Jyrki Lehtolan kolumni: Uuspapit

16.9.2017 8:08

”Omaa harkintaa käyttäen kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää”, ilmoitti vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto taannoin.

Upea lausunto, joka ei jättänyt avoimeksi, kenen harkintaa tarkoittaa ”oma harkinta”.

Tuskin on kyse yksinäisen känninatsin tai päästörajoituksia vastaan kapinoivan autoilijan (natsi varmaan sekin) harkinnasta. Ei sellaisilla ole hyväksyttävää harkintaa. Harvoilla on, paitsi – sattuipa hauskasti! – vihreillä.Sääty-yhteiskunnassa maailmanjärjestys oli selkeä. Jos kuului aatelistoon tai papistoon, pystyi sanelemaan, millaista moraalista koodistoa ympäristö noudatti. Sitten sääty-yhteiskunta mureni ja kaikille tuli kiire puhua toisten äänellä saadakseen oman äänensä kuuluvimmaksi.

Hetken aikaa vastakkaiset ideologiat taistelivat toisiaan vastaan, kunnes ne alkoivat muuttua kaltaisikseen, ja me päädyimme mukavuudenhaluiseen liberaaliin yhteiskuntaan, jossa kaupungistuminen määrittelee ihmisen mahdollisuudet ja pudonneiden köyhyyttä suurempi ongelma on niiden epämääräiset elämäntapavalinnat ja ruma ruokapöytä.

Mutta miten elää yhteiskunnassa, jossa ei ole uusnatseja lukuunottamatta selkeitä ideologioita? Ja koska Touko Aalto juuri sivuutti lain arvon, eikö silloin aleta puhua ”omatunnosta”; ajatuksesta, että elää niin kuin olisi koko ajan vanhempiensa piilokamerassa?

Mutta kuka määrittää, mikä on oikeanlainen omatunto? Varmaan torinatseillakin on omasta mielestään omatunto, kun ne ovat suomalaisten puolella ja varmaan lihansyöjä haluaa vain vapauttaa lehmät niiden puuduttavan tylsästä elämästä.

 Mutta kuka määrittää, mikä on oikeanlainen omatunto?

Onneksi löytyy mittari omalletunnollekin, ja sieltä se jo astuukin pirteänä ulos taksista! Näyttää nykyään melkein ihmiseltä, on yrittänyt pukeutuakin, niin kuin olisi kaatunut Antero Vartian vaatekaappiin, se on sivistynytkin, toissa vuonna se luki Zadie Smithin kirjan takakannen ja katseli 300 tuntia tv-sarjoja, ja koska sen iPhonesta soi uusin The National, se tietää hyvin, miten muiden tulee elää.Kun moraalinen syyllistäminen korotettiin yleissivistykseksi, sai Suomi uudet uuspapit, eliittivihreät, ja tuolla ne nyt muuttavat maailmaa itsensä näköiseksi, hei kaverit, mä just tajusin, että kilometrikorvauksia voidaan vähentää, koska meillä ei oo autoja!

Uuspappien tuorein ylipappi on jyväskyläläisteini Touko Aalto, joka liimasi itselleen parran voidakseen matkustaa aikuisten lipulla Helsinkiin.

Ja siellä se nyt on, kaiken keskiössä, jakamassa hallituspaikkoja, tykkään, en tykkää, tykkään, hyväilemässä omia ajatuksiaan, ja mikäs sen on ollessa, sillä on jotain harvinaista, oikeanlainen omatunto ja hei taksikuski, aja ton vaarin päälle, oon myöhässä kokouksesta, ei hätää, ei tuu sakkoja, koska mä käytin just omaa harkintaani.

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?