Poliisikoira Rokka pelasti kylmettyneen miehen metsästä päättäväisyydellään – ”Olin jo itse kääntymässä”

Poliisikoira Rokka jäljitti etsijät kadonneen marjastajan luokse. Mies löytyi kylmettyneenä ja väsyneenä ojasta. Hänet toimitettiin Reisjärven terveyskeskukseen hoitoon.

Poliisikoira Rokka jäljitti partion kadonneen jäljille ja mies löytyi aika pahoin kylmettyneenä ja väsyneenä ojasta.

Miehen marjastusreissu oli vähällä päättyä huonosti keskiviikkona Reisjärvellä, Pohjois-Pohjanmaalla. Pelastajaksi tuli pian kaksivuotias poliisikoira Rokka.

– Miehen oli nähty pyöräilevän aamulla noin kello kahdeksan. Hänen tiedettiin menneen puolukkametsään. Mies ei ollut palannut iltapäivällä kello kolmeen mennessä. Miehen pyörä oli yhä samassa paikassa, minne hän oli sen jättänyt. Saimme läheisiltä tiedon ja lähdimme Rokka-koiran kanssa etsimään miestä, vanhempi konstaapeli Tuomas Jämsä Ylivieskasta kertoo Ilta-Sanomille.

– Saksanpaimenkoira Rokan oikea nimi on Tuntemattoman Forstner, ja olen itse antanut sille kutsumanimen Rokka, hän kertoo.

Rokka täyttää marraskuussa kaksi vuotta.

– Lähdimme Ylivieskasta siis Reisjärvelle ulkoilualueelle, jonne miehen tiedettiin menneen.

Jämsä lähti koiran kanssa siihen suuntaan, minne miehen arveltiin menneen puolukoita etsimään. Tehtävä ei ollut helppo, sillä alueella liikkuneet mönkijät olivat jo ehtineet sotkea jälkiä.

Vaikea ja onnistunut tehtävä

Poliisikoira Rokan päättäväisyys oli tarpeen, sillä Reisjärven ulkoilualue tunnetaan luonnostaan, jossa vuorottelevat metsät ja suot. Syksyisten iltojen pimetessä maasto on marjastajalle vaativa.

– Olin jo itse kääntymässä 500 metrin päässä vasemmalle, mutta koira veti ihan toiseen suuntaan. Se oli saanut hajun miehestä. Pian vanhempi mies löytyikin vetisestä ojasta. Hän pystyi puhumaan vaikka oli kylmettynyt, Jämsä kertoo.

Jämsä uskoo, että Rokalla oli tärkeä rooli miehen löytymisessä.

– Rokka auttoi lyhentämään miehen etsintöjä usealla tunnilla. Siitä voi olla varma, Jämsä sanoo.

Rokka on tullut koulutukseen noin kahdeksan viikon iässä. Sen rooli kasvaa vähitellen poliisityössä.

– Tämä oli tärkeä ja onnistunut tehtävä. Vielä Rokka ei ollut mukana sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy väkivallan uhkaa, sillä koulutus on vielä alkuvaiheessa, Jämsä kertoo.

Tehtävä oli onnistunut partiolle, sillä Rokka jäljitti etsijät kadonneen marjastajan jäljille. Hänet toimitettiin Reisjärven terveyskeskukseen hoitoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?