Löysitkö metsästä pahanhajuisen ruskean palan, jossa on lappu päällä? Toimi näin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Löysitkö metsästä pahanhajuisen ruskean palan, jossa on lappu päällä? Toimi näin

Suomen kaakkoisrajalle levitetään ruskeissa paloissa rokotetta.

Julkaistu: 14.9.2017 8:31, Päivitetty 14.9.2017 8:55

Maastoon pudotettuihin raivotaudin syöttirokotteisiin ei saa koskea, ja myös koirat kannattaa pitää niistä erossa, Evira muistuttaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aloittaa raivotaudin syöttirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalle huomenna perjantaina. Evira kertoo asiasta tiedotteessaan.

Lentolevityksen aikana pudotetaan yhteensä 180 000 pienpedoille tarkoitettua rokotetta.

Asiasta uutisoi myös Maaseudun Tulevaisuus.

Tulitikkuaskin kokoiseen ja 30 grammaa painavaan ruskeaan palaan ei pidä koskea, jos sellaisen löytää, Eviran erikoistutkija Tiina Nokireki kertoo tiedotteessa.

Ruskean palan sisällä on rokotetta.

– Jos syötti on pudonnut asutuksen lähelle, sen voi siirtää suojakäsineitä käyttäen metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan. Jos syöttejä löytyy runsaasti hyvin pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, asiasta on hyvä ilmoittaa Eviraan, Nokireki sanoo.

Syöttirokote vapauttaa sulaessaan vahvan kalauutteen hajun. Heikennettyjä raivotautiviruksia sisältävät rokotteet ovat nesteenä foliokapselissa syöttien sisällä.

Toimi näin, jos rokotetta pääsee iholle

Jos rokotetta kaikesta huolimatta pääsee kuitenkin suun, nenän tai silmien limakalvoille, kohtia on huuhdeltava heti runsaalla vedellä 15 minuutin ajan.

Jos rokotetta joutuu avohaavoihin tai rikkinäiselle iholle, haavoja tulee pestä runsaalla vedellä ja saippualla 15 minuutin ajan ja puhdistaa ne 70 prosentin alkoholilla. Tämän jälkeen on otettava yhteyttä terveyskeskukseen, Evira neuvoo.

Myös koirat kannattaa pitää erossa rokotteista. Rokotekapselien syöminen on aiheuttanut joillekin koirille oksentelua ja huonovointisuutta.

Evira huomattaa, että mahdollisista haitoista tulee tehdä haittavaikutusilmoitus Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan.

Paloihin ei pidä koskea paljain käsin.

Tautia on yhä torjuttava, vaikka se on Suomesta kitketty

Raivotauti on kitketty Suomesta jo yli 20 vuotta sitten. Sen torjuntaa ei silti voi lopettaa, koska sitä esiintyy jatkuvasti Venäjällä rajan läheisyydessä.

Rokotteet levitetään nyt kaakkoisrajalle, noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle. Lisäksi rokotteita levitetään noin 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle.

Lentolevityksen kokonaispinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä. Lentoja tehdään päivittäin noin viiden viikon ajan kello 7-21. Levitykset aloitetaan alueen pohjoisosista.

Rokotusalueelta voi kerätä marjoja ja sieniä.

Artikkelin otsikkoa muokattu kello 08.55.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?