääministeri Juha Sipilä säesti Orpoa tuloeroista. Sipilän mukaan tuloerolaskelmat eivät ota huomioon työllisyyskehitystä.

Tulonjakokeskusteluun osallistunut pääministeri Sipilä harmitteli sitä, että hyvätuloiset toimitusjohtajat eivät lähteneet mukaan yhteisiin talkoisiin.

– Pääministerikauteni suurimpia pettymyksiä oli se, että talkookutsuun ei juuri vastattu. Ministerit laskivat omia palkkojaan seitsemän prosenttia, Sipilä muistutti.

Orpo oli nyreissään myös Sdp:n ryhmäpuhuja Antti Lindtmanin toiveista, että hallitus ja kokoomus peruisivat julkisen sektorin lomarahaleikkaukset.

Orpon mukaan hallitus ei lomarahaleikkauksista päättänyt, vaan työmarkkinajärjestöt.

– Minusta on väärin väittää, että lomarahojen leikkaus olisi jonkun puolueen tai hallituksen syy. Te, edustaja Lindtman, tiedätte sen varsin hyvin. Meidän ehdotus oli työajan pidentäminen 20 minuutilla päivässä. Työmarkkinajärjestöt sopivat itse lomarahaleikkauksista, Orpo sanoi.


Ryhmäjohtaja Kalle Jokinen (kok) sanoi samaa.

– Sitä lomarahojen leikkausta ei tehnyt hallitus. Hallitus asetti raamit. Työmarkkinoilta ei solidaarisuutta löytynyt ja siellä tehtiin lomarahaleikkaukset, Jokinen totesi.

Lindtman ei ostanut hallituspuolueiden vastauksia lomarahojen leikkauksia.

– Tällaista käsienpesua ei ole tapahtunut sitten Pontius Pilatuksen, Lindtman lohkaisi.


Lindtman kertasi, kuinka hallitus pakkolakipaketissaan esitti muun muassa sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaamista.

Kaksi muuta hallituspuoluetta, keskusta ja sininen tulevaisuus -ryhmä, puolestaan nostivat vihreät tikunnokkaan.

Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) ihmetteli, miksi vihreät olisivat leikkaamassa rajusti esimerkiksi kilometrikorvauksia.

Ryhmäjohtaja Simon Elo (sin) puolestaan luonnehti vihreiden politiikkaa teollisuuden tappolinjaksi.

– Vihreät ovat kuin vesimeloneja. Vihreitä ulkoa ja punaisia sisältä, Elo letkautti.

Lomarahojen leikkaus on kiihdyttänyt kokoomuksen ja vasemmistopuolueiden nokittelua budjettikeskustelussa.

– Julkisen sektorin lomarahojen leikkaus oli juuri kokoomuksen vaatimus. Tämä löytyy dokumenteista, kansanedustaja, puheenjohtaja Antti Rinne (sd) lausui.

– Meillä on oikeus mielipiteisiin, ei omiin faktoihin. Hallitus ei leikannut lomarahoja. Hallitus olisi pidentänyt työaikaa. Kuten vasemmistoliitto kertoi, vain vasemmistoliitto vastusti kiky-sopimusta. Vihreät ja Sdp tukivat kiky-sopimusta, kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) muistutti.

– Kyllä se on niin, että hallitus leikkasi opettajien ja sairaanhoitajien lomarahat, kansanedustaja Pia Viitanen (sd) totesi.

– Se oli sisialainen tarjous: tästä leikataan tai teemme ikävämpiä ratkaisuja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) huomautti.

Artikkeli päivitetty kello 13.15. Lisätty Rinteen, Zyscowiczin, Viitasen ja Arhinmäen kommentit sekä Sipilän jälkimmäinen sitaatti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt