Kansanedustaja hämmästyi ”omituista tilannetta” – ”Eduskunta ei aio noudattaa korkeimman hallinto-oikeuden tuomiota” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kansanedustaja hämmästyi ”omituista tilannetta” – ”Eduskunta ei aio noudattaa korkeimman hallinto-oikeuden tuomiota”

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr) kannattaa lobbarirekisteriä, mutta säilyttäisi mahdollisuuden tavata vieraita myös julkistamatta heidän nimiään.

Julkaistu: 16.9.2017 16:31

Eduskunnan ei luulisi toiminnallaan rapauttavan säätämiensä lakien perusteella päätöksiä tekevän oikeuslaitoksen legitimiteettiä, Jyrki Kasvi (vihr) sanoo. Hän ei kuitenkaan suostu tuomitsemaan eduskunnan päätöstä tuhota vierailijatietoja.

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kertoo blogissaan olevansa hämmentynyt, että eduskunta on päättänyt tuhota vierailijatiedot jokaisen päivän jälkeen. Eduskunnan puhemiesneuvosto päätyi ratkaisuun sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus oli päättänyt, että eduskunnan vierailijatiedot ovat julkisia tietoja.

– Tilanne on kieltämättä omituinen. Käytännössä eduskunta on päättänyt, että se ei aio noudattaa korkeimman hallinto-oikeuden tuomiota. Nimenomaan eduskunnan ei luulisi toiminnallaan rapauttavan säätämiensä lakien perusteella päätöksiä tekevän oikeuslaitoksen legitimiteettiä, Kasvi kirjoittaa perjantaina julkistamassa blogissaan.

Kasvi kirjoittaa blogissaan myös kolikon toisesta puolesta. Hän muistuttaa, että kansanedustajat tapaavat yksityishenkilöitä, joiden yksityisyyttä haluavat suojella.

Hyväksytkö eduskunnan päätöksen tuhota vierailijatiedot päivän päätteeksi?

– En kommentoi puhemiesneuvoston tekemiä päätöksiä, Kasvi sanoo Ilta-Sanomille.

Kasvi kertoo, että hän kannattaa lobbarirekisteriä, jonne kirjattaisiin kaikkien sellaisten henkilöiden tapaamiset, jotka saavat palkkaa vaikuttamistyöstään. Toisaalta hän haluaa, että kaikkia vierailuita ei tänne tarvitsisi kirjata.

– Hyvä esimerkki on, kun aikanaan käsiteltiin lakiesitystä seksin ostokiellosta. Minua kävi tapaamassa seksityöntekijöitä, jotka halusivat tietää, miten se vaikuttaa heidän arkeensa. He eivät halunneet nimiään julki. On pystyttävä turvaamaan, että saamme kaiken tarvittavan tiedon.

Palkkaa saavat henkilöt rekisteriin

Lobbarirekisteriin pitäisi Kasvin mielestä kirjata henkilön ja hänen edustamansa tahon lisäksi tiedot tapaamisen syystä. Kansanedustajat saisivat siis tämän mallin mukaan tavata kavereitaan eduskunnassa ilmoittamatta tästä lobbarirekisteriin.

Kasvi kertoo, että kävi itsekin tapaamassa kavereitaan eduskunnassa, kun hän oli Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE:n tutkimus- ja kehittämisjohtajana 2011–2015. Hän oli tuolloin yllättäen pudonnut eduskunnasta kahden kauden jälkeen.

– Saatoin eduskunnan ohi kulkiessa soittaa vanhalle kaverille ja kysyä, että käydäänkö eduskunnan kansalaisinfossa kahvilla.

Samaan aikaan Kasvi tunnistaa tällaisen tilanteen ongelmallisuuden. Hän nimittäin kävi tapaamassa kansanedustajia myös työn puolesta.

– Sehän siinä on, että kahvilla käydessä tulee kysyttyä, että onko jotain mielenkiintoista tekeillä. Minunhan olisi silloin ehdottomasti pitänyt olla lobbarirekisterissä, jos sellainen olisi ollut olemassa.

Kasvi kertoo, että hänelle olisi sopinut hyvin, jos hänet olisi rekisteröity lobbarirekisteriin.

Kasvi on päättänyt itse lisätä avoimuutta ja lupasi blogissaan julkistaa Twitterissä henkilöt, jotka käyvät tapaamassa häntä. Koska kyseessä ei ole mikään laillinen velvoite, on hän kysynyt lupaa tapaamisten julkistamiseen etukäteen henkilöiltä itseltään.

Yksityiskohtaista ehdotusta Kasvilla hyvästä lobbarirekisteristä ei vielä ole. Hän pyrkii vielä tasapainottelemaan avoimuuden ja yksityisyydensuojan välillä.

– Sori, että yritän tasapainoilla tässä, mutta en halua, että soppa palaa pohjaan, vaan haluan, että saadaan hyvä keitos, Kasvi sanoo haastattelun päätteeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?