Milloin huumeista ratissa käryävälle tehdään kotietsintä? Poliisi kertoo käytännöistä

Julkaistu:

Poliisin yleisjohtajan mukaan huumausaineen vaikutuksen alaisena autoa ajaneen kotiin voidaan tehdä etsintä nopeastikin, jos sille löytyy riittävät perusteet.
Iltalehti uutisoi keskiviikkona, että lehden tietojen mukaan laulaja Jari Sillanpään epäillään ajaneen huumausaineen vaikutuksen alaisena. Lehden tietojen mukaan Sillanpäähän liittyvä epäily koskee amfetamiinia.

Lehti kirjoittaa Sillanpään jääneen kiinni tiistai-iltana, kun poliisipartio oli huomannut autoilijan törttöilevän Lönnrotinkadulla Helsingissä.

Lehden mukaan poliisi pysäytti auton, jonka kuljettajaksi osoittautui laulaja Jari Sillanpää.

Iltalehden mukaan paikan päällä tehty pikatesti reagoi huumausaineeseen, minkä perusteella poliisit tekivät hänen asuntoonsa kotietsinnän.

Poliisista kerrottiin keskiviikkona iltapäivällä Ilta-Sanomille, että tiistai-iltana Helsingin keskustassa poliisin virka-auto on pysäyttänyt Lönnrotinkadulla ajoneuvon, jonka kuljettajan epäillään ajaneen huumausaineen vaikutuksen alaisena. Partio pysäytti ajoneuvon ajovirheen takia. Rikoskomisario Jari Pynnönen ei kommentoi kuljettajan henkilöllisyyttä eikä kerro, mistä huumausaineesta on kyse. Hän ei suostu kommentoimaan myöskään sitä, suoritettiinko tapahtuneen johdosta kotietsintä.

Helsingin poliisin yleisjohtaja, komisario Patrik Karlsson ei kommentoi Iltalehden väitettä kotietsinnästä, tai ota kantaa siihen, pitääkö uutisointi Sillanpään rattikäryepäilystä tai kotietsinnästä paikkaansa.

Karlsson avaa Suomen poliisin toimintatapoja huumausaineen vaikutuksen alaisena ajamiseen liittyviin etsintöihin yleisellä tasolla.

Karlsson kertoo Ilta-Sanomille, että poliisi voi lain mukaan suorittaa kotietsinnän, jos epäilyn rikosnimikkeenä on huumausaineen käyttörikos.

– Huumausaineen käyttörikos antaa lain myötä poliisille oikeuden suorittaa yleistä kotietsintää ja paikanetsintää. Mutta oikeuden ratkaisujen päälinjaus on ollut se, että mikäli henkilön hallusta ei löydy huumausaineita, niin lähtökohtaisesti silloin ei ratkaisujen mukaan ole perusteita mennä kotiin.

Karlsson avaa yleisellä tasolla, että huumautuneena ajamisesta epäillyn kuskin pysäyttämisen jälkeen poliisin tuleekin punnita, onko sillä perusteita mennä kulloinkin ratista kärähtäneen henkilön kotiin suorittamaan etsintää.

– Jos ajetaan huumautuneena autoa, niin kuuluu perustoimenpiteisiin, että autoon suoritetaan etsintä. Mutta siihen, että mennään henkilön kotiin, on suurempi kynnys.

Karlssonin mukaan kotietsinnälle tarvitsee olla useampi peruste, jotka voivat kuitenkin vaihdella tapauskohtaisesti.

– Lähtökohtaisesti siihen, että mennään ihmisen kotiin, vaaditaan enemmän, kuin että henkilö ajaa huumaantuneena. Se ei yksinään riitä perusteeksi, vaan siihen vaaditaan jotain muuta, Karlsson kuvailee poliisin yleisiä toimintatapoja.

Perusteena etsinnälle voi toimia esimerkiksi poliisin kulloinkin kohtaaman tapauksen viitteet siihen, että henkilöltä saattaisi kotoa löytyä huumausaineita.

– Peruste voi olla, että henkilön hallusta tai autosta löytyy huumausaineita, tai autosta tai henkilön hallusta löytyy jotain muuta, joka viittaa huumausaineiden käyttöön, hankkimiseen tai välitykseen, Karlsson kuvailee mahdollisia perusteita yleisellä tasolla.

Karlsson sanoo, että päätös kotietsinnän suorittamisesta voidaan tehdä välittömästi rattikäryn käytyä tai myöhemmin.

– Partio ei tee päätöstä kotietsinnästä, vaan siihen tarvitaan pidättämiseen oikeutetun virkamiehen päätös. Yleensä partiot käytännössä soittavat yleisjohtajalle, joka tekee sen arvion partion kertoman pohjalta.

Karlssonin mukaan rattikäryn pohjalta tehdyt kotietsinnät eivät ole Suomessa päivittäinen mutteivät harvinainenkaan toimenpide.

– Autoihin etsintöjä tehdään useita päivittäin, mutta kotiin tehtyjä etsintöjä on vähemmän. Tietyissä tapauksissa autosta mennään eteenpäin kotiin asti.

Karlsson muistuttaa, että kotietsinnästä voi myöhemmin valittaa oikeusasteisiin sen selvittämiseksi, ovatko poliisin perusteet suoritetulle kotietsinnälle olleet riittävät.