Touko Aalto puolustaa väkivallatonta virkavallan vastustamista – ”Oikeusvaltioon kuuluu mahdollisuus omaan harkintaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Touko Aalto puolustaa väkivallatonta virkavallan vastustamista – ”Oikeusvaltioon kuuluu mahdollisuus omaan harkintaan”

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon käsityksen mukaan väkivallaton ja rauhanomainen virkavallan vastustaminen on hyväksyttävää omaa harkintakykyä käyttäen.

Aallon mukaan on tärkeää, että kaikki pystyvät luottamaan siihen, että lainsäädäntö on Suomessa ajan tasalla. Hän uskoo sen vähentävän kansalaisten keskuudessa myös virkavallan vastustamisen tarvetta.

11.9.2017 6:28

Sinisen eduskuntaryhmän johtaja Simon Elo vaati jo aiemmin tällä viikolla Aallolta vastausta siitä, missä kulkee hyväksyttävän kansalaistottelemattomuuden raja.

Aalto kommentoi asiaa uudelleen Ylen Ykkösaamussa lauantaina, ja tarkensi IS:lle kantaansa sunnuntai-iltana.

– Väkivaltainen virkavallan vastustaminen ei ole missään nimessä hyväksyttävää, mutta oikeusvaltioon kuuluu myös mahdollisuus omaan harkintaan, Aalto toisti.

Hän kertoo olevansa valmis hyväksymään esimerkiksi sen, että ihminen vastustaa virkavaltaa istumalla passiivisesti kadulla vastaanottokeskuksen edessä.

– Ja tekee sen omilla kasvoillaan ja nimellään ja ottaa vastaan tarvittaessa rangaistuksen, mikä siihen liittyy, hän lisää.

Aalto viittaa Jyväskylän tämän viikon tapahtumiin, jossa poliisi kohtasi vastarintaa maasta poistettavan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksien yhteydessä.

Missä kulkee raja lähimmäisen rakkauden kanssa?

Hallitus on kertonut selvittävänsä parhaillaan mahdollisuutta kriminalisoida laittomasti maassa olevien piilottelu. Aalto kertoo pelkäävänsä sitä, että tällä leimataan yksittäinen ihmisryhmä.

Hänen mielestään hallituksen pitäisi arvioida jo tehty lainsäädäntö kokonaisuudessaan ja arvioida vasta sen jälkeen uusia tarvittavia toimia.

Aallon mukaan on tärkeää, että kaikki pystyvät luottamaan siihen, että lainsäädäntö on Suomessa ajan tasalla. Hän uskoo sen vähentävän kansalaisten keskuudessa myös virkavallan vastustamisen tarvetta esimerkiksi Jyväskylän kaltaisissa tilanteissa.

Siihen, hyväksyisikö Aalto laittomasti maassa oleskelevien piilottelun, ei hän suostu suoraan vastaamaan.

– Ne ovat niin hankalia tapauksia. Jos tunnet henkilön, hänen taustansa, kertomuksensa ja tiedät, että (turvapaikanhakuprosessissa) on tapahtunut tulkkausvirhe ja tiedät, kuinka vaaralliseen maahan häntä ollaan palauttamassa. Ymmärrän silloin ihan hyvin, että ihmiset tahtovat auttaa toisiaan, Aalto sanoo.

Hänen mukaansa tämänkaltainen auttaminen ja virkavallan vastustaminen ovat kaksi täysin eri asiaa.

– Missä raja oikein silloin kulkee lähimmäisen rakkauden kanssa. Koska se muuttuu virkavallan vastustamiseksi. Mihin se raja vedetään, Aalto kysyy.

Vasemmistoliitto ja vihreät eivät kavahda kansalaistottelemattomuutta

STT:n viikonloppuna eduskuntaryhmille tekemän kyselyn mukaan vasemmistoliitto ja vihreät eivät kavahda kansalaistottelemattomuutta, kunhan väkivaltaa ei käytetä.

– Kansalaistottelemattomuus voi olla hyväksyttävää, jos kyse on tapauksista, joissa ihminen esimerkiksi pelkää henkensä edestä palauttamista. Emme kuitenkaan hyväksy väkivaltaa missään muodossa, sanoi STT:lle vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Enemmistö eduskuntaryhmistä vastustaa sitä, että auttamalla uhmattaisiin lainsäädäntöä tai häirittäisiin tai estettäisiin viranomaisten työtä. Muuten paperitomien ihmisten auttaminen saa enemmistöltä tukea.

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien ja hallitukseen kuuluvien sinisten mukaan esimerkiksi kirkko voi auttaa paperittomia, kunhan se toimii yhteistyössä viranomaisten kanssa.

– Laittomasti maassa oleville on perustuslain mukaan annettava välttämätön huolenpito ja turva. Tämän puitteissa esimerkiksi kirkko voi auttaa. Viranomaisten on kuitenkin saatava tieto laittomasti maassa olevista henkilöistä, linjasi Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo STT:lle.

STT:n kyselyssä selvästi kielteisimmin paperittomien oleskeluun Suomessa suhtautuvat opposition perussuomalaiset. Puolue katsoo, että paras tapa paperittomien auttamiseen olisi poistaa nämä maasta mahdollisimman nopeasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?