Aarnio-vyyhdin käsittely hovioikeudessa alkaa – prostituoitu ”Saaraa” kuullaan heti tänään

Helsingin hovioikeus aloittaa Aarnio-vyyhdin käsittelyn Jari Aarnion ja prostituoidun Saaran väleistä.

Jari Aarnio palaa oikeussaliin.

14.9.2017 6:11

Helsingin hovioikeus aloittaa tänään torstaina todellisen suururakan, kun se aloittaa entisen huumepoliisin Jari Aarnion rikossyytteiden käsittelyn.

Hovioikeus on jo aiemmin käsitellyt Aarnio-kokonaisuuden niin sanotun Trevoc-haaran, mutta nyt tutkitaan varsinainen pääasia eli Aarnion huumerikosepäilyt ja niitä sivuavat pienemmät rikosjutut.

Käsittelyjärjestys on päinvastainen kuin käräjäoikeudessa. Hovioikeus tutkii ensin pienemmät sivuhaarat. Päähaara eli niin sanottu tynnyrihuumejuttu on vuorossa lokakuusta alkaen.

Tänään ensimmäisenä käsittelypäivänä hovioikeuteen saapuu todistamaan prostituoituna toiminut ”Saara”, jonka paljastuksista koko Aarnio-vyyhti aikoinaan lähti liikkeelle. Saara on nykyään todistajansuojeluohjelmassa. Häntä kuullaan hovioikeudessa näkösuojan takaa aivan kuten käräjilläkin.

Saaraan liittyvät syytteet koskevat virkavelvollisuuden rikkomista ja törkeää kavallusta. Syytteiden mukaan Aarnio harrasti Saaran kanssa seksiä virka-aikoina ja edesauttoi tämän prostituutiota muun muassa asiakasvalintoihin puuttumalla. Aarnio on kiistänyt seksin ja muut väitteet.

Aarnion syytetään myös kavaltaneen Saaralta noin 14 000 euroa. Tämän syytteen Helsingin käräjäoikeus hylkäsi.

Myös Aarnio itse astuu kuultavaksi heti ensimmäisenä käsittelypäivänä. Lisäksi on tarkoitus kuulla kahdeksaa todistajaa, muun muassa poliisikansanedustaja Kari Tolvasta (kok).

Saara-jutun käsittelylle on varattu myös koko perjantai, jolloin kuullaan vielä kuusi todistajaa ja loppulausunnot.

Myöhemmin syyskuussa hovioikeus käsittelee poliisin salaisten tietojen urkkimiseen ja vuotamiseen liittyvät syytteet, joissa on kyse muun muassa entisen formulakuskin Mika Salon tietojen etsimisestä poliisin tietojärjestelmistä.

Lokakuussa hovioikeus sitten alkaa selvitellä tynnyrihuumejuttua, jossa Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä syytetään satojen hasiskilojen maahantuonnista ja levittämisestä.

Helsingin käräjäoikeudessa Aarnio tuomittiin tästä kokonaisuudesta kymmenen vuoden vankeuteen. Kun Trevoc-haarasta rapsahti lisäksi kolme vuotta vankeutta, niin lopputulos oli kolmetoista vuotta eli kovin mahdollinen rangaistus syytetyistä teoista.

Aarnio on alusta lähtien kiistänyt kaikki syytteet. Niin hän tekee hovioikeudessakin.

Aarnio-jutun poikkeuksellisuutta kuvaa hyvin se, että viime joulukuussa annetun käräjäoikeuden tuomion ja nyt alkavan hovioikeuskäsittelyn välissä Aarniosta on julkaistu jo kaksi kirjaa ja dokumenttielokuva. Kirjat ovat Helsingin Sanomien toimittajien Minna Passin ja Susanna Reinbothin Keisari Aarnio (HS-kirjat) sekä Jari Aarnion ja Vepe Hännisen Myrkky (WSOY). Elokuva on Pekka Lehdon Paha poliisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?