Prostituoitu "Saara" sanoo vedättäneensä asiakkaaltaan 30 000 euroa Jari Aarnion avulla

Prostituoituna työskennellyt "Saara" kertoi lavastaneensa Jari Aarnion ohjeistamana huumekassin, jolla rahat saatiin Lempäälän mieheltä.

14.9.2017 16:12 | Päivitetty 15.9.2017 19:36

Jari Aarnion jutun ensimmäisenä kuultu todistaja Helsingin hovioikeudessa oli nainen, joka kertomuksillaan laittoi koko tutkinnan liikkeelle lähes viisi vuotta sitten.

Prostituoituna työskennellyt "Saara" todisti hovioikeudessa torstaina noin tunnin ajan. Hän kertoi suhteestaan silloiseen Helsingin huumepoliisin päällikköön Aarnioon, johon hän oli tutustunut jo vuonna 1998.

Saara toisti aiemmin kertomansa, että hänellä ja Aarniolla oli pitkään jatkunut seksisuhde. He harrastivat Saaran mukaan seksiä joka kerta tavatessaan, mikä yleensä tapahtui Aarnion työajalla.

Saaran mukaan Aarnio myös antoi hänelle ohjeita prostituution harjoittamiseen muun muassa neuvomalla hinnoittelussa ja ilmoitusteksteissä.

Aarnio lisäksi otti säilytettäväkseen häneen tienaamiaan rahoja, jotka poliisimies halusi Saaran mukaan aina 500 euron seteleinä.

– Aarnio pyysi aina säilyttämään 500 euron setelit. Hän sanoi, että ne kiinnittävät liikaa huomiota, mutta että hän tarvitsee 500:n seteleitä, hän vaihtaa niitä pienemmiksi, Saara kertoi oikeudessa.

Näin myös hänen mukaansa tapahtui. Aarnio toi takaisin kuminauhalla sidottuja pienempiä seteleitä.

Käräjäoikeudessa Aarnion menettely Saaran suhteen tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisena. Syyte Saaran rahojen kavaltamisesta kuitenkin hylättiin, ja hovioikeudessa syyttäjät ovat luopuneet siitä.

Mies Lempäälästä antoi 30 000 euroa

Saara todisti hovioikeudessa näkymättömistä kuten käräjäoikeudessakin. Hän on ollut todistajansuojeluohjelmassa.

Saaran mukaan hän ja Aarnio vedättivät kerran yhdessä asiakasta, jolla oli vaikeuksia maksaa käynneistä. Kyseessä oli lempääläläinen mies, jolla oli kyllä varaa, mutta hankaluuksia saada käteistä, koska hänellä oli yhteiset käteisvarat vaimonsa kanssa.

– Ärsyynnyin, kun hän kuitenkin pari kolmekin kertaa viikossa kävi luonani Lempäälästä. Kerroin tästä Aarniolle. Hän sanoi, että pyydä 30 000 euroa ja sano, että olet velkaa pahoille rikollisille.

Saaran mukaan Aarnio neuvoi lavastamaan "huumepaketteja" leivinjauheesta, Minigrip-pusseista ja jeesusteipistä. Paketit Saara sanoi laittaneensa isoon putkikassiin. Päälle hän vielä pani apteekista koiran mätäpaiseeseen vedoten ostettuja ruiskuja.

Kun mies Lempäälästä tuli taas käynnille, Saara otti kassin esiin kertakäyttöhansikkaat käsissään.

– Sanoin hänelle, että joudun viemään nämä ulkomaille, koska olen velkaa. Hän sanoi, että antaa sen 30 000.

Ei vienytkään rahoja lokerikkoon

Viikkoa myöhemmin mies toi rahat 500 euron seteleinä Osuuspankin kirjekuoressa.

Saara kertoi oikeudessa laatineensa kaksi velkakirjaa, jotta Lempäälän mies ei voisi syyttää häntä myöhemmin petoksesta. Nämä allekirjoitettiin, joten paperilla mies siis lainasi rahat Saaralle.

Saara kertoi laittaneensa rahat Aarnion neuvon mukaisesti lehden väliin ja muovikassiin vissypullon kanssa. Lempäälän mies ajoi hänet Itäkeskuksen uimahallin parkkipaikalle.

