Pääesikunta muistutti varusmiehiä: Älä liiku yksin illalla – sotilaspuku voi herättää ”tietyissä ihmisissä jotain antipatioita” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pääesikunta muistutti varusmiehiä: Älä liiku yksin illalla – sotilaspuku voi herättää ”tietyissä ihmisissä jotain antipatioita”

Pääesikunnan viestinnän tiedottaja Henrik Gahmberg sanoo, että kyseessä ei ole uusi linja, vaan muistutus vanhasta suosituksesta.

Puolustusvoimat ohjeistaa välttämään sotilaspuvussa yksin pimeässä liikkumista. Suomen kuvalehden mukaan Turun puukkoiskun alkuperäinen kohde oli varusmies.­

16.9.2017 10:50

Lähtökohtaisesti Suomessa suhtaudutaan varusmiehiin sangen myönteisesti. Monet muistelevat maastopukuisten miesten ja naisten kanssa mielellään omia inttiaikojaan ja hövelimmät saattavat tarjota ravintolassa jopa juoman.

Kuten aina, ongelmiin voi riittää se, että tapaa yhden ihmisen, joka suhtautuu syystä tai toisesta negatiivisesti tai aggressiivisesti. Pääesikunta on ohjeistanut tällä viikolla varusmiehiä välttämään yksin liikkumista pimeällä sotilaspuvussa, eli toisin sanoen loma-asussa.

– Yksin liikkumista myöhään illalla pitää välttää. Se on vanha suositus, josta on muistutettu. Kun liikkuu kaupungilla, suosittelemme maalaisjärjen käyttöä. Ei pidä mennä sellaisiin paikkoihin, missä voi esimerkiksi saada turpiinsa. Se pätee myös siihen, kun liikutaan siviilivaatteissa, kertoo Puolustusvoimien pääesikunnan tiedottaja Henrik Gahmberg.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Suomi.

Pääesikunta ohjeistaa Gahmbergin mukaan varusmiehiä muun muassa katsomaan poistumisteitä, jos on sellaisessa paikassa, missä on paljon väkeä; Esimerkiksi konsertissa.

– Etukäteen voi vähän miettiä, miten pääsee pois, jos jotain sattuu.

Gahmberg kertoo, että mitään uutta ei ole sattunut, eikä turvallisuustasoa ole muutettu.

– Meille tuli alkukesästä turvallisuustasojärjestelmät. Meillä on tämmöiset määritelmät, millä asteella Puolustusvoimien turvallisuustaso on. Se menee vihreästä punaiseen. Nyt turvallisuustaso on siellä vihreällä puolella.

Gahmberg sanoo, että sotilaat liikkuvat jatkossakin kaupungilla normaalisti kuten aina ennenkin.

– Kurkkusalaatit kuuluvat Suomen katukuvaan. Ne saattavat vain herättää tietyissä ihmisissä jotain antipatioita. Tämä on vain kehotus olla varovainen. Ei siinä ole sen kummempaa.

Vaikka ohjeistus on ollut ennestään olemassa ja se on vanha, siitä muistutettiin samoihin aikoihin, kun Suomen Kuvalehti uutisoi, että Turun puukkoiskun kohteena oli mahdollisesti torilla ollut varusmies. Gahmberg ei kommentoi Turun puukotuksia sanallakaan.

– Tutkinta on kesken ja poliisi tulee sen kanssa ulos aikanaan, kun heillä on jotain kerrottavaa, Gahmberg toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?