Kotimaa

Tampereen surmasta etsitty mies oli lähestymiskiellossa uhria kohtaan

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Surmattu nainen kertoi kuukausi sitten oikeudessa, kuinka oli joutunut useasti soittamaan poliisit ja pakenemaan naapuriin.
Tampereen Lielahdessa sunnuntaina paljastuneen henkirikoksen uhri oli 45-vuotias nainen, joka toimi perustamansa siivousalan yrityksen johdossa.

Poliisi etsii osallisuudesta henkirikokseen 35-vuotiasta miestä, jonka kuvan poliisi antoi julkisuuteen maanantaina. Tampere Saints -joukkueen johto vahvisti, että etsitty mies pelaa heidän joukkueessaan amerikkalaista jalkapalloa.

Poliisi epäilee, että 35-vuotiaalla on osuutta henkirikokseen.

Ilta-Sanomat selvitti, että etsitty mies on vain kuukausi sitten tuomittu Pirkanmaan käräjäoikeudessa laajennettuun lähestymiskieltoon. Kiellolla oli tarkoitus suojella surmattua 45-vuotiasta naista ja tämän lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiakirjoista ilmenee, että etsitty mies ja uhri olivat asuneet yhdessä naisen asunnossa. Oikeudessa nainen kertoi, että mies oli pahoinpidellyt häntä, soittanut öisin häiritseviä puheluita, lähettänyt lukuisia tekstiviestejä ja hajottanut omaisuutta naisen vuokraamassa asunnossa.

Naisen mukaan mies oli kielloista huolimatta tullut hänen työpaikalleen ja kotiinsa. Hän oli kertomansa mukaan joutunut useasti soittamaan poliisit ja pakenemaan naapuriin.

Keväällä 2017 oli ollut naisen mukaan pahoinpitelytilanne, josta oli kirjattu rikosilmoitus. Nainen kertoi myös lapsensa pelkäävän miestä, jota lapsi oli joutunut kerran pakenemaankin.

Tavaroita yhä naisen luona

Mies oli lopulta alkanut tehdä lähtöä naisen asunnosta. Naisen mukaan miehen tavaroita oli kuitenkin yhä hänen luonaan, eikä mies ollut tehnyt vielä osoitteenmuutosta.

Mies ei saapunut lainkaan paikalle oikeuden istuntoon, jossa naisen lähestymiskieltohakemusta käsiteltiin.

Käräjäoikeus piti naisen kertomusta uskottavana. Sen ja pahoinpitelyepäilyä koskevan poliisin tutkintailmoituksen perusteella käräjäoikeus katsoi, että uhka on olemassa.

Oikeus arvioi, ettei perusmuotoinen lähestymiskielto olisi riittävä rikoksen uhan tai muun häirinnän torjumiseksi. Siksi kielto määrättiin laajennettuna koskemaan naisen kotia ja työpaikkaa. Kielto koskee myös naisen lasta.

Käräjäoikeus määräsi myös, että miehen on poistuttava naisen asunnosta, eikä hän saa palata sinne. Tavaransa hän saisi hakea pois vain ulkopuolisen henkilön, viime kädessä poliisin läsnä ollessa.

Nainen oli hakenut vuoden mittaista lähestymiskieltoa. Oikeus määräsi sen kuitenkin vain kolmen kuukauden pituisena eli päättymään marraskuussa 2017.

Aiempi kielto jäi lyhyeksi

Mies oli jo kerran aiemminkin määrätty lähestymiskieltoon 45-vuotiaan naisen suojelemiseksi, mutta sillä kertaa kielto jäi lyhyeksi.

Sisä-Suomen poliisi oli huhtikuussa 2017 määrännyt väliaikaisen perheen sisäisen laajennetun lähestymiskiellon. Kielto ehti olla voimassa kuitenkin vain kolme päivää.

Nainen itse pyysi kiellon kumoamista käräjäoikeuden istunnossa. Tuolloin hän sanoi, ettei kokenut miestä enää uhaksi. Hän perusteli oikeudelle, että mies oli pääsemässä lääkäriin hoitamaan lääkityksensä ajan tasalle.

Kesällä nainen sitten tuli toisiin ajatuksiin ja haki itse kieltoa. Käräjäoikeus määräsi kiellon 7. elokuuta. Eilen sunnuntaina 10. syyskuuta nainen löydettiin kuolleena.