Liivijengiläisen hurja syytevyyhti: Vartija käskytti kirveellä uhannutta ryöstäjää, kun pakoautosta alettiin ampua

Väkivaltaisen liivijengin rikosvyyhtiin liittyvää oikeudenkäyntiä käytiin Järvenpäässä tiistaina kovin turvatoimin.

Väkivaltaisen liivijengin rikosvyyhdin käsittely alkoi Tuusulan käräjäoikeudessa Järvenpäässä.

20.9.2017 5:53

Tuusulan käräjäoikeudessa Järvenpäässä käsiteltiin tiistaina kovin turvatoimin törkeää ryöstöä, joka kytkeytyy aiemminkin uutisoituun liivijengi Satudarah MC:hen liittyvään rikosvyyhtiin.

Ryöstö tapahtui Karkkilassa 29. syyskuuta 2016. Haastehakemuksen mukaan kolme syytettyä miestä ryöstivät Karkkilassa sijaitsevasta kultasepänliikkeestä yhteensä 65 372 euron edestä koruja sekä kelloja.

Ainakin yksi ryöstöstä syytetyistä on käräjäoikeuden mukaan liivijengi Satudarah MC:n jäsen ja syytettynä myös 40 muusta rikoksesta samaisessa vyyhdissä.

Syytteen mukaan miehet ajoivat yöllä Järvenpäästä rikospaikalle Karkkilaan, jossa ensin rikosta valmistellessaan aamuyöllä käänsivät valvontakameran suunnan ylöspäin ja rälläköivät liikkeen takaikkunan kalterit auki saadakseen haltuunsa ikkunalaudalla olleen liikkeen avaimen.

Tämän jälkeen ryöstäjät poistuivat ajoneuvollaan paikalta ja matkasivat Lopelle, missä he yhdessä murtautuivat eräliikkeeseen tarkoituksenaan anastaa ampumatarvikkeita sekä aseita.

Hälytyksen soitua ryöstäjille tuli kuitenkin kiire poistua paikalta, jolloin he saivat saaliikseen liikkeen kassasta 300 euroa ja 19 rasiaa erilaisia patruunoita. Eräliikkeen osalta ryöstö jäi siis suuremmilta osin vain yritykseksi, sillä haluttuja aseita ei saaliiksi tarttunut.

Paluu rikospaikalle

Syytteen mukaan syytetyt palasivat myöhemmin samana yönä takaisin kultasepänliikkeelle Karkkilaan, missä he avasivat liikkeen oven aiemmin haltuunsa saamilla avaimillaan.

Liikkeessä he rikkoivat vitriinejä ja anastivat huomattavan määrän arvoesineitä. Kultasepänliikkeen hälytys oli kuitenkin soinut ryöstön aikana ja paikalle saapui vartija, jolloin miehet joutuivat poistumaan kiireellä liikkeestä.

Poliisin 18. elokuuta 2017 välittämä handout-kuva Satudarah MC -moottoripyöräjengin (SMC) liivistä.

Toinen sisällä olleista ryöstäjistä pakeni liikkeen tuuletusikkunan kautta, mutta toinen miehistä ei onnistunut pakenemaan samaa reittiä, vaan päätyi rikkomaan liikkeen ikkunan paetakseen. Paikalle saapunut vartija lähti miehen perään käskyttäen tätä pysähtymään ja pudottamaan kädessään olleen kirveen.

Ryöstäjä ei kuitenkaan totellut vaan lähti kävelemään uhkaavasti kohti vartijaa kirves kädessään hyökkäysasennossa.

Samalla hetkellä paikalle saapui miesten pakoajoneuvo, jonka kyydissä toinen ryöstäjistä jo oli. Etupenkillä istunut ryöstäjä ampui aseellaan ilmaan kaksi varoituslaukausta varoittaakseen vartijaa lähtemästä seuraamaan miehiä.

Syytetyt onnistuivat pakenemaan paikalta saaliin kanssa.

Syyttäjä vaatii kultasepänliikkeen ja eräliikkeen törkeistä ryöstöistä syytetylle liivijengin jäsenelle pitkää ehdotonta vankeusrangaistusta. Pakoautoa kuljettaneelle miehelle taas vaaditaan 2 vuoden ja 6 kuukauden mittaista vankeutta ja toiselle ryöstäjistä kolmen vuoden pituista vankeusrangaistusta.

Kymmenittäin muita rikoksia ja raakaa väkivaltaa

Osa syytetyistä on nimetty vastaajina myös muihin rikoksiin, jotka liittyvät samaisen liivijengin toimiin. Syytteitä on muun muassa ampuma-aserikoksista, huumausainerikoksista, kahdesta törkeästä vapauden riistosta sekä pahoinpitelyistä.

Tapausten tutkinnan aikana poliisi on takavarikoinut useita ampuma-aseita, huumausaineita sekä varastettua tavaraa. Rikokset ovat tapahtuneet pääosin Järvenpään ja Keravan seudulla vuosien 2016 ja 2017 aikana.

Ainakin kuusi rikoksista syytettyä on käräjäoikeuden mukaan liivijengi Satudarah MC:n jäseniä ja rikoksia on tehty kerhon nimissä tai sen puolesta.

Haastehakemuksissa on koko rikosvyyhdin osalta esitettynä syytteet yhteensä 81 rikoksesta, joista ainakin 11 täyttää rikoslain määriteltyjen vakavien rikosten kriteerit koskien järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Rikosvyyhdin pääepäillyistä eniten syytekohtia on liivijengiin kuuluvalla kantasuomalaisella miehellä, jota syytetään 41 eri rikoksesta. Yksi syytteistä on tiistaina käsitelty törkeä ryöstö.

Satudarah MC perustettiin Alankomaissa vuonna 1990 ja jengin mahdollisesta rantautumisesta Suomeen saatiin ensimmäiset viitteet jo tammikuussa 2016. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi tuolloin, että tämäntyyppinen jengi on valmis raakaan väkivaltaan.

Liivijengin toiminnan aloittaminen Suomessa tuli ilmi poliisille helmikuussa 2017 ja pian sen jälkeen poliisi perusti tutkintaryhmän selvittämään jengiin liittyvää rikollisuutta. Poliisin mukaan kyseinen liivijengi on merkittävä kansainvälinen rikollisryhmä Euroopassa varsinkin huumekaupan ja väkivaltaisten toimintatapojensa vuoksi.

Saturdah MC:n Suomen presidentti menehtyi liikenneonnettomuudessa alkuvuodesta 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?