– Sanoin, että lähden nyt tapaamaan sitä alamaailman päällikköä. Nyt lähdet tästä, katsot ettei kukaan seuraa ja menet odottamaan Mustakivenkadun eli kotitaloni parkkipaikalle.

Saaran piti viedä rahat Stockmannin edessä oleviin lukittaviin lokerikkoihin, mutta tuli toisiin ajatuksiin. Hän otti rahat naisten wc:ssä, kääri ne rullalle ja työnsi sisäänsä. Lokerikkoon hän vei vain kassin ja avaimen hän heitti roskikseen.

Kotona Lempäälän mies jo odotti häntä. Saara kertoi piilottaneensa rahat pyykkien alle wc:ssä samalla kun hän jutteli miehen kanssa siitä, kuinka tämä oli pelastanut hänet.

Myöhemmin Lempäälän mies muuttui Saaran mukaan mustasukkaiseksi ja omistushaluiseksi, joten hän haki miehelle lähestymiskiellon. Tämä puolestaan ryhtyi perimään 30 000 euron velkaa Saaralta, joka sitten oikeudessa tuomittiin maksuvelvolliseksi.

Lempäälän miestä itseään kuultiin todistajana käräjäoikeudessa. Hovioikeuteen häntä ei kutsuttu todistamaan, vaan hovioikeus kuunteli tallenteen miehen käräjävaiheen kuulemisesta.

Mies kertoi lainanneensa Saaralle 30 000 euroa, mutta kiisti nähneensä tämän luona mitään huumekassia.

– Hän on minua kohtaan ollut epäluottamuksellinen, mies sanoi tallenteella Saarasta.

Puolustus kyseenalaistaa

Aarnion puolustus kyseenalaistaa Saaran kertomusten luotettavuuden. Asianajaja Riitta Leppiniemi esitteli oikeudelle muun muassa useita Saaran vuosien varrella tekemiä raiskaus- ja muita rikosilmoituksia, jotka eivät olleet johtaneet mihinkään tai olivat osoittautuneet perättömiksi.

Puolustuksen todistajana kuultiin poliisikansanedustaja Kari Tolvasta (kok), joka kertoi Saaran olleen häneen useasti yhteydessä, kun hän työskenteli poliisissa ennen eduskuntaan nousuaan. Tolvasen mukaan Saara oli muun muassa kertonut kovan luokan rikollisista erilaisia asioita, jotka ainakin yhdessä tapauksessa olivat osoittautuneet täysin paikkansapitämättömiksi.

Leppiniemen tenttauksessa Saara väitti joutuneensa kerran poliisien pahoinpitelemäksi, mutta tapausta ei tutkittu. Hän ei halunnut nyt kommentoida Iltalehden toimittajalle käräjäkäsittelyn aikana soittamaansa puhelua, jossa hän oli sanonut poliisin uhkaavan hänen henkeään ja että hänet oli yritetty tappaa.

Saara vahvisti Leppiniemelle, että hänellä on käsityksensä mukaan selvänäkijän kykyjä, joilla hän on nähnyt muun muassa United Brotherhood -jengin tiloissa tapahtuneet murhat.

– On ollut lapsesta, nelivuotiaasta lähtien, Saara sanoi.

Alun perin hovioikeudessa oli tarkoitus kuulla torstaina myös Aarniota itseään, mutta aikataulujen venymisen vuoksi kuuleminen siirrettiin perjantaille.

Artikkelia täydennetty kello 16.33. Lisätty kappaleet Lempäälän miehen tallenteen kuuntelemisesta.

Alla olevalla videolla Jari Aarnion tunnelmat hovioikeudessa sekä asianajaja Riitta Leppiniemen ja valtionsyyttäjä Mikko Männikön haastattelut.

Korjattu juttua 15.9. klo 19:34. Todistajana käräjäoikeudessa kuultu Lempäälän mies ei ole kuollut, kuten jutussa alun perin virheellisesti esitettiin. Häntä ei nimetty todistajaksi hovioikeuteen muusta syystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?