Pauliina lähetti hevosen satulan – 1,5 kuukauden päästä postissa häntä odotti tuntemattomien Juhon, 5, ja Miian, 6, syntymäpäivälahjat

Puolitoista kuukautta palautuksen jälkeen Pauliina Sjöholm sai hänelle palautuspostina osoitetun paketin. Paketissa oli kahden pienen lapsen syntymäpäivälahjat.

Pauliina palautti tilaamansa satulan, tilalle tuli lahjapaketteja – pyytämättä.

14.9.2017 8:41

Siuntiolainen Pauliina Sjöholm ei arvannut, millainen soppa vielä syntyy, kun hän elokuun alussa palautti postissa hevostarvikekirpputorilta ostamansa satulan Jokelaan. Muutamaa päivää myöhemmin hän sai viestin Tampereen seudulla asuvalta naiselta, joka kysyi, onko hän lähettänyt tälle satulan. Tämä nainen puolestaan oli odottanut saavansa postissa hääpuvun, eikä ratsastustarvikkeita. Kun satula lopulta päätyi oikeaan osoitteeseen Jokelaan, Sjöholm luuli tarinan päättyneen.

Pauliina Sjöholm sai postissa lahjapaketteja.

Elettiin jo syyskuun puoliväliä, kun lähes puolitoista kuukautta myöhemmin Sjöholmille tuli postista palautusilmoitus samaisesta satulasta.

– Ihmettelin, että eihän tämä voi pitää paikkansa, kun olen lähettänyt tämän jo kauan aikaa sitten takaisin. Olen nähnyt, että sama karvasatula, jonka ostin, on ollut jo myynnissä sen jälkeen. Kysyin satulan myyjältä ja hänkin sanoi, että on sen jo myynyt eteenpäin. Olin jo saanut rahatkin takaisin, Sjöholm kertaa.

Paketin päälle kiinnitetyssä tulostetussa paperissa oli Pauliina Sjöholmin yhteystiedot. Pakettiin alun perin liimatussa lähetyskortissa vastaanottajan tiedot olivat aivan toiset.

Seuraavaksi hänelle tuli mieleen, että mitä jos palautuspaketissa olikin tullut toisen naisen aiemmin kadoksissa ollut hääpuku.

– Otin tähän naiseen yhteyttä, ja hän selvensi, että oli saanut hääpuvun seuraavana päivänä. Paikallisessa K-marketin Postin palvelupisteessä oli ollut hänelle kaksi pakettia samalla lähetystunnuksella, Sjöholm kertoo.

Kun Sjöholm meni kuluvalla viikolla postiin hakemaan hänelle palautettua pakettia, sen päälle oli liimattu hänen omat yhteystiedot ja satulapakettiin kuulunut lähetyskoodi. Yllätys oli melkoinen, kun paketin sisällä olikin kaksi lahjapakettia, jotka oli paketin korttien mukaan tarkoitettu 5-vuotiaalle Juholle ja 6-vuotiaalle Miialle. Allekirjoituksena korteissa luki: ”T. Taata”.

Paketin sisällä oli kaksi lahjapakettia.

– Tiesin, että jos maksan palautusmaksun, paketti menee sille ihmiselle, jolta satulan ostin. Näin jo päältä, ettei se ollut se sama paketti, joka oli aiemmin kulkenut Jokelan ja Tampereen kautta. Olin varma, ettei paketissa ollut karvasatulaa, joten minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa paketti kotiin ja avata se.

 Kauhistuttaa, että miten tämä on tänä päivänä mahdollista, kun vielä kaikki tehdään tietokoneella. Tuntuu, että osumatarkkuudessa mennään vain kymmeniä vuosia taaksepäin.

Kun Sjöholm yritti varovaisesti repäistä paketin päällä ollutta tulostettua paperia, sen alta paljastui alkuperäinen käsin kirjoitettu lähetyskortti, jonka perusteella paketti oli menossa aivan toisennimiselle henkilölle Rovaniemelle. Samalla lähetyskortti repeytyi niin, ettei alkuperäisestä osoitteesta, saati nimestä saanut enää tarkasti selvää.

Kun posti ei kulje, kansalaiset joutuvat selvittämään soppaa omin päin.

Sjöholm ihmettelee, miksi Rovaniemelle tarkoitetun lahjapaketin päälle oli liimattu hänen osoitteensa. Koko pakettisekoilu murentaa hänen luottamustaan Suomen Postiin. Samaan aikaan siuntiolainen nainen suree sitä, että pienet lapset ovat edelleen ilman lahjapakettejaan.

– Aika skeptiseksi tämä vetää. Vähän rupeaa pelottamaan, että kun lähetän yrityksen kirjanpitopapereita postitse, että mitä jos nekin niput katoavat. Kauhistuttaa, että miten tämä on tänä päivänä mahdollista, kun vielä kaikki tehdään tietokoneella. Tuntuu, että osumatarkkuudessa mennään vain kymmeniä vuosia taaksepäin.

Ohjauskeskuksen johtaja: ”En ole ikinä törmännyt vastaavaan”

Postissa on aloitettu selvittää siitä, mitä väärään osoitteeseen päätyneen syntymäpäivälahjapaketin kohdalla on tapahtunut.

– Äkkiseltään kuulostaa siltä, että meidän päässä on tapahtunut joku virhe. Syystä tai toisesta väärä osoitekortti on päätynyt toiseen pakettiin, sanoo Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja.

Postissa tutkitaan tapausta seuraamalla lähetyskoodeja ja noutamalla lajittelukoneelta valokuvia.

– Tutkimme sitä, saadaanko valokuvista selville paketin oikea vastaanottaja. Silloin voimme olla oikeaan vastaanottajaan yhteydessä ja kertoa, että pakettinne on löytynyt. Toimitamme sen sitten ensitilassa eteenpäin, Ainasoja kertoo.

Ohjauskeskuksen johtaja ei ole koskaan kuullut, että jo kerran reitiltä harhautuneen paketin osoitekortti olisi päätynyt johonkin toiseen pakettiin.

– Olen vähän ihmeissäni, että mitä tässä on tapahtunut. En ole törmännyt ikinä vastaavaan.

Ainasoja lupaa, että Postista ollaan yhteydessä vielä keskiviikon tai viimeistään torstain aikana asiakkaaseen.

– Yritämme selvittää, mistä se on voinut johtua. Tärkeää on myös saada lahjat oikeaan osoitteeseen. Siellä varmasti lapset odottavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?