Virkamiehet haluavat lopettaa metsästä löytyneen Pirkko-ilveksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Virkamiehet haluavat lopettaa metsästä löytyneen Pirkko-ilveksen

Villieläinhoitolan pitäjän mukaan Pirkko kiipeilee jo ja lihoo silmissä.

Pirkko-ilvestä uhkaa lopettaminen.

20.9.2017 12:01

Uuraisilta metsästä reilu viikko sitten löytynyt loukkaantunut Pirkko-ilves saatetaan määrätä lopetettavaksi.

Länsi-Suomen aluehallintoviraston (avi) virkaeläinlääkäri käy tänään Mustasaaressa Nordic Wildlife Caren villieläinhoitolassa tutustumassa Pirkon vammoihin.

Villieläinhoitolan toimitusjohtajalle Markku Harjulle on tiistaisen kirjeenvaihdon ja tänään käydyn puhelinkeskustelun perusteella syntynyt käsitys, että virkamiesten ykkösvaihtoehto on Pirkon lopettaminen.

Läänineläinlääkäri Matti Nyberg ei kiistä.

– Yrittäjä (Harju) ei ole meidän kanssa samaa mieltä, Nyberg tietää.

Harju kertoo ilveksen ruokahalun olevan erinomainen.

– Se söi kokonaisen kanan sulkineen päivineen ja toista kiloa broilerin rintaa ja roikkui hyllyn päällä seinällä.

Kerran hoitoon otettua suurpetoa ei voida enää palauttaa luontoon. Harju onkin valmis tarjoamaan Pirkolle pysyvän kodin.

– Eläinsuojelulaki kieltää ottamasta hoitoon luonnonvaraista eläintä, Nyberg sanoo.

– Poikkeus on eläintarha, jolla on lupa kyseisen eläimen pitoon.

Harju sai viime heinäkuussa eläintarhaluvan, mutta se koskee vain hirviä ja kotkia. Hän on valmis hakemaan lupaa myös ilvekselle.

Nyberg sanoo, ettei lupaa nykyisillä edellytyksillä myönnettäisi. Hän väläyttää kuitenkin (teoreettista) vaihtoehtoa, että Pirkko sijoitettaisiin Ähtäriin tai Ranualle, jos ne ottaisivat sen vastaan. Ja mikäli Pirkko ei määrätä lopetettavaksi.

– Niillä on suurpetoluvat. Ne ovat isoja tarhoja, joissa toteutuvat eläintarhan edellytykset: lajien säilytys, vaihto, tieteellinen yhteistyö ja asiantuntijayhteisö.

– Siis jos niiden eläinlääkärit arvioisivat, että se voidaan kuntouttaa ilman suurempia kärsimyksiä.

Harjun tarhaa Nyberg pitää liian pienenä ilvekselle. Hän kuitenkin kehuu Harjun työtä loukkaantuneiden villieläinten hoitajana ja hoitolan käyttämien eläinlääkäreiden ammattitaitoa.

Harju pelkää menettävänsä tuoreen eläintarhalupansa, mikäli asettuu vastahankaan. Hän ei oman kokemusmaailmansa perusteella näe Ähtäriä tai Ranuaa hyvinä vaihtoehtoina Pirkolle.

– Täällä se olisi henkilökohtaisessa hoidossa, ei yksi monista, Harju sanoo.

– Ei voi katsoa, että ilves on sellainen laji, joka 24/7 on yhden miehen hoidossa, Nyberg vastaa.

– Meillä on tietysti käytössä eläinsuojelulaki, jonka perusteella voidaan tehdä päätöksiä (lopettamisesta), Nyberg muistuttaa.

Pirkko oltiin vähällä lopettaa jo heti löytymisen jälkeen. Villikissanpentuja pelastamassa ollut jyväskyläläinen Emma Mäklin oli nähnyt toista jalkaansa raahanneen eläimen, jota luuli ketuksi tai koiraksi. Hän sai sen kiinni haavilla ja oikea laji selvisi.

Poliisin paikalle pyytämät metsästäjät aikoivat lopettaa loukkaantuneen ilveksen, Pirkon, mutta Mäklin sai pitkän puhumisen jälkeen luvan viedä sen hoitoon eläinklinikalle Jyväskylään. Sieltä nälkää nähneen, vain seitsemän kiloa painaneen Pirkon matka jatkui nesteytyksen ja antibioottien jälkeen Mustasaareen Harjun hoiviin. Useita viikkoja vanha haava jalassa oli tulehtunut.

Harjun mukaan jalka voidaan leikata, kun tulehdus on laantunut ja Pirkko kerännyt voimia.

Tänään iltapäivällä virkaeläinlääkäri arvioi vamman laadun ja saako Pirkko elää, vai onko armeliaampaa lopettaa se ”ylimääräisen kärsimyksen välttämiseksi”, kuten Nyberg asian muotoilee.

Harjulle lopettaminen ei ole vaihtoehto.

– Sitten tapellaan vastaan.

Nybergille vaihtoehdot ovat lopettaminen tai sijoitus Ähtäriin tai Ranualle.

Harjulle Ranua tai Ähtäri eivät ole vaihtoehto.

– Toivottavasti pääsemme yhteisymmärrykseen, Nyberg.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?