Alkoholilakia vapautetaan – nämä asiat muuttuvat

Hallitus esittää kaikkia 5,5 prosentin alkoholijuomia kauppojen hyllyille.

Alkoholilakia on tarkoitus vapauttaa ensi vuoden alusta.

Hallitus antoi tänään esityksensä alkoholilain uudistuksesta. Lakiesitys tulee ensi viikolla eduskunnan käsiteltäväksi ja ratkaisevat äänestykset lain sisällöstä käytäneen marraskuussa.

Suurin kysymys koskee sitä, että tuleeko 5,5 prosenttiset oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat myyntiin kaupan hyllyille. Tällä hetkellä kaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja on 4,7.

Keskustan kansanedustajille on annettu vapaat kädet äänestää prosenttirajasta, muissa kohdin keskustalaiset tulevat äänestämään hallituksen esityksen mukaan.

IS kertaa alkoholilain keskeiset muutokset.

1. Jatkossa kaupat, kioskit ja huoltoasemat saavat myydä 5,5 prosentin alkoholijuomia, valmistustavasta riippumatta. Aito lonkero, kaikki limuviinat ja A-oluet tulevat kauppoihin. Nyt raja on 4,7 prosenttia ja kaupoissa on saanut myydä vain käymisteitse valmistettuja juomia, eli kaupan limuviinoja ja lonkeroita ei ole saanut tehdä ginistä, votkasta tai muista tisleistä.

2. Ravintoloiden aukioloajat vapautetaan. Ravintolat voisivat anniskella kello 01.30 asti ja ravintolan omalla ilmoituksella ravintola voisi olla auki kello 04:ään asti.

3. Ravintoloiden A-, B- ja C- anniskeluluvat historiaan. Jatkossa yhdellä luvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia.

4. Pienpanimoille oikeus myydä tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta.

5. Alkoholijuomaostoksista ei enää saisi kaupan bonuksia tai ostohyvityksiä. Säännös koskee myös ulkomailla tai laivoilla ostettuja alkoholijuomia.

6. Alkoholin ulkomailta tapahtuva etämyynti olisi jatkossakin kielletty.

7. Alkot ovat arkisin auki tunnin pitempään, kello 21 asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